Щоб у добру землю падало добре насіння

За цими фаховими термінами криється велика робота. Так, щоб визначити посівну придатність насіння, його в лабораторних умовах перевіряють на чистоту, вологість, схожість, наявність шкідників, зараженість хворобами і т. ін. У полі зору інспекторів також – очищення насіннєвого матеріалу перед посівом, власне сівба, догляд за посівами, що у свою чергу передбачає видові і сортові прополки, апробацію. Для цього в області функціонує служба агрономів-насіннєводів. І нарешті треба перевірити на якість зібране і доведене до посівних кондицій насіння.
У 2007 році державними інспекторами з насінництва було заапробовано 55,5 тис. га озимих культур та 62 тис. га ярих. Під урожай 2008 року перевірено 81 тис. т насіння озимих культур, з яких кондиційними є 79,6 тис. т – це 128,6 відсотка до планової потреби області. Окрім того, в результаті інвентаризації залишків насіння озимої пшениці минулих років визначено, що сільгосппідприємства області мають іще 3 тис. т кондиційного насіння.
Нині триває очищення та доведення до посівних кондицій насіння ярих культур. Вже перевірено 26,5 тис. т, з них є кондиційними 23,8 тис. т, це на 12,5 відсотка більше, ніж торік на цей період. З ділянок гібридизації для посіву і реалізації в області вже намолочено 7,5 тис. т кукурудзи, 1 тис. т насіння соняшнику.
А з початком весни фахівці інспекцій проводять рейдові перевірки торгових точок, які реалізують насіння овочевих та квіткових культур. Так, цього року було перевірено 425 торгових точок, для контролю відібрано    7 тис. проб насіння, з яких у 500 випадках виявлено насіння некондиційне. Відповідні партії було знято з реалізації, з суб’єктів господарської діяльності стягнуто штрафів на суму 1481 грн.
У випробувальній лабораторії при облдержнасінінспекції, що акредитована в системі УкрСЕПРО, також проводять аналіз насіння сільськогосподарських культур, яке експортують та імпортують. Тобто всі зусилля насіннєвих інспекцій спрямовані на збереження сортової чистоти, від чого значною мірою залежать урожаї, що одержують на ланах аграрії.
25 жовтня 2007 року контрольно-насіннєва служба України відзначає свій ювілей – 110 років. Саме 110 років тому, у 1897 році, професором П.Р.Сльозкіним у Києві було створено першу контрольно-насіннєву станцію. Трохи пізніше такі станції відкрилися у Харкові, Катеринославі, Одесі. В єдину систему контрольно-насіннєві станції було об’єднано в 1932 році. Перша згадка про Полтавську обласну контрольно-насіннєву лабораторію, яка збереглася в архіві, датована 1944 роком, у 1965 році вона реорганізована в Полтавську обласну державну насіннєву інспекцію. Нині в Україні функціонують Українська державна насіннєва інспекція, 25 обласних і 486 районних інспекцій.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.