Обережно – африканська чума

Африканська чума свиней (Pestis africana suum) – висококонтагіозна вірусна хвороба домашніх та диких свиней. Характеризується високою захворюваністю і раптовою масовою загибеллю домашніх свиней – від 90 до 100 відсотків через 1–7 днів після прояву хвороби. Для людей африканська чума свиней безпечна.
Хвороба зареєстрована в державах Африки, Іспанії, Португалії, Франції, Бразилії, на Кубі, у Вірменії, Грузії, Азербайджані, Російській Федерації та Республіці Білорусь. З початку цього року в Російській Федерації зареєстровано 52, а в Республіці Білорусь – 2 осередки африканської чуми свиней.
На території України африканська чума свиней вперше зареєстрована у 1977 році в Одеській області. У серпні 2012 року ця хвороба зареєстрована в селі Комишуватка Приморського району Запорізької області. На сьогодні територія України благополучна щодо цього захворювання, але загроза занесення збудника хвороби з території країн, які межують з Україною, залишається.
Вірус чуми стійкий до висушування та гниття, при температурі 60°С інактивується протягом 10 хвилин, але довго зберігається в замороженому та сирому м’ясі – до 300 днів, у в’ялених м’ясопродуктах – до 140 днів, у заморожених свинячих тушах – до кількох років.
У природних умовах на африканську чуму свиней можуть захворіти як домашні, так і дикі свині будь-якого віку. Здорові свині заражаються при спільному утриманні їх із інфікованими вірусоносіями. Збудник передається через корм, пасовища, транспортні засоби, забруднені випорожненнями хворих тварин. Використання для корму не знезаражених харчових відходів також сприяє поширенню хвороби. Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, люди, домашні та дикі тварини, гризуни, нашкірні паразити (деякі види кліщів, зоофільні мухи, воші), транспорт, обладнання, з якими контактували хворі свині, а також трупи тварин. Природним резервуаром даної хвороби є кліщі роду орнітодорус, комарі та мухи.
Ефективних засобів профілактики африканської чуми свиней на даний час не знайдено. В осередку інфекції проводиться знищення всього поголів’я у радіусі 20 кілометрів. Трупи свиней, залишки кормів, допоміжний малоцінний реманент спалюють. У господарстві, в якому виявлено африканську чуму, запроваджують карантин.
Для запобігання захворюванню поголів’я африканською чумою у сільськогосподарських підприємствах, де утримують свиней, необхідно дотримуватись “закритого режиму” роботи, що передбачає: огороджування свиноферми суцільним парканом; наявність санпропускника, діючого дезбар’єру на в’їзді до свиноферми, перед входом у тваринницькі приміщення мають бути дезінфікуючі килимки; відсутність на території свиноферми сторонніх людей, бродячих тварин, техніки, не пов’язаної з виробництвом; наявність забійного майданчика, бойні та окремого приміщення для карантинування тварин.
У господарствах населення, у яких утримують свиней, необхідно обов’язково виконувати таке: у випадках падежу тварин та при підозрі їх захворювання терміново повідомляти державну службу ветеринарної медицини; не допускати згодовування тваринам харчових відходів тваринного походження у непровареному вигляді; не  купувати тварин, продукти тваринного походження у місцях стихійної торгівлі; не допускати контактів власників свинопоголів’я із дикими тваринами.

Василь ШУПТА
Заступник начальника головного
управління ветеринарної медицини
в Полтавській області

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.