Міжнародні зв’язки

У аеропорту “Полтава” гостей зустрічали голова облдержадміністрації Валерій Асадчев, голова обласної ради Олександр Удовіченко, Полтавський міський голова Андрій Матковський. Гості оглянули обласний центр, поклали квіти до меморіалу Солдатської слави, побували у Музеї історії Полтавської битви. Гості залишилися приємно вражені тим, що вони побачили безпосередньо на місці – збережені усі пам’ятні знаки, у музеї дуже багато експонатів, багатий архівний матеріал. Було відзначено, яку велику роботу проводить Україна і зокрема Полтава для підготовки ювілею. “Ми ознайомилися із концепцією підготовки і відзначення 300-ліття Полтавської битви, – зазначив Віктор Черномирдін. – Прямо скажу – вона унікальна і водночас непроста. Навіть промислові об’єкти в якомусь розумінні будувати легше. Та наша участь буде обов’язковою. І перш за все мова йтиме про відновлення Могили російських воїнів”. (На її реконструкцію, як зазначив автор концепції Валерій Трегубов, необхідно 3 млн доларів. – Авт.). У четвер представники обох країн зустрічатимуться у Києві, де відбудеться предметна розмова про те, якою буде участь російської сторони у відзначенні ювілейної дати, у яких обсягах Росія фінансуватиме ті чи інші проекти. Тут же обговорюватиметься спільне російсько-українське святкування 200-ліття з дня народження Миколи Гоголя.
У ході прес-конференції журналісти не оминули увагою і пропозицію спорудити на полі Полтавської битви пам’ятники Івану Мазепі та Карлу XII, а також трактування подій 300-літньої давнини як європейський вибір України. На що Віктор Черномирдін зазначив: “Кожний народ має право трактувати історію так, як він вважає за необхідне. Головне, не порушувати істину і не ображати почуття тих народів, які брали у цьому участь. Кожну історичну постать можна характеризувати з різних точок зору. Це характерно і для росіян. Та не обов’язково виловлювати ті факти, які можна по-різному трактувати. Головне – бачити у них те, що об’єднує. Щодо спорудження пам’ятників, то спершу, вважаю, треба відновити ті об’єкти, що вже були створені, бо багато з них під впливом часу стали непридатними. Треба навести лад довкола, бо саме тут відбуватимуться головні події. А змістову частину повинні визначати спеціалісти. Я не думаю, що у цьому є складності.  Ці історичні події не настільки далекі, багато документів збережено, треба все відтворити достовірно”.
У ході розмови з журналістами для Віктора Черномирдіна стала несподіванкою інформація про те, що батьки дружини новообраного Президента Росії Дмитра Медведєва Світлани Медведєвої родом із Полтавської області. Тому він висловив сподівання, що і приїзд Президента Російської Федерації до Полтави бачиться цілком ймовірним.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.