“Темна” справа,

До Малого Кобелячка вирушаємо разом із головою постійної депутатської комісії з питань економіки та бюджету Новосанжарської районної ради Юрієм Свердловим. "Люди втомилися від байдужості районних чиновників, які протягом усіх цих років тільки тим і "допомагають", що ведуть листування, переадресовуючи папери від однієї служби до іншої, – пояснює Юрій Юхимович. – Тому, зневірившись отримати дієву допомогу, мешканці Малого Кобелячка звернулися до районної ради".
 Молодий фермер Роман Пісковий – один із тих, хто звів будинок на вулиці Незалежності. Разом із дружиною вони живуть у своїй новій оселі вже три роки. Від їхнього помешкання тягнеться електропровід, піднятий на висоту 3–5 метрів за допомогою прилаштованих дерев'яних підпор. Аналогічну картину можна побачити вздовж усієї вулиці.
– Наші сусіди з паралельної вулиці постійно у своєму будинку не живуть, а використовують його як дачу, – пояснює Роман. – Тому дозволили нам тимчасово користуватися електроенергією, за яку ми сплачуємо за лічильником. Інші жителі також домовляються з сусідами. Але через те, що вся наша вулиця фактично "на одному дроті", включити одночасно, наприклад, телевізор і пральну машину неможливо. Напруга постійно "скаче": увечері може бути 160 Вт, а вночі – 240 або й усі 280, запобіжники плавляться!
Деякі із забудовників припинили будівництво житла. Роман Пісковий також переймається тим, аби сусіди, бува, не продали свій будинок. Невідомо, чи дозволять йому підключитися до електромережі нові господарі, а подружжя чекає дитину…
Про безпеку подібного "підключення" для життя людей годі й говорити: електричні дроти гойдаються просто над головою або закопані у землю. Часті перепади напруги за відсутності запобіжників можуть будь-якої миті не лише зіпсувати побутову техніку, а й призвести до серйозніших наслідків, наприклад, до пожежі.
Аби розібратися у тому, хто винен, і, головне, що робити, прямуємо з Юрієм Свердловим до Новосанжарської філії ВАТ "Полтаваобленерго".
– Ви звернулися не за адресою, – чуємо від заступника начальника Новосанжарської філії ВАТ "Полтаваобленерго" по передачі електроенергії Миколи Петренка. – Адже ми лише експлуатуюча організація і нічим допомогти не можемо. Втім, про ситуацію у Малому Кобелячку знаємо, бо жителі вулиці Незалежності зверталися й до нас. Особисто я неодноразово виїжджав на місце разом із представниками райдержадміністрації. Можу сказати лише те, що свого часу головним архітектором району була допущена помилка. Земельні ділянки під забудову там виділені безпосередньо біля високовольтної лінії. І хоча охоронна зона не порушена, можливості поставити поруч низьковольтну лінію немає. Було вирішено перенести існуючу лінію подалі від будинків – ближче до дороги. Підрахували навіть вартість робіт, на той час вона склала близько 1200 гривень. Але ніхто так і не заплатив ці гроші. З того часу подібні комісії збиралися у Малому Кобелячку разів п'ять або й більше, але як тільки виникає питання, хто ж буде платити, бурхлива діяльність районних чиновників зупиняється. А люди продовжують страждати.
З наступних пояснень енергетика розуміємо, що навіть перенесення високовольтної лінії не вирішить проблеми.
– Хто заплатить за встановлення лінії низької напруги? – розводить руками Микола Петренко. – Адже необхідно ставити підстанцію, щоб була не одна, а декілька ліній, тоді й якість напруги відповідатиме нормам. Для цього, по-перше, потрібен проект енергопостачання всього мікрорайону, замовником якого має виступити сільська рада. По-друге, потрібні чималі кошти, адже проведення одного кілометра лінії електропередач коштує за нинішніми цінами до ста тисяч гривень. Раніше, коли забудовники одержували земельні ділянки, лінії електропередач уже стояли, тобто держава брала на себе витрати з їх монтажу. Зараз ці роботи виконуються за рахунок забудовника. Певна річ, люди не в змозі зібрати таку суму. Тому, на мою думку, це має бути субвенція з Державного бюджету.
