Щоб бути з газом, треба діяти разом

Нині ситуація складніша. Черговий виток ускладнень російсько-українських політико-економічних стосунків співпав зі значним перевищенням обсягів споживання газу теплопостачальними організаціями, ніж ті, які затвердив для них ДК “Газ України”. А обсяги лімітів залежать від попередньої сплати за спожитий газ. Скажімо, за даними ВАТ “Полтавагаз”, комунальне підприємство “Полтаватеплоенерго” при оплаченому ліміті на першу декаду лютого 770 тис. кубометрів станом на 9 лютого вже використало 4 мільйони 850 тисяч кубічних метрів газу.
Як повідомляють у прес-службі ВАТ “Полтавагаз” (а це підприємство обслуговує 75% території Полтавської області), загалом перевищення відведених лімітів у зоні обслуговування цього підприємства досягло 5 мільйонів 700 тисяч кубічних метрів. Щоправда, і ліміти від ДК “Газ України” доведені у 10 разів нижчі, ніж торік, – при потребі 630 тисяч виділено ліміт лише на 77 тис. кубометрів на добу. Про це голова правління ВАТ “Полтавагаз” Михайло Косіченко повідомив керівників області на апаратній нараді у голови облдержадміністрації. Лише промислові підприємства області вкладаються у виділені ліміти і не допускають заборгованості за спожите паливо, адже напряму вкладають договори через “Укргазенерго”.
У чому ж криється причина боргів інших споживачів? Як переконують теплопостачальники, по-перше, у боргах споживачів їхніх послуг. Так, значно знизився рівень оплати з боку приватних споживачів. Як вважають аналітики, це пов’язано зі сподіваннями людей розрахуватися за борги шляхом повернення знецінених заощаджень у колишньому Ощадбанку СРСР. Далеко не повністю станом на початок лютого розрахувалися за тепло, спожите в січні, госпрозрахункові споживачі: вони оплачують послугу 10 числа кожного місяця за попередній місяць. Другою суттєвою причиною називають невідповідність між ціною газу, закладеною в тарифах для бюджетних споживачів (1020 грн за 1 тис. м3), і ціною, за якою теплоенергетики купують газ у ДК “Газ України” (1282 грн), а також суттєвою різницею і в цінах на електроенергію (38 к. у тарифах, 51 к. реально) – цей борг накопичується з місяця в місяць. Третій чинник – зростання мінімальної зарплати до 515 грн, у той час як у тарифах закладено 400 грн. Таким чином у підприємства значно зросли виплати з фонду зарплати.
В останні вихідні акціонерні товариства “Полтавагаз”, Гадячгаз”, “Кременчукгаз” і “Лубнигаз” одержали попередження управління магістральних газопроводів про ймовірне зниження тиску газу у мережі. Відповідні попередження ці підприємства надіслали споживачам газу. 12 лютого тиск було зменшено з 4,8 до 4,6 атмосфери, що дещо позначиться на газопроводах середнього тиску.
У Полтаві сподіваються, що цим засоби впливу газопостачальників і обмежаться. Полтавська міськрада направила до ДК “Газ України” листа, в якому гарантує оплату бюджетних організацій обласного центру за тепло перед “Полтаватеплоенерго”. Що ж до можливості запобігти загрозі відключення об’єктів теплоенергетики, то прес-секретар міськради Віктор Кикоть нагадав, що обласне підпорядкування підприємства стоїть на заваді бюджетній допомозі з міського бюджету.
У свою чергу “Полтаватеплоенерго” сподівається на розуміння населення і закликає не чекати дива, а стовідсотково платити за тепло і підігрів води, адже у стабільній роботі підприємства передусім зацікавлені побутові споживачі, а залежить це від оплати за газ. А поки що спожитий газ оплачено на 49%. Окрім того, щоб покращити ситуацію, днями Полтавська міськрада оплатить послугу теплопостачання за бюджетні організації міста за лютий. На додачу “Полтаватеплоенерго” бере банківський кредит і … попередило про скорочення 159 своїх працівників. Таким чином, генеральний директор “Полтаватеплоенерго” Степан Пасічко сподівається досягти оплати газу в лютому на рівні 80 – 90% – і домовлятися з газопостачальником про ліміт. До слова, з жовтня 2006 року і до сьогодні підприємство не мало проблем з виділенням лімітів. Проте Степан Пасічко впевнений в тому, що в разі недостатньої оплати тиск газу в мережі буде знижено, відтак спрацює автоматика на котельнях, тепло не подаватиметься.
