Компенсація вкладів у Ощадбанку: панікувати не треба!

Днями розпочалося формування реєстру вкладників Ощадного банку України. В Полтавській області вже зареєстровано понад 200 тисяч вкладників. Що треба знати для того, аби отримати гроші, роз'яснюють начальник обласного управління ВАТ "Державний Ощадний банк України" Геннадій ІГНАТЕНКО та начальник відділу депозитів і компенсаційних виплат обласного управління ВАТ "Державний Ощадний банк України" Лариса ПІЩАНЕЦЬКА.
– Геннадію Валерійовичу, скажіть, будь ласка, скільки триватиме процес реєстрації вкладників, чи обмежений він у часі?
– З перших днів реєстрації вкладників ми зіткнулися з проблемою величезних черг до наших відділень. Але панікувати не варто. Вкладник може звернутися в установу Ощадного банку, де відкритий рахунок, протягом усього 2008 року. Не варто саме сьогодні стояти на морозі у черзі, можна прийти через місяць чи пізніше і в спокійній обстановці оформити документи. Один адміністратор банку за день може прийняти лише 50–60 осіб. До того ж, окрім реєстрації вкладників, банк виплачує пенсії, обслуговує клієнтів, які мають депозити, отримують заробітну плату тощо. Тому, аби не створювати ажіотажу, ми ввели талонну систему.
– Які документи необхідно мати при собі вкладнику для занесення у реєстр?
– Перш за все зазначу, що реєстр уточнюється для того, аби банк і держава могли з'ясувати, що повертають гроші саме тій людині, на ім'я якої був зроблений вклад. У відділення Ощадбанку, де відкритий рахунок, необхідно надати паспорт та ідентифікаційний номер і їх ксерокопії. У разі, якщо людина змінила прізвище, наприклад, вийшла заміж, ще й оригінал та копію свідоцтва про шлюб. У такому випадку рахунок на старе прізвище закривається і відкривається новий. Але ця людина не втрачає права на отримання компенсації. По закінченні реєстрації адміністратор видає вкладнику відривний талон до заяви-доручення, де зазначений номер, під яким його внесено до реєстру.
– Ларисо Олександрівно, багато вкладників – літні люди. Чи обов'язково їм звертатися до відділень Ощадбанку особисто?
– Звичайно, ті, хто може звернутися особисто, повинні підійти. Не обов'язково зараз, коли є великі черги, можна це зробити трохи згодом. Якщо людина похилого віку за станом здоров'я не має можливості прийти особисто, вона може надати нотаріально посвідчене доручення на особу, яку уповноважує виступати від свого імені. Довірена особа має право надати нам документи для ідентифікації за цими рахунками. У дорученні доцільно передбачити й подальше розпорядження компенсаційними рахунками, адже пізніше буде розроблено ще й механізм розрахунків за комунальні послуги, певні виплати будуть і наступного року. Якщо грамотно оформити доручення, воно ще не раз стане у нагоді. У сільській місцевості доручення посвідчується сільською радою. У місті – державною нотаріальною конторою. Втім, людина може скласти доручення на розпорядження рахунком і у відділенні нашого банку. Відповідальний працівник банку має право посвідчувати доручення, складені безпосередньо у банківській установі. Ця послуга для літніх людей безкоштовна.
– Як бути тим, хто отримав ощадкнижку в спадок?
– Зараз дуже багато людей звертається з книжками померлих вкладників. Спадкоємці, які успадкували вклади до 1 січня 2008 року, тобто мають нотаріально оформлене свідоцтво про право на спадщину за законом, видане минулим чи попередніми роками, повинні звернутися зараз із ксерокопіями паспорта, ідентифікаційного номера, ощадними книжками померлих та з оригіналом і копією свідоцтва. Ми переоформимо вклади і включимо їх до реєстру. Але ті громадяни, які не отримали документа, який підтверджує спадкові права, повинні звернутися в нотаріальну контору. Тим, хто матиме свідоцтво про право на спадщину, видане цього року, ми зможемо тільки переоформити рахунки на їхнє ім'я. У реєстр для виплати компенсаційних коштів у 2008 році вони поки що не потраплять.
– Куди мусить звертатися людина, у якої ощадкнижки є у різних відділеннях?
