Програма розвитку доступного житла

Приклад того, як будівельники працюють в інтересах громади, Президент побачив на Полтавщині. На території Щербанівської сільської ради Полтавського району нещодавно здано в експлуатацію першу чергу багатоповерхового будинку. Його замовником виступила холдингова компанія "Київміськбуд", генпідрядником є Полтавська районна міжгосподарська будівельна організація "Райагробуд" – структурний підрозділ виробничого об'єднання "Полтаваоблагробуд". За словами будівельників, у будинку зручні 1-, 2- та 3-кімнатні квартири площею від 50 до
100 м2. Першу чергу будинку звели за 1,5 року, другу повинні збудувати до кінця 2008-го. Це будинок на 330 квартир, 8 відсотків квартир передаватиметься замовником Полтавському району і Щербанівській сільраді як інвестиції в розвиток. Інвесторами, на кошти яких і ведеться будівництво, є власники квартир – його майбутні мешканці. Квадратний метр площі реалізують за ціною 3100 грн – найдешевше в Полтаві, запевняють представники "Київміськбуду" і "Полтаварайагробуду".
Саме розрахунки "Київміськбуду" щодо ціни на житло покладено в основу програми розвитку будівництва доступного житла, наголосив Президент України на нараді, що відбулася за участю представників органів місцевого самоврядування, керівників будівельних організацій, науковців багатьох областей України. Завдання влади Віктор Ющенко вбачає в тому, щоб "мобілізувати зусилля і на законодавчому рівні протягом 6 місяців вирішити весь шлейф питань з проблеми нарощення обсягів будівництва доступного житла". Пропозиції Президента зведено в проекті Указу Президента України "Про заходи щодо будівництва доступного житла в Україні та поліпшення забезпечення громадян житлом".
Перш за все Віктор Ющенко пропонує переглянути роль держави в реалізації конституційного права громадян на житло. З 1990 року донині частка фінансування житлового будівництва з Державного бюджету знизилася з 13,7 відсотка до
0,8 відсотка. По суті, держава відійшла від реалізації програм житлового будівництва.
– Що б ми могли змінити в галузі житлового будівництва? Після корекції бюджету 2008 року держава повинна приступити до практики надання одноразової грошової допомоги громадянину для першочергового внеску в будівництво на безповоротній основі, – зазначив Глава Держави. – Її розмір повинен становити 30 відсотків вартості житла. Тому пропоную передбачити на вказану мету виділення місцевим бюджетам цільових коштів з Державного бюджету. У проекті закону про Державний бюджет пропоную передбачити видатки в обсязі не менше 0,5 відсотка від валового продукту на будівництво доступного житла. Прогноз ВВП – 810 млрд грн, отже, на фінансування цієї житлової програми можна передбачити
4 млрд грн.
За підрахунками Президента, цієї суми вистачить, щоб 74 тисячі сімей з частковою допомогою держави могли придбати доступне житло. При цьому вартість 1 кв. м повинна становити 3 тис. грн, що є цілком реальним, зокрема у Полтаві, навів приклад Віктор Ющенко, а середній розмір житла має становити 60 кв. м. Таким чином, середня вартість квартири дорівнює 180 тис. грн. Держава оплачує 30 відсотків, або 54 тис. грн,одній сім'ї. Решту суми – 126 тис. грн – сплачує інвестор, тобто власник квартири.
– Я не хотів би вести дискусію фінансового плану. 4 мільярди гривень для держави повинні стати ключовим, фундаментальним соціальним пріоритетом. Як Президент я б підтримав пропозицію щодо здійснення додаткових запозичень під державні гарантії у разі необхідності чи на внутрішньому, чи на зовнішньому ринку. Серед країн Європи Україна має найнижчі боргові зобов'язання. З точки зору ціни, з точки зору обслуговування цих запозичень сьогодні ринок унікально вдалий. Це я даю відповідь тим, хто чіплятиметься за тему обрахунків дефіциту коштів. Такого дефіциту немає. Може бути дефіцит нашої спільної волі, – сказав Віктор Ющенко.
Другою обов'язковою умовою цього плану є участь громадян у програмі будівництва доступного житла: вони самі фінансують завершення будівництва, беручи іпотечний банківський кредит.