Ультимативне повідомлення від ДК “Газ України” про ймовірне відключення від газопостачання тих підприємств, у тому числі і комунальної теплоенергетики, які мають борги за спожитий газ, у Кременчуці отримали ще на початку лютого. Як повідомили нам у прес-службі міськвиконкому, у свою чергу ВАТ “Кременчукгаз” надіслав приписи ВАТ “Полтаваобленерго” та КП “Теплоенерго” про припинення подачі газу цим підприємствам у зв’язку із перевищенням виділеного місту ліміту газу. А це означає, що 230-тисячне місто може залишитися без гарячої води та тепла. 11 лютого заступник міського голови Кременчука Микола Порицький під час зустрічі з представниками ЗМІ зазначив, що не може погодитися з тими радикальними заходами, до яких вдається ВАТ “Кременчукгаз”, адже КП “Теплоенерго” має договори безпосередньо з ДК “Газ України” і дотримується всіх затверджених ними строків проплат. ВАТ “Полтаваобленерго” ще на початку січня надало ДК “Газ України” на затвердження відповідні угоди, але, на жаль, їх до цього часу не підписано. Тож посадовець не виключає можливості припинення подачі спочатку гарячої води, а потім і опалення, якщо ВАТ “Кременчукгаз” перекриє засувку газопроводу. Нині міська влада вживає всіх заходів, щоб цього не сталося, працює з відповідними структурами облдержадміністрації та ДК “Газ України”.
Разом з тим міська влада вкотре звернулася до мешканців міста з проханням погасити борги за спожите тепло. Сьогодні стан поточних проплат за теплопостачання досить непоганий – понад 90 %, але існують борги минулих років. Заборгованість кременчужан перед ВАТ “Полтаваобленерго” теж досить висока. Підприємствами проводиться значна робота із боржниками, через яких може постраждати все місто.
У ВАТ “Гадячгаз” визначають схему обмежень. До доцільності зниження тиску газу “у трубі” ставляться доволі критично. Адже тоді без газу залишаться і підприємства. Відтак у разі затвердження замалих лімітів для повноцінної роботи котелень і наказу згори подавати газ жорстко відповідно до договору гадяцькі газівники не бачать іншого виходу, як перекривати засувки, говорить заступник голови правління Олександр Пройдак. Хоча як фахівець, зізнається, він розуміє, що ефекту чекати годі. Без тепла разом з неплатниками залишаться і сумлінні побутові споживачі.
Аналогічної думки і голова правління ВАТ “Лубнигаз” Іван Панник. Тому не спішитиме обмежувати чи припиняти газопостачання споживачам. Україна вже мала подібний урок кілька років тому: сперечатися із законами природи не варто, в холодну пору року люди грітимуть свої оселі газом з конфорок, тим же газом на плиті грітимуть воду, а він не обліковується. Це спричинить борги. Зменшення ж тиску призводить до нестабільної роботи газового обладнання, що позначиться на ньому негативно. До того ж рівень розрахунків за газ у зоні роботи “Лубнигаз” – Лубенському, Пирятинському, Гребінківському, Оржицькому районах – становить 85%, зокрема теплопостачальне підприємство розрахувалося на 76% – на фоні 14,8% загальнодержавного показника розрахунків підприємств теплоенерго за спожитий газ, що навів днями Президент України: це в 5,2 разу менше рівня 2007 року. Глава Держави також зазначив, що загальний рівень оплати по всіх категоріях споживачів склав лише 34,9%, що в 2,5 разу менше рівня оплат за 2007 рік; бюджетними установами сплачено 35,1% (менше в 3 рази), населенням – 64,9% (менше в 1,5 разу).
Закономірно виникає запитання – чому рівень оплат за спожитий газ так стрімко знизився? Маємо гіркий досвід, коли поспішні, категоричні дії високопосадовців, зроб
лені винятково для блага пересічних громадян, тим же громадянам і вилазять боком. В черговий раз хочеться вірити, що хоч нині буде не так. Але ж ця віра має грунтуватися на виважених, згуртованих діях всіх гілок влади. На жаль, поки що цього не відбувається.
Ситуацію треба кардинально поліпшувати. Тим часом країна уважно слідкує за ходом переговорів з Росією і … чекає весни.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.