Старість – під опікою держави

Ми попросили прокоментувати цей лист та відповісти на ряд інших  запитань начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Людмилу Корнієнко.
– Людмило Василівно, багатьох наших читачів цікавить, які установи соціального захисту є в області, і які соціальні послуги і кому саме вони надають?
– У системі соціального захисту населення області функціонує 14 будинків-інтернатів – для постійного проживання людей похилого віку та інвалідів. Там мешкають 2400 осіб. Мережа територіальних центрів соціального обслуговування одиноких непрацездатних громадян розгалуженіша. Такі установи створені при кожному управлінні праці та соціального захисту населення. Сьогодні їх 33, із них 25 – у сільській місцевості.
У складі територіальних центрів діють 34 відділення соціальної допомоги вдома, 27 відділень медико-соціальної та 32 – соціально-побутової реабілітації – для пенсіонерів й інвалідів, 11 стаціонарних відділень для постійного проживання одиноких непрацездатних громадян, 16 пунктів для надання послуг з пошиву та ремонту одягу, 15 пунктів прокату засобів пересування і реабілітації для інвалідів.
– На яких умовах приймаються на обслуговування вдома пенсіонери та інваліди?
– Відділення соціальної допомоги вдома приймає на обслуговування одиноких непрацездатних пенсіонерів, у тому числі одинокі (бездітні) подружні пари, та інвалідів І і ІІ груп, незалежно від віку, які частково або значно втратили здатність до самообслуговування й за висновками медичного закладу потребують соціально-побутового обслуговування і догляду в домашніх умовах.
В окремих випадках відділення може приймати на обслуговування непрацездатних громадян, котрі мають працездатних дітей або родичів, які з поважних причин не можуть їх доглядати. У таких випадках непрацездатні  громадяни, котрі отримують пенсію в мінімальних розмірах, обслуговуються безкоштовно, а ті з них, які отримують пенсію в розмірі більшому, ніж мінімальний, вносять плату в розмірі 5 відсотків від одержуваної пенсії.
– Які послуги може надавати соціальний працівник?
– Послуги, що їх надає соціальний працівник, залежать від зазначених у медичній карті висновків лікарів про ступінь втрати людиною здатності до самообслуговування. За угодою – це придбання та доставка товарів із магазину або ринку за кошти одиноких непрацездатних громадян, приготування для них їжі, доставка гарячих обідів, книг, газет, журналів тощо; виклик лікаря, доставка медикаментів, надання допомоги в проведенні періодичних медичних оглядів та госпіталізації; допомога у прибиранні приміщення, пранні білизни, забезпеченні паливом; в оформленні документів на отримання субсидій по оплаті житлово-комунальних послуг, санаторно-курортного лікування; допомога в обробітку присадибних ділянок тощо.
– Хто з громадян похилого віку може бути прийнятий на обслуговування у відділення медико-соціальної та соціально-побутової реабілітації?
– До відділень соціально-побутової та медико-соціальної реабілітації приймаються непрацездатні громадяни, незалежно від їхнього сімейного стану, які не потребують постійного стороннього догляду і не мають протипоказань для перебування в колективі. Таким треба подати особисту заяву та картку медичного огляду.
– Наша газета не раз писала про роботу терцентрів. А що нового з’явилося в цій системі протягом минулого року?
– Система надання соціальних послуг територіальними центрами постійно розвивається та удосконалюється. Лише минулого року почали діяти 8 нових відділень соціально-побутової реабілітації – у Глобинському, Котелевському, Кременчуцькому, Оржицькому, Хорольському, Решетилівському, Машівському, Чорнухинському районах. Відділення медико-соціальної реабілітації з’явилися у Гребінківському та Семенівському районах. Відкрито 8 пунктів прокату інвалідних колясок – у Октябрському районі Полтави, Крюківському районі Кременчука, Гребінківському, Диканському, Котелевському, Кременчуцькому, Семенівському районах. А в селі Пришиб Кременчуцького району почало діяти стаціонарне відділення для постійного проживання одиноких непрацездатних громадян, які потребують постійної сторонньої допомоги. Воно розраховане на 30 ліжкомісць.
Новим є й таке: у восьми територіальних центрах (Автозаводський та Крюківський райони Кременчука, Октябрський та Київський – Полтави, Диканський, Зіньківський, Машівський, Решетилівський райони) організовано роботу соціального таксі. За рік автотранспортні послуги вже отримали 665 інвалідів різних категорій. У нинішньому році названі послуги плануємо запровадити і в інших районах області.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.