І знову недовіра голові райдержадміністрації

Влітку цього року “Зоря Полтавщини” розповідала про конфлікт навколо будівництва нового заводу  з виробництва біопалива у Зінькові: неузаконена на той час діяльність ТОВ “Зіньківбіопаливо” стала предметом розгляду постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування. За інформацією, оприлюдненою тоді в пресі депутатами обласної ради Олегом Кулінічем (БЮТ) і Андрієм Козеродом (ПР), які закріплені за Зіньківським районом, лобіював інтереси заводу голова райдержадміністрації. Це  був ще один серйозний “камінь спотикання” у стосунках і цих депутатів, і частини депутатського корпусу району з головою райдержадміністрації Володимиром Паламаренком. У свою чергу Володимир Паламаренко стверджував, що таке ставлення до нього викликане його принциповою позицією в питаннях соціально-економічного життя району, що не до вподоби декому з депутатів. Таким чином, вже тоді чітко означився конфлікт.
– Наприкінці року на сесії райради ми заслуховуємо, за регламентом, звіт голови райдержадміністрації. Пленарне засідання дванадцятої сесії було скликане на 14 грудня. Дві фракції – Блоку Юлії Тимошенко і “Нашої України” – внесли письмову пропозицію включити питання про висловлення недовіри голові райдержадміністрації до порядку денного. Голосування було таємним.  “За” проголосували 36 депутатів, для прийняття відповідного рішення не вистачило одного голосу. Після чого ці фракції попросили оголосити перерву, по закінченні якої і вони, і фракція Партії регіонів покинули зал засідань. 28 голосів було замало для кворуму, і сесійне засідання було тоді перерване, – розповідає голова Зіньківської районної ради Олександр Путря.
Вихід із ситуації шукали на президії райради 18 грудня. Тепер вже три фракції (БЮТ, ПР, НУ) подали звернення з проханням розглянути питання про включення до порядку денного сесії питання “Про недовіру голові Зіньківської районної державної адміністрації Паламаренку В.І.” і поставити його наступним після звіту голови райдержадміністрації. Президія рекомендувала депутатам внести означене питання до порядку денного.
З цих нагадувань і пояснень голова райради розпочав пленарне засідання сесії 21 грудня, таким чином продовживши перерване тижнем раніше. З 72 депутатів у її роботі взяли участь 70. Більшість проголосувала за те, щоб порядок денний, який від початку складався з 26 питань, доповнити ще на один пункт.
Доповідь голови райдержадміністрації на черговій сесії районної ради була наповнена фактами соціально-економічного розвитку. Володимир Паламаренко наголосив на тому, що агропромисловий комплекс Зіньківського району на Полтавщині має сьомий результат у галузевому обласному рейтингу, а ще три року тому був на 23 місці. Промисловість району спрацювала гірше. У той же час райдержадміністрація цілеспрямовано шукає інвесторів, і за 9 місяців 2007 року обсяги інвестицій зросли проти 2006 року у 8,4 разу – це перше місце в області, зазначив голова райдержадміністрації. Продовжується виконання програми з енергозбереження, дохідна частина бюджету виконана на 102,4 відсотка, виконуються планові показники надходжень до Пенсійного фонду, докладається максимум зусиль для збереження існуючої мережі медичних, освітніх, культурних, спортивних закладів…  
В обговоренні звучали різні думки: від схвальних чи нейтральних до категорично негативних.
У роботі сесії районної ради того дня взяв участь голова облдержадміністрації Валерій Асадчев. Він позитивно оцінив результати соціально-економічного життя району, закликав депутатів до порозуміння і прийняття зважених рішень. Проте депутат від фракції Партії регіонів Олександр Терещенков далі наголошував на тому, що саме порозуміння й немає: голова РДА уникає участі у засіданнях постійних депутатських комісій і всі рішення приймає одноосібно.
Запрошений на сесію депутат обласної ради, засновник ТОВ “Октан” Зіньківського району Олег Кулініч  звернув увагу депутатів перш за все на те, що прозвучала “статистична доповідь, яка не має аналізу”. А щодо наведених показників, то “яка заслуга РДА в тому, що в ТОВ “Октан” цукровий буряк дав по 520 ц/га, а в ТОВ “Околиця” соняшник вродив по 40 ц/га?” Тим часом в Зіньківському районі, де основними наповнювачами бюджету є сільгосппідприємства, на питання про програму розвитку АПК, що депутат обласної ради ставив на одній із сесій райради, він “отримав відписку, що така програма як окремий розділ міститься в Програмі соціально-економічного розвитку району на 2007 рік. Якщо ж її відкрити, то прочитаємо лише два пункти”. У сфері промисловості за останні два роки  в районі не зареєстровано жодного промислового підприємства, а розрекламоване ТОВ “Зіньківбіопаливо” у 2007 році сплатило 700 грн. “Коли ж я порушив розгляд питання про АЗС “Надєжда” і про інші підприємства, які ні копійки не дали до районного бюджету, то отримав на три місяці 16 перевірок обласними і районними дозвільними та контролюючими службами двох своїх заправок, які у 2007 році сплатили 70 тис. грн податків,” – розповів Олег Кулініч. (Цитуємо за стенограмою сесії райради. – Авт.) Він запропонував депутатам підтримати проекти рішень щодо визнання роботи голови РДА Володимира Паламаренка незадовільною і щодо висловлення йому недовіри.
З 70 присутніх на сесії депутатів за те, щоб роботу голови РДА визнати незадовільною, проголосували 45.
 Наступним питанням був внесений фракціями БЮТ, “Нашої України”, Партії регіонів проект рішення про недовіру голові Зіньківської РДА, який зачитав  голова фракції “Нашої України” Олексій Карпенко. Участь у таємному голосуванні взяли 67 депутатів: “за” недовіру проголосував 41 депутат, “проти” – 24, утрималися двоє.  Таким чином, рішення прийняте. Тепер його буде направлено в облдержадміністрацію, Кабмін, Секретаріат Президента України. Остаточного рішення ж чекатимуть саме від Президента відповідно до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”.  
Коментуючи рішення Зіньківської райради від 21 грудня ц.р., голова Зіньківської райдержадміністрації Володимир Паламаренко сказав:
– Результат став для мене несподіваним, бо об’єдналися представники протилежних політичних сил, а ще тому, що саме в 2007 році за останні три роки район спрацював як ніколи добре. Головна причина висловлення недовіри – це бізнесові інтереси певних людей в районі, коли починають ділити всіх на своїх і чужих. То я з цим ніколи не погоджуся. Закиди про те, що я одноосібно вирішую питання, відкидаю, бо всі рішення з важливих питань приймаються узгоджено райдержадміністрацією і районною радою. Усі питання – розподілу коштів, визначення об’єктів для фінансування за рахунок державних субвенцій тощо – голосувалися на сесіях районної ради… Мені не хотілося б, щоб район втратив перспективу нормального розвитку.
Тим часом місцеві “бютівці” і “регіонали” запевняють, що вони домагатимуться того, щоб з рішенням районної ради рахувалися  в інтересах громади. 
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.