– Для ідентифікації треба звертатися в ту установу, де був відкритий рахунок. Там людина обліковується у базі даних, там ми можемо звірити залишок за її рахунком і внести дані паспорта й ідентифікаційного номера. На даному етапі, незалежно від кількості ощадних книжок, передбачена виплата лише однієї тисячі гривень одній особі. Програмне забезпечення дозволяє проконтролювати ці операції. Коли залишок на рахунку вкладника – у межах однієї тисячі гривень, він отримує всю суму, і компенсаційний рахунок закривається. Якщо вкладник має, наприклад, три рахунки, і в сумі вони складають до тисячі гривень, він залишає розпорядження про виплату по всіх трьох рахунках. Якщо залишок на рахунку більший, ніж тисяча гривень, решта залишається на рахунку.
– Геннадію Валерійовичу, як вкладник може розпорядитися долею цієї тисячі гривень?
– За бажанням вкладника кошти, які надійдуть як компенсація, згідно з постановою Кабміну можна залишити на депозитному рахунку під максимальний відсоток – 13,5% річних, зазначивши це у заяві-дорученні. Відсотки по ньому нараховуються з моменту надходження грошей на рахунок. Якщо ж людина не хоче зараховувати кошти на депозит, вона може вказати свій поточний рахунок у нашому банку, з якого вона, наприклад, отримує пенсію чи заробітну плату. Але вкладники неправильно розуміють механізм дії депозитних рахунків, помилково думаючи, що не зможуть зняти з них гроші. Якщо раптом людина передумала або у неї змінилися обставини, зняти кошти можна без проблем, просто вона не отримає підвищених відсотків по депозиту.
– Скажіть, коли почнуться виплати?
– Згідно з постановою Кабміну компенсаційні виплати проводяться власникам заощаджень через три дні після внесення відомостей про них в інформаційно-аналітичну систему "Реєстр вкладників заощаджень громадян". Але строк виплати залежить іще й від того, куди людина звернулася. Міські установи банку комп'ютеризовані й, певна річ, працюють оперативніше. На жаль, у сільських установах доведеться почекати трошки довше, максимум два-три дні. Перші виплати вже почалися. Аби врегулювати процес та для зручності громадян, змінено регламент роботи відділень. З понеділка по середу будемо проводити виплати, а з четверга по суботу – реєстрацію. З будь-яких питань наші вкладники можуть звертатися за наданими телефонами. Жодній людині ми не відмовимо у професійній консультації.
Полтавське обласне управління ВАТ "Ощадбанк"
Назва відділення Ощадбанку    љ відд.    Посада    Прізвище, ім'я, по батькові    Номер
                телефону
м.Полтава (Октябрське)    43    Керуючий    Ільбахтіна Юлія Іванівна    7-32-39
м.Кременчук (міське)    62    Керуючий    Щербуха Олексій Васильович    2-12-78
Великобагачанське    3086    Керуючий    Шостя Григорій Дмитрович    9-10-03
Гадяцьке    3232    Керуючий    Борохович Леонід Іванович    2-34-70
Глобинське    3067    Керуючий    Овчинська Валентина Петрівна    2-17-86
Гребінківське    5482    Керуючий    Кір'якова Ірина Кімівна    9-10-95
Диканське    3188    Керуючий    Калембет Віра Пантелеймонівна    9-13-84
Зіньківське    3181    Керуючий    Авраменко Валентина Павлівна    3-12-86
Карлівське    3182    Керуючий    Шарлай Валерій Анатолійович    2-10-90
Котелевське &n
bsp;  6263    Керуючий    Чумак Валентина Михайлівна    9-13-44
Лохвицьке    3087    Керуючий    Дробот Юрій Миколайович    3-18-99
Лубенське    146    Керуючий    Воронова Віра Миколаївна    5-23-61
Миргородське    3088    Керуючий    Ющук Лілія Іванівна    5-44-45
Пирятинське    3089    Керуючий    Литвиненко Тетяна Олексіївна    2-05-25
Решетилівське    3186    Керуючий    Глушич Василь Олексійович    2-12-46
Семенівське    3076    Керуючий    Кобильченко Павло Павлович    9-18-05
Хорольське    3108    Керуючий    Ус Ілля Панасович    3-32-33
Чутівське    3197    Керуючий    Фокін Григорій Григорович    9-12-36
Шишацьке    5465    Керуючий    Замоздра Катерина Павлівна    2-12-94
Комсомольське    8210    Керуючий    Береза Валентина Юріївна    2-50-15
філія-Полтавське облуправління         Начальник відділу     Піщанецька Лариса Олександрівна    50-36-19
ВАТ "Ощадбанк"        депозитів та         компенсаційних виплат
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.