Україну об’єднає акція “Засвіти свічку

Пік Голодомору прийшовся на весну 1933 року. В Україні тоді від голоду вмирало 17 людей щохвилини, тисяча – щогодини, майже 25 тисяч – щодня… Найбільше постраждали від голоду Полтавська, Сумська, Харківська, Черкаська, Київська, Житомирська області. На них припадає понад 50% загиблих.
Тоталітарний сталінський промосковський режим намагався за допомогою голоду підірвати основи української нації. Організатори штучного голоду хотіли ліквідувати опір українців комуністичній владі, встановити тотальний контроль за всіма верствами населення.
Торік Верховна Рада України прийняла Закон "Про Голодомор 1932–1933 років в Україні", згідно з яким Голодомор визнано актом геноциду проти українського народу. Історичний факт Голодомору 1932–1933 років в Україні визнали близько 70 країн світу. У тому числі понад 10 країн визнали Голодомор актом геноциду.
Більшість безвинних жертв цієї трагедії безіменні й не мають офіційних місць поховань. Тому вже стало традицією щорічно в останню суботу листопада вшановувати пам'ять загиблих наших співвітчизників запаленням свічок.
Указом Президента України Віктора Ющенка "Про заходи у зв'язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932–1933 років в Україні" в суботу, 24 листопада 2007 року, о 16-й годині оголошено проведення акції "Засвіти свічку". Ми закликаємо кожного небайдужого полтавця у ці хвилини залишити всі свої справи і поставити на підвіконні запалену свічку в пам'ять про тих, хто загинув страшною смертю у 1932–1933 роках.
У цей же час просимо вшанувати пам'ять жертв Голодомору хвилиною мовчання, під час якої призупинити роботу органів державної влади і місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, рух громадського і приватного транспорту з подачею звукових сигналів.
На Полтавщині заплановано до цієї скорботної дати провести низку заход

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.