Відроджено пам’ятку архітектури і лікувальний заклад

Соматичний корпус лікарні – одна з найвидатніших історичних і архітектурних пам’яток минувшини, зведена ще в 1823 році. Реконструкцію корпусу було розпочато у 2004 році за ініціативи депутатів обласної ради IV скликання, особисто тодішніх голови облради Володимира Гришка та голови профільної постійної комісії облради Леоніда Куроєдова.
– На черговій сесії обласної ради IV скликання у 2003 році ми визначалися з пріоритетами у своїй роботі, – говорить Володимир Гришко, який нині очолює постійну комісію обласної ради з питань бюджету, підприємництва та управління майном. – Тоді, за умов недостатнього фінансування, я вніс пропозицію зробити пріоритетною саме охорону здоров’я, і депутати мене підтримали. З тих пір всі понадпланові кошти, які з’являлися в обласному бюджеті, ми направляли на заклади охорони здоров’я. Коли побачили, в якому стані знаходиться соматичний корпус обласної клінічної лікарні, вирішили виділити гроші на ремонт. Але виявилось, що робити його навіть дорожче, ніж реконструювати це приміщення. Тому в співпраці з облдержадміністрацією, яку тоді очолював Олександр Удовіченко, було прийняте рішення про реконструкцію соматичного корпусу. Треба віддати належне і новій владі, й депутатам обласної ради нинішнього скликання, які продовжили нашу естафету.  
За підтримки всіх гілок влади на реконструкції соматичного корпусу було освоєно понад 37 млн грн з бюджетів різних рівнів. Ще 1,5 млн грн зібрали завдяки спонсорській допомозі та небайдужим людям, які приєдналися до справи відтворення пам’ятки архітектури. Свій одноденний заробіток – понад 19 тисяч гривень – перерахували у фонд реконструкції соматичного корпусу працівники Полтавської обласної клінічної лікарні ім. М.В.Скліфософського. З обласного бюджету було виділено також понад 2 млн грн на придбання сучасної медичної апаратури. Замовником робіт виступило управління капітального будівництва облдержадміністрації, генеральним підрядником – ВАТ “Полтаватрансбуд”. У реконструйованому приміщенні, яке служитиме на благо збереження здоров’я багатьох поколінь, значно поліпшаться умови для перебування хворих і роботи медперсоналу. Тут буде розміщено вісім відділень на 215 ліжок, у тому числі офтальмологічне, щелепно-лицьової хірургії, гінекологічне, алергологічне, пологове, ЛОР-відділення. У пологовому відділенні передбачаються палати для однієї-двох породіль, індивідуальні пологові зали та зали для партнерських пологів. Крім того, у відбудованому корпусі працюватимуть чотири допоміжних відділення: рентгенологічне, фізіотерапевтичне, рентгенорадіологічне та Територіальний центр екстреної медицини та медицини катастроф. У добудованому до соматичного корпусу блоці “Д” окремим від лікувальних підрозділів комплексом буде розташована клініко-діагностична лабораторія, яка в даний час знаходиться в пристосованих приміщеннях та приміщеннях чотирьох клінічних кафедр УМСА. Проте для завершення реконструкції другого пускового комплексу та його оснащення сучасною медичною апаратурою й обладнанням необхідно ще близько 15 млн грн.
Також у планах обласної влади – уже цього року розпочати будівництво протитуберкульозного диспансеру та інфекційної лікарні за межами міста, яка нині розміщується в центрі Полтави.
У відкритті реконструйованого соматичного корпусу взяли участь віце-прем’єр-міністр України Віктор Слаута (він передав на потреби охорони здоров’я області 16 автомобілів швидкої медичної допомоги), голова обласної державної адміністрації Валерій Асадчев, голова обласної ради Олександр Удовіченко, міський голова Полтави Андрій Матковський.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.