З 1 серпня 2017 року на захисті людини праці – Фонд соціального страхування України

Соціальний захист, охорона життя та здоров’я громадян є передумовою існування й розвитку кожного демократичного суспільства. Саме тому Урядом України значна увага приділяється загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню. Законодавство, що регулює діяльність соціальної сфери нашої країни, постійно вдосконалюється та модернізується.
З 1 січня 2015 року набрала чинності нова редакція Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, яким передбачено об’єднання функцій двох фондів соціального страхування з метою скорочення адміністративних витрат та забезпечення раціонального використання страхових коштів. Цей нормативно-правовий акт визначив гарантії працюючих громадян щодо їх соціального захисту у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, охорони життя й здоров’я.
З 1 серпня 2017 року розпочав свою діяльність Фонд соціального страхування України. Ця некомерційна самоврядна організація є правонаступником Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України і Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.
Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області очолив Артем Леонідович ВЕРНИГОРА.

– Артеме Леонідовичу, як пройшло становлення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області?
– Після проведення реєстраційних дій Управлінням виконавчої дирекції Фонду у Полтавській області були відкриті банківські рахунки, здійснені необхідні кадрові зміни, перерозподілені між відділеннями адміністративні приміщення. Наразі проводиться широка організаційна та роз’яснювальна робота серед страхувальників і застрахованих осіб щодо місцезнаходження робочих органів Управління виконавчої дирекції Фонду у Полтавській області та збереження повного обсягу всіх функцій, які виконувалися фондами-попередниками.
– Яку структуру має Фонд соціального страхування України?
– Чинним законодавством передбачена всебічна прозорість діяльності Фонду соціального страхування України, яка забезпечується його структурою.
Безпосереднє управління Фондом здійснюється його правлінням, до якого на паритетній основі входять по сім представників держави, застрахованих осіб та роботодавців.
Постійно діючим виконавчим органом правління Фонду є виконавча дирекція. Робочими органами виконавчої дирекції є її управління в областях, місті Києві, а також відділення в районах і містах обласного значення.
Відповідно до затвердженої правлінням структури робочих органів Фонду Управління виконавчої дирекції Фонду у Полтавській області включає 17 відділень: Великобагачанське (Великобагачанський, Шишацький райони), Гадяцьке (м. Гадяч, Гадяцький район), Диканське (Диканський, Котелевський райони), Зіньківське (м. Зіньків, Зіньківський район), Карлівське (м. Карлівка, Карлівський, Машівський райони), Кобеляцьке (м. Кобеляки, Кобеляцький, Козельщинський райони), Кременчуцьке (м. Глобине, Глобинський, Кременчуцький райони), Лохвицьке (м. Лохвиця, м. Заводське, Лохвицький, Чорнухинський райони), Лубенське (м. Лубни, Лубенський, Оржицький райони), Миргородське (м. Миргород, Миргородський район), Пирятинське (м. Пирятин, м. Гребінка, Пирятинський, Гребінківський райони), Полтавське (Полтавський, Чутівський райони), Решетилівське (Решетилівський, Новосанжарський райони), Хорольське (м. Хорол, Хорольський, Семенівський райони), а також Горішньоплавнівське (м. Горішні Плавні), Кременчуцьке (м. Кременчук) та Полтавське (м. Полтава) міські відділення.
Завдяки такому територіальному поділу структури забезпечується тісна співпраця управління із суб’єктами всіх видів діяльності та застрахованими особами.
Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області розташоване за адресою: 36011, м. Полтава, вул. Гоголя, буд. 34 (контактний тел. (0532) 60-84-51).
Звертаю увагу отримувачів коштів Фонду, що з першого серпня 2017 року при поданні заяв-розрахунків на фінансування матеріального забезпечення необхідно вказувати назву відповідного відділення новоствореної структури.
– Які джерела формування коштів Фонду?
– Кошти Фонду, в основному, формуються за рахунок страхових внесків страхувальників та застрахованих осіб (кошти, що надходять до Фонду від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування). Додатковими джерелами коштів Фонду є суми фінансових санкцій до підприємств, установ, організацій та фізичних осіб-підприємців за порушення встановленого порядку сплати страхових внесків та використання коштів Фонду, штрафів за недотримання законодавства про соціальне страхування, а також суми адміністративних штрафів, накладених на посадових осіб та громадян за такі порушення; суми неприйнятих до зарахування витрат страхувальника за соціальним страхуванням; доходи від розміщення тимчасово вільних коштів, у тому числі резерву коштів Фонду, та інше.
Кошти Фонду не включаються до складу Державного бюджету України та використовуються тільки за цільовим призначенням.
– Які основні завдання Управління виконавчої дирекції Фонду у Полтавській області передбачені чинним законодавством?
– Основними завданнями Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області є:
1) реалізація державної політики у сферах соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та забезпечення дотримання вимог чинного законодавства у цих сферах на території Полтавської області;
2) надання:
– матеріального забезпечення (допомога по тимчасовій непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною; допомога по вагітності та пологах; допомога на поховання, крім поховання пенсіонерів та безробітних);
– страхових виплат (компенсація втраченого заробітку (або відповідної його частини) залежно від ступеня втрати потерпілим професійної працездатності; одноразова допомога потерпілому (членам його сім’ї та особам, які перебували на утриманні померлого); пенсія по інвалідності потерпілому; пенсія у зв’язку з втратою годувальника; допомога дитині, яка народилася інвалідом внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання її матері під час вагітності);
– соціальних послуг (оплата лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів після перенесених захворювань і травм);
– страхових витрат на медичну та соціальну допомогу (медико-соціальна реабілітація потерпілих на виробництві, що передбачає медикаментозне та санаторно-курортне лікування, різні види догляду за інвалідами, забезпечення необхідними лікарськими засобами, протезами, ортопедичними, слуховими апаратами, спеціальними засобами пересування тощо);
3) організація профілактики нещасних випадків;
4) забезпечення здійснення перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам закладами охорони здоров’я області;
5) здійснення контролю за використанням коштів Фонду, веденням і достовірністю обліку та звітності щодо їх надходження та використання, застосування в установленому законодавством порядку фінансових санкцій та накладення адміністративних штрафів;
6) забезпечення проведення розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення, страхових виплат;
7) забезпечення ведення обліку та звітності щодо страхових коштів.
– Які перспективи подальшої роботи управління?
– Здоров’я та благополуччя кожного громадянина – запорука стабільного фінансово-економічного становища нашої держави. Управління виконавчої дирекції Фонду у Полтавській області та його 17 відділень мають достатній кадровий та матеріально-технічний потенціал для виконання в повному обсязі всіх своїх статутних обов’язків.

Вікторія УСТИМЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.