Президент продовжив розрахунок: після сплати внеску держави сім'я повинна вкласти в будівництво ще 126 тис. грн. Для цього доведеться скористатися кредитом, який можна взяти на 20 років (нині ставка – 15 відсотків річних), але попередньо треба сплатити аванс – це 20 тис. грн. Середньомісячна заробітна плата в Україні 2008 року становитиме 1654 грн, дохід сім'ї з двох працюючих осіб – 3308 грн, з трьох – 4962 грн. Щомісячна оплата кредиту в перший рік становить близько 2 тис. грн, другий і третій рік – по 1800 грн, четвертий – 1700 грн і т. д. у порядку регресії, у 20-й рік – це 600 грн. Для сім'ї з 2-х працюючих, яка сплачує 2 тис. грн на обслуговування кредиту, 1308 грн залишається на життя. Такі дані навів Президент України. Водночас він закликав банки здешевлювати іпотечні кредити.
Третя умова, яку Президент запропонував як частину національної програми з нарощення обсягів будівництва доступного житла, стосується участі місцевих державних адміністрацій і органів місцевого самоврядування: вони повинні безкоштовно виділяти земельні ділянки для такого будівництва, обов'язковість чого буде визначена законодавчо, наголосив Віктор Ющенко. І знову він навів Полтаву в приклад – тільки тепер негативний. Як сказав Президент, йому було сумно бачити на одній з центральних вулиць міста – вул. Фрунзе – старі хати. Полтава йому нагадала місто 18–19 століть, куди не прийшов сучасний інвестор-забудовник:
– Це все зробила бюрократія. І тому я буду наполягати на прийнятті позиції, яка б зобов'язувала на безкоштовній основі передавати землю. При розробці генеральних планів забудови міст прошу передбачити земельні ділянки під забудову доступного житла. Ви приїжджаєте в будь-яке турецьке місто, де вам можуть показати цілі масиви, відведені для доступного житла, соціального житла, елітного житла. Елітні земельні ділянки утримують весь бюджет, який потрібно надати на рівні органів місцевого самоврядування чи державного для будівництва доступного житла.
Тим часом в Україні будівельники наражаються на перешкоди в своїй діяльності, передусім в одержанні різноманітних дозволів. За даними, наведеними Віктором Ющенком, будівельникам треба віддавати 36 відсотків вартості житла на різні зобов’язання, пов’язані із забудовою житла. Президент заявив, що він не підтримує рішення уряду, яким надано право органам місцевого самоврядування встановлювати на рівні 20 відсотків зустрічні зобов’язання до підрядних організацій, які займаються розбудовою житла, в даному випадку соціального.
– Навпаки, треба надавати підряднику всі преференції, щоб він за державною програмою за участю органів місцевого самоврядування сформував проект будівництва, де 100 відсотків житла буде іти тим людям, які його потребують.
Розвиток ринку будівництва доступного житла потребує також розв’язання цілої низки інших питань – це і зміна всієї системи надання дозволів, і доступ громадян до кредитних ресурсів, і фіскальна мотивація, і розробка критеріїв доступного житла, і контроль за діяльністю всіх суб’єктів господарювання, які працюють в галузі житлового будівництва, і прозорість при визначенні забудовників, і розвиток будівельної індустрії тощо. Їх розглядатимуть на наступних нарадах.
По закінченні наради Віктор Ющенко відповів на запитання журналістів. Зокрема, щодо введення імперативного мандата Президент переконаний:
– Це треба робити. Говорити демократичними фразами і нічого не зробити для захисту цієї демократії – це вже нечесно. Імперативний мандат стимулюватиме формування в парламенті консолідованої позиції. Як і зміна існуючої партійної виборчої системи. Я думаю, є багато прихильників повернення до змішаної системи, до персональної відповідальності за те, що робиться.
* * *
У робочій поїздці Президента України Віктора Юще
нка супроводжували голова облдержадміністрації Валерій Асадчев та голова обласної ради Олександр Удовіченко.

(Закінчення на 2-й стор.). и

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.