Майбутнє щастя – з материнським молоком

Грудне вигодовування дуже корисне для материнського організму – воно на 98 відсотків захищає від небажаної вагітності в перші шість місяців після пологів, знижує ризик післяпологової депресії, раку молочної залози і яєчників, діабету II типу.
З початку травня у соцмережі Facebook відкрилась сторінка “Педіатри Полтавщини рекомендують”. Її модератор – Світлана ПИСАРЕНКО, головний позаштатний педіатр департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, – запрошує батьків до онлайн-спілкування.
Тож кілька порад і фактів про грудне вигодовування від Світлани Писаренко.

Гормон любові
У процесі годування груддю особливо важливі 2 гормони: окситоцин та пролактин.
Пролактин відповідає за вироблення молока, а окситоцин – за його “доставку”: скорочення м’язових клітин, що оточують молочні залози, і проштовхування молока по молочних протоках до соска.
Окрім того, окситоцин – гормон материнської любові. Мама під час годування груддю ніби “прив’язується” до свого малюка, розвивається інстинкт захисту “свого”. Цікаво, що синтетичний окситоцин (лікарський препарат) такого ефекту не викликає.
Як харчуватися матусі
Раціон харчування жінки, що годує груддю: зернові (каші, хліб), свіжі фрукти та овочі (переважно сезонні), кисломолочні продукти, м’ясо, риба, яйця, негазована вода (близько 3 л).
Від чого утримуватись? Переважно від тих продуктів, на які у вас алергічна реакція. Якщо у дитини з’являється якась небажана реакція після вживання вами якогось продукту, тимчасово виключіть його з раціону чи замініть на інший. Така ситуація пов’язана з незрілістю травного тракту малюка, зокрема його ферментів.
Уникайте напівфабрикатів, фаст-фуду, жирних та смажених страв. Звичайно, зовсім не вживайте алкоголь.
Натуральну каву, чай та колу можна вживати до двох чашок на день, оскільки ці напої містять кофеїн. Але його надмірна кількість може призвести до неспокою малюка.
У будь-якому сенсі – що занадто, то нездраво. Тому не впадайте в крайнощі.
Яке воно, грудне молоко?
Кожна порція грудного молока ділиться на дві частини. “Переднє” молоко, багате на мікроелементи та вітаміни, виділяється на початку годування. Колір його блакитнуватий, воно водянисте. Але, незважаючи на “нетоварний” вид “переднього” молока, воно є якісним та корисним.
“Заднє” молоко жирніше, ніж переднє. Воно дозволяє насититись малючку. Тому важливо, щоб малюк висмоктував усе молоко з однієї груді за одне годування.
Вигодовуємо успішно
Складовими успіху грудного вигодовування є правильне прикладання, часті годування та нічні годування.
Правильне прикладання – це зручне положення жінки при годуванні (сидячи, відкинувшись назад чи рівно), дитина повернута всім тілом до мами (сосок груді – навпроти носа дитини).
Вкладіть у ротик малюка нижню частину ареоли та сосок, ніби натиснувши на нижню щелепу малюка, внаслідок чого він відкриє широко рот, при цьому нижня губа буде вивернута назовні.
Цікаві факти
У першу добу життя об’єм шлунку новонародженого становить 5–7 мл (як вишенька), на третю добу – 22–27 мл (маленький волоський горіх), у перший тиждень – 45–60 мл (абрикос), на кінець місяця – 80–150 мл (велике куряче яйце).
***
ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування протягом перших шести місяців життя, і починати його треба