Проект з електропостачання житлового масиву по вулиці Незалежності був виготовлений іще декілька років тому за кошти сільської ради. Це вдалося з'ясувати у Малокобелячківського сільського голови Михайла Підопригори. Але на той час, зі слів Михайла Петровича, коштів на перенесення високовольтної лінії у бюджеті сільради не було. Власне, немає їх і зараз, говорить він, тим більше, що вартість цих робіт із роками зросла.
Не пролила світло на цю "темну" справу і телефонна розмова автора цих рядків із заступником голови Новосанжарської райдержадміністрації Віктором Куцем.
– Тут треба вирішувати питання з ВАТ "Полтаваобленерго", бо поблизу будинків проходить їхня високовольтна лінія, – сказав Віктор Іванович. – Ми вже декілька разів зверталися з листами до обласних енергетиків, але поки що позитивного результату не добилися. Тому писатимемо ще й цього року… Взагалі, на мою думку, виділення земельних ділянок поблизу лінії високої напруги з самого початку було помилкою сільської ради.
На запитання щодо обов'язкового погодження проекту відведення земельних ділянок під забудову відповідними службами, у тому числі й районним відділом архітектури, Віктор Іванович відповів: "Виходить, що виділити – виділили, а погодити забули…".
Напевно, не додасть оптимізму мешканцям вулиці Незалежності й письмова відповідь ВАТ "Полтаваобленерго" за підписом його технічного директора Володимира Ярцева на запит газети. Цитуємо за оригіналом:
"…при виділенні земельних ділянок під приватні будинки по вул. Незалежності, зведення яких розпочато ще у 1994 році, свого часу не було заплановано будівництво мереж електропостачання даного району новобудов. Проте у 2003 році, відповідно до виданих ВАТ "Полтаваобленерго" технічних умов, виконком сільської ради с. Малий Кобелячок виготовив проектну документацію, якою передбачено виконання комплексу робіт, направлених на електропостачання приватних будинків по вулиці Незалежності.
У відповідності до вимог п.3.1 діючих "Правил приєднання електроустановок до електричних мереж" замовник має забезпечити за власний рахунок (виділено редакцією) виконання технічних умов та оплатити власнику електричних мереж вартість приєднання до електричних мереж. До того ж, відповідно до п.2 розпорядження Президента України љ136/96-рп від 4.06.1996 року саме державні адміністрації повинні сприяти здешевленню вартості житла шляхом спорудження магістральних комунальних мереж, систем інженерного забезпечення об'єктів за рахунок коштів місцевих бюджетів. Враховуючи вищевикладене, ВАТ "Полтаваобленерго" пропонує розглянути можливість фінансування робіт з електропостачання району новобудов у с.Малий Кобелячок з бюджетних коштів".
Отже, судячи з цієї відповіді, кошти на приєднання новобудов до електромережі доведеться вишукувати у районному бюджеті. "А потім маємо віддати лінії електропостачання у безоплатну власність ВАТ "Полтаваобленерго?” – дивується Юрій Свердлов. Аби з'ясувати, чи це справді так, знову звертаємося до заступника начальника Новосанжарської філії ВАТ "Полтаваобленерго" по передачі електроенергії Миколи Петренка.
– Хто виступає платником, у того на балансі й залишаються ці лінії, – пояснив Микола Дмитрович. – Але згідно із законодавством, коли справа стосується житлової забудови, ВАТ "Полтаваобленерго" зобов'язане буде прийняти їх на баланс у тому випадку, коли цього вимагатиме платник. Тоді лінії перейдуть у безоплатну власність обленерго. Втім, це зовсім не обов'язково. Власник може обслуговувати їх самостійно, якщо має таку технічну можливість. Існує також варіант укладання угоди на технічне обслуговування без передачі основних фондів. Але, як свідчить практика, здебільшого їх передають енергетикам.
Схоже, що після втручання Новосанжарської районної ради справі з під
ключенням вулиці Незалежності до електромережі недовго залишатися "темною".
– На мою думку, треба просто вирішити проблему, а не з'ясовувати, хто винен, – прокоментував ситуацію заступник голови Новосанжарської районної ради Борис Федоренко. – Тим паче, що це цілком можливо, адже на території Малокобелячківської сільської ради проводяться роботи з розробки родовищ і видобутку нафти. А відтак – виділяються кошти на соціальну сферу. Інша справа, куди вони направляються райдержадміністрацією без рішення сесії. Це питання, до речі, порушувалося й на останній сесії районної ради. Але запевняю, що цю проблему ми не залишимо без уваги.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.