“Гадяч – гетьманська столиця”

І знову двотижнева робота художників завершувалася яскравими урочистостями: виставку щойно створених полотен було розгорнуто в залі Гадяцького училища культури імені І.П.Котляревського, на базі якого й працювали та жили в гуртожитку митці. Як зазначив, відкриваючи її, директор училища Анатолій Насменчук, виставлених робіт вистачило б на кілька залів, але ця ексклюзивна тригодинна експозиція – велика подія в містечку. На картинах – знайомі місця, "але нам їх показали по-новому", зазначила у своєму виступі голова Гадяцької райдержадміністрації Ірина Гулей. Тож відкриття чекали усіх – і творців виставки, і її глядачів.
– Гадяч до цього часу був для нас загальною сторінкою, а тепер ми пов'язані з цим краєм, – підкреслив у своєму виступі голова обласної організації НСХУ, організатор пленеру Юрій Самойленко.
 Пов'язані, бо художники не лише милувалися чарівною красою, а й заглиблювалися в багату і до кінця не осмислену історію – адже в радянські часи замовчувався Гадяцький трактат 1654 року про проголошення Іваном Брюховецьким Гадяча столицею Лівобережжя. І хоч із плином часу втрачені матеріальні свідки козацької доби, все ж їм вдалося побачити дуже багато: старі церкви у селах району, музей родини Драгоманових, Лесин гай, Свято-Успенський собор у Гадячі.
Заступник начальника управління культури і туризму облдержадміністрації Геннадій Фасій наголосив, що ці урочистості присвячені 70-річчю утворення Полтавської області, а голова Гадяцької районної ради Анатолій Цимбал повідомив, що на сесії прийняте рішення про сприяння виданню каталогу виставки. Він побачить світ, як і каталог першого пленеру, у видавництві "АСМІ", виконавчий директор якого Олексій Петренко залишався куратором пленеру.
Високу оцінку оформленню експозиції та роботам художників дала і гостя урочистостей, котра приїхала погостювати на батьківщину, – заслужений діяч мистецтв, член-кореспондент Академії мистецтв України, професор Національної академії мистецтв Віра Баринова-Кулеба.
На завершення учасники дійства обмінялися подарунками: художники передали гадячанам кілька своїх робіт, а самі одержали альбом вишивок заслуженого майстра народної творчості України, викладача училища і свого екскурсовода на час пленеру Григорія Кисіля.
Полтавці невдовзі побачать роботи учасників пленеру на виставці в Художньому салоні.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.