Картопля за “голландською” технологією

Яким тільки способом зараз не вирощують картоплю – і під соломою, і в яєчних шкаралупах, і на вузьких грядках за технологією Міттлайдера… Хочу запропонувати ще один спосіб отримання високих урожаїв бульбастої – “голландську” технологію. З нею я познайомився випадково і з тих пір користуюся тільки нею.
Для даного способу вирощування необхідний ретельно підготовлений грунт. Потрібно зробити його пухким, знищити бур’яни. “Голландська” технологія – це мінімальне використання механічних прийомів обробки посадки картоплі. Сформувавши високі гребені, більше не потрібно вдаватися до міжрядної обробки ділянки.
Вирощування картоплі за “голландською” технологією передбачає застосування якісного посадкового матеріалу. Садити треба тільки бульби без жодних ознак захворювань і бажано – першої репродукції.
Перший рік – це розмноження якісного посадкового матеріалу. На 1 м2 земельної ділянки висаджують не менше 30 бульб. У рядку з  розрахунку на один погонний метр виходить по шість бульб. Це робиться для того, щоб можна було отримати хороший насіннєвий матеріал. Під час проростання бульб на посадку відбирають тільки ті, що мають не менше п’яти вічок. Обрані бульби висаджують окремо.
За “голландською” технологією міжряддя мають бути не меншими 75 см. Але в наших умовах цієї вимоги рідко хто дотримується – через економію посадкової площі. Однак саме вузьке міжряддя часто стає причиною пошкодження бульб під час росту, призводить до ураження хворобами і здрібніння. Загалом після появи сходів догляд за картоплею такий самий, як і при звичній технології вирощування, а от результат набагато кращий.

Іван МАТВІЄНКО,
городник.
м. Гадяч.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.