Перші поліцейські незалежної України в Полтаві з’явилися… 20 років тому

Розповідає голова Полтавського регіонального відділення Української секції Міжнародної поліцейської асоціації (МПА) полковник Олександр Телик:
– Регіональне відділення МПА на Полтавщині було зареєстроване одним із перших в Україні. Ініціативна група складалася з чинних на той час співробітників міліції. Тож і виходить, що тодішні міліціонери, набувши членства в асоціації, стали рівноправними колегами співробітників поліції – членів МПА з усього світу.
За ці два десятиліття більше кількасот мешканців області, колишніх і нинішніх правоохоронців, були членами Полтавського регіонального відділення. Сьогодні в лавах асоціації – 250 членів.
Поле діяльності МПА надзвичайно широке. Це співпраця ветеранів з нинішньою поліцією. Члени асоціації залучаються до культурних, спортивних, громадських заходів не лише на території області, України, а й далеко за кордоном.
Підтримуємо зв’язки з іншими громадськими організаціями. Разом з екологічною асоціацією у Кременчуцькому районі посадили алею дерев на вшанування пам’яті загиблих правоохоронців.
Ми допомагаємо ветеранам силових структур, учасникам АТО, Другої світової війни, чорнобильцям. Члени асоціації давали концерти у військовому госпіталі.
Коли Полтаву відвідав президент Української секції генерал внутрішньої служби України Андрій Володимирович Василишин, усі працівники поліції – учасники АТО отримали нагороди та грошові заохочення. Фінансову допомогу було надано родинам правоохоронців, що загинули в ході антитерористичної операції.
Фестиваль “Тарасові зорі” у Вільнюсі має вже п’ятирічну історію. У 2012 році тамтешнє українське земляцтво за спонсорської допомоги українського уряду встановило у столиці Литви пам’ятник Тарасу Шевченку. У тих урочистостях взяла участь і делегація полтавчан – членів МПА. Відтоді підтримуються не лише культурні зв’язки із земляцтвом – з’явилася нагода обмінюватися професійним досвідом із місцевими правоохоронцями…
У листопаді 2013-го Євросоюз готував саміт, родзинка якого – підписання угод із країнами Східного партнерства, в тім числі й з Україною. З цієї нагоди до Вільнюса прибули наші книжкові ярмарки, концертні майданчики – презентувати країну як надійного партнера. І раптом тодішній прем’єр-міністр Азаров оголошує про кардинальну зміну курсу… На київському Майдані вже збираються студенти, а у литовській столиці згортаються українські ярмарки.
– З офіційних представників у Вільнюсі нікого не лишилося, президентська свита розбіглась… На Кафедральній площі – семеро членів нашої асоціації, які приїхали відзначати першу річницю встановлення пам’ятника Тарасу Шевченку, та кілька студентів із символічним олівцем для Януковича. Нас фотографують півтора десятка камер – журналісти з усієї Європи. На облаштованій сцені на підтримку підписання угоди з Євросоюзом виступив, всупереч усім обставинам, народний артист України Богдан Сташків. На цю ж сцену вийшли і полтавці, члени Міжнародної поліцейської асоціації – гурт “Козацька слава”.
– У Вільнюсі народ вивели на хресний хід на захист євроінтеграції українські священики. Ми поверталися додому, а на Майдані вже били студентів, – так згадує ті дні Олександр Телик.
***
Ще одна традиція Полтавського відділення Української секції МПА – участь у міжнародному “Зоряному автопробігу” серед поліцейських. Щороку він проводиться у різних країнах Європи. Полтавці на цьому своєрідному змаганні постійно посідають перше або друге місце – у цьому році, як і в 2015-му, стали переможцями.
Сьогодні регіональне відділення запрошує в ряди асоціації молодих співробітників поліції. Серед ветеранів її активними членами є засновник регіонального відділення асоціації і перший її очільник в області Лев Петрович Шварц, а також Віктор Михайлович Коновод, Віктор Миколайович Міщенко, Віктор Олексійович Скрильник, генерали міліції Олексій Юхимович Міщенко та Борис Васильович Лутін.
За словами Олександра Телика, саме в останні роки, коли новітня історія випробовує нашу країну на міцність, дуже відчувається повага до України у найнесподіваніших ситуаціях.
– Скажімо, – говорить Олександр Миколайович, – відбуваються традиційні щорічні чемпіонати світу з футболу серед поліцейських. Чемпіонат у Нідерландах у 2014 році став знаковим для української команди. На Донбасі точилися жорстокі бої. І хоч світ на той момент ще був дуже далеким від усвідомлення реальних обсягів загрози, але
з-поміж двох сотень команд-учасниць із 66 країн світу саме українцям надали право очолити парад учасників чемпіонату. Це стало виявом поваги до держави, яка обороняє свою незалежність, а серед захисників Вітчизни є й правоохоронці.

Записала Ольга ПЕТРЕНКО,
журналіст.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.