Затхла вода потрапила до кранів

– Що ж могло трапитися з водою? – відповідь на це запитання, на потік скарг почали шукати місцеві журналісти. І терміново запросили на прес-конференцію генерального директора Кременчуцького міськводоканалу Валерія Медведовського. Випивши півсклянки води, від якої добряче несло нестерпним смородом упереміжку з хлором, він повідомив, що вода тільки погано пахне, але цілком придатна до вживання за іншими показниками. Спричинили ж таку ситуацію, за словами керівника міськводоканалу, регламентні ремонтні роботи на основному водогоні діаметром 1200 мм. Упродовж двох тижнів його ремонтували, тому вода в колекторі просто застоялася, набувши неприємного запаху. Під час запуску його в роботу трапилося певне відхилення від технології: воду не злили і близько 15 тисяч кубів затхлої рідини потекло в систему водозабезпечення міста. При нормативах у дві одиниці запах води показував усі чотири, а при нагріванні – й п’ять балів. Першими почули запах працівники очисної станції, які працюють цілодобово, але щось змінити вже не було можливості.
– Від реакції хлору й мікроелементів, якими переповнена дніпровська вода, очевидно, й виник хлорфенольний запах, – наголосив Валерій Медведовський, не приховуючи від журналістів наявності значних проблем з якістю дніпровської води, яка вже давно викликає занепокоєння фахівців.
Єдино правильним рішенням у такій ситуації було вилучення застійної води з мережі, тому людям радили просто зливати воду, пообіцявши зробити перерахунок її вартості. Це й справді допомогло. Вже після десятої години ранку показники запаху води за аналізами міськсанепідемстанції перебували в нормі. І все ж головний державний санітарний лікар Кременчука Віктор Акімов, зважаючи на особливий режим водопостачання, підписав постанову про обмеження вживання населенням води, порадивши при цьому використовувати її для технічних потреб. А загалом Віктор Акімов назвав те, що сталося, техногенною надзвичайною ситуацією, яку створили працівники водоканалу, не виконавши вимоги ст.18 Закону України про забезпечення епідемблагополуччя населення. На його тверде переконання, винні особи мають понести покарання. Зі свого боку він вже наклав штрафи на головного інженера, начальника цеху водопостачання та старшого диспетчера в розмірі від 170 до 340 гривень. Головний санітарний лікар міста подав також доповідні записки до правоохоронних органів, прокуратури та обласної СЕС.
Міський голова Кременчука Микола Глухов підписав розпорядження про створення спеціальної комісії, яка має професійно розібратися, чому виникла така ситуація і хто в ній винен, щоб запобігти в подальшому подібних випадків.
Зараз у Кременчуці водопостачання відповідає державним стандартам, населенню дозволено вживати питну воду з кранів. У період надзвичайного стану водопостачання всі дошкільні заклади, школи та лікарняні заклади міськводоканал забезпечував привозною водою.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.