У будь-яких обставинах треба залишатися людиною і професіоналом”

– Михайле Івановичу, професія правоохоронця існує на перетині прямо протилежних емоцій: з одного боку – нищівна критика, з іншого – в разі екстремальної ситуації "02" – як рятівна соломинка…
– Так і життя ж складається з чорного й білого… А взагалі ставлення до людини у формі в суспільстві треба змінювати. Як ви думаєте, чому працівники міліції Полтавщини встановили тісні стосунки з більшістю навчальних закладів області, зокрема зі школами-інтернатами? По-перше, якщо завдяки цьому спілкуванню ми попередимо шлях до кримінальної стежки бодай однієї дитини, то вже добре! А по-друге, нехай у свідомості юних громадян відкладеться – міліціонери не тільки карають, вони дарують подарунки, грають у футбол, вітають зі святами. Знаєте, було надзвичайно образливо, коли наша ініціатива не знайшла підтримки в чиновників інших відомств. Ми почули про те, що футбольна команда школи-інтернату № 1 міста Полтави змогла взяти участь у Всеукраїнському чемпіонаті в Одесі, ще й увійшла у трійку кращих. Тож вирішили її привітати і запросити представників інших структур, а у відповідь: "А хто їх просив брати участь у змаганнях?". Мені здається, що саме ось з такого ставлення дорослих починається зневіра юної людини. Так вважати є всі підстави, адже за 11 місяців працівники міліції викрили 783 злочини, скоєні неповнолітніми. Слід зазначити, що останнім часом намітився спад дитячої злочинності (майже на 8 відсотків у порівнянні з 2006 роком). Вважаю, що в цьому позитивному моменті неабияку роль відіграла тісна співпраця УМВС із шкільними й дошкільними закладами. Щороку напередодні професійного свята працівників міліції Міністерство внутрішніх справ оголошує конкурс дитячих малюнків. Перший етап конкурсу пройшов на обласному рівні. Роботи надіслали більш ніж сто учасників. Мені приємно повідомити, що переможцем конкурсу стала Люба Шевченко з роботою "Найтурботливіша мама – міліціонер", а призерами – Ростислав Рибак, Ірина Сергієнко, та Олексій Ландар.
– Під час прес-конференцій ви неодноразово підкреслювали – в МВС переймаються тим, що начальник УМВС у Полтавській області має найбільшу кількість покараних. Чи означає це, що на Полтавщині міліціонери працюють не так добре, як хотілося б керівнику?
– Аж ніяк не означає. Підсумки роботи працівників органів внутрішніх справ Полтавської області за 11 місяців нинішнього року – на рівні. З 13883 зареєстрованих злочинів понад 83 відсотки розкрито. Зареєстровано 3393 злочини, пов'язані з незаконним обігом наркотиків. Викрито 416 посадових злочинів, серед яких 106 випадків хабарництва. Однак це не привід для того, аби не бачити недоліків та не реагувати на них. Ніколи не миритимусь із непрофесійністю, недбалістю. Усі знають, якою була реакція УМВС на події в Миргороді, коли працівники міліції побили дітей-сиріт. Ми не приховували цю інформацію, не приховували й свого ставлення до цих, уже колишніх, співробітників. Слідство у справі завершено, ці люди відповідатимуть перед судом. Підтверджені факти і щодо причетності наших колег (уже колишніх) до вимагань у Семенівському районі. Осіб, які підозрювалися у скоєнні неправомірних дій, звільнено з органів внутрішніх справ. Матеріали для подальшої перевірки направлені до прокуратури.
Що ж до зауважень МВС, то вони справді є. Але якщо не реагувати на такі дії міліціонерів суворо, чи зможемо говорити про авторитет міліції?
– За вами на Полтавщині міцно закріпилося звання "незручного генерала". З вашим ім’ям пов’язаний перший в історії міліції Полтавщини позов до суду щодо дій посадовців облдержадміністрації, ви досить категорично і прямо висловлювалися щодо керівництва УБОЗу. Чи не змінили ще свої принципи?
