Лікарня майбутнього. Найближчого чи віддаленого?

Спочатку проектом, який починали реалізовувати у 1994 році, передбачалось будівництво у Лохвиці дитячої районної лікарні на 60 ліжок. Проект був розрахований на перспективу зростання кількості населення на селі. Демографічна криза внесла у нього свої корективи, і замість лікарні тут було вирішено створити потужний Центр матері й дитини: розмістити дитячу і жіночу консультації, дитяче та пологове відділення.

– Дитяча лікарня такого масштабу була б для району завеликою, – говорить головний лікар Лохвицької ЦРЛ Віктор Бурлай. – Адже тенденції до збільшення народжуваності поки що не спостерігається: минулого року в нас народилося 345 дітей, у поточному, за останніми даними, – 224. Тому ми плануємо розмістити у новобудові й інші підрозділи лікарні.

Будівництво, що ведеться за рахунок районного бюджету,  було розділене на дві черги. На даний час один із двох триповерхових корпусів майбутнього центру готовий на 98 відсотків. Тут майже повністю закінчені оздоблювальні роботи, підведені комунікації. Все виконано з сучасних будівельних матеріалів: просторі світлі коридори, кабінети лікарів, палати, де стіни прикрашені яскравими малюнками, ліфти. Втім, здати його в експлуатацію будівельники поки що не можуть: необхідно закупити і встановити устаткування для систем вентиляції та кондиціонування, завершити деякі роботи з оздоблення приміщень. За словами Валерія Масліченка, директора ПП "ПМК-97", яке виступає генеральним підрядником будівництва, за умов належного фінансування центр міг би прийняти маленьких пацієнтів уже найближчим часом. 

Натомість поки що порожні корпуси є обтяжливими для районного бюджету: щороку прямі збитки на утримання – близько півмільйона гривень. Більшу їх частину становлять витрати на опалення, адже неопалюване приміщення одразу ж почне руйнуватися. Проте справа не лише в незадовільному фінансуванні будівельних робіт.

– Навіть за умови якнайшвидшого їх завершення районний бюджет не в змозі віднайти кошти – близько чотирьох мільйонів гривень – на закупівлю необхідного медичного обладнання та інвентарю, – говорить заступник голови Лохвицької районної ради В'ячеслав Демчук. – На 500 тисяч гривень, виділених з державного бюджету минулого року, для дитячої лікарні вдалося закупити дихальний апарат для новонароджених, відкриту реанімаційну систему, монітори тощо. Цього року виділено ще один мільйон гривень. Але очікуваного відкриття першої черги центру так і не відбулося, оскільки кошти нафтогазового комплексу, на які здебільшого й розраховуємо, у 2006 році надійшли до районного бюджету лише у вересні. Взагалі не велися роботи й цього року. Тож, аби дорога і така необхідна апаратура не простоювала, рішенням сесії районної ради до відкриття центру її передали пологовому відділенню.

Тим часом дитяче відділення Лохвицької районної лікарні продовжує тіснитися у напіваварійному приміщенні на околиці міста. Стан цієї столітньої будівлі не витримує жодної критики, вкладати гроші в її ремонт немає сенсу. "Як би не довелося найближчим часом у новій ремонт розпочинати", – сумно жартують будівельники. Однак медики, батьки та діти із нетерпінням чекають відкриття сучасного Центру матері й дитини і сподіваються, що станеться це якнайшвидше. Хто знає, можливо, число 13 і стане для них щасливим?

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.