– Ні. І не збираюся! Що стосується позову до голови облдержадміністрації Валерія Асадчева, то відкличемо цей документ тільки тоді, коли керівник вибачиться за емоційне висловлювання на адресу полтавських правоохоронців і ні за яких інших обставин. Я не боюся за свою посаду, але для мене важливо, щоб після такого прецедента чиновники зрозуміли, що не можна міліцію принижувати. Критикувати – так, але не принижувати!
Що ж до керівника УБОЗу, то моя думка про цю людину не змінилася. Подання на нього я не подавав, це зробив його заступник, а колегія МВС затвердила. Я, як офіцер, мушу виконувати розпорядження вищих за посадою. І не збираюся бути комусь зручним. У мене принцип такий – у будь-яких обставинах залишатися людиною й професіоналом справи, якій ти служиш.
– Останнім часом ДАІ переживає чергові зміни. Цього разу – прямо протилежні попереднім революційним, коли йшлося навіть про ліквідацію служби. Як, на вашу думку, поліпшити роботу, щоб фактів вимагань та хабарництва поменшало?..
– В ідеалі – змінити суспільну думку про те, що можна "вирішити питання" в обхід, за певну плату. А реально – провести оптимізацію служби. Що, власне, зараз і відбувається. Це – нагальна необхідність. Адже тільки з початку року на території області зареєстровано 1645 дорожньо-транспортних пригод (у 2006 році – 1269), у яких загинуло 315 осіб та 1961 травмовано. Із загальної кількості ДТП 98 скоїли водії у стані алкогольного сп’яніння. На зростання кількості ДТП на шляхах, як відомо, звернув увагу Президент України Віктор Ющенко, який піддав гострій критиці роботу Державтоінспекції. З метою покращення роботи ДАІ на території області спільно з органами місцевого самоврядування вирішуються питання щодо встановлення відеокамер спостереження в місцях інтенсивного руху транспортних засобів та значного скупчення людей. У Полтаві уже встановлено чотири камери відеоспостереження. Є такі засоби в Комсомольську та Кременчуці. Практикується встановлення "лежачих поліцейських" – вони вже є у Полтаві, Кременчуці, Лубнах, Кобеляках та Миргороді.
– Схоже, одночасно з ДАІ відбувається і оптимізація автошкіл. Яка причина цього?
– Не секрет, що переважна більшість приватних автошкіл не має належної матеріальної бази, майданчиків для навчання практичній їзді та кваліфікованих педагогів-викладачів. Навчання зводиться до зазубрювання відповідей на запитання, що ставляться комп'ютерною програмою, за якою здаються іспити в ДАІ. Це безвідповідально та аморально, оскільки непідготовлені водії можуть не лише швидко втратити власне життя, а й позбавити життя інших. Тому розпочато перевірку всіх автошкіл області. До управління освіти облдержадміністрації направлено 11 інформацій із виявленими недоліками, які необхідно врахувати при продовженні терміну дії ліцензій та під час акредитації.
– Михайле Івановичу, цього року 10 листопада вперше відзначалося свято ветерана МВС. Мабуть, зв’язок поколінь правоохоронців надзвичайно потрібен і тим, хто відслужив, і тим, хто тільки збирається стати міліціонером…
– Справді, це потрібно. Я вдячний генерал-лейтенанту міліції у відставці Олексію Юхимовичу Міщенку, який відгукнувся на пропозицію провести урочистий прийом до лав правоохоронців. Це було дуже зворушливо, адже Олексій Юхимович декому з новобранців говорив і про те, як колись служили в міліції їхні батьки. Це дуже важливо для авторитету фаху правоохоронця. Така практика надалі стане традиційною.
А напередодні свята хочу побажати представникам нашої непростої і неспокійної професії наснаги і витримки, здоров’я і стійкості, нехай завжди у ваших родинах панують лад і затишок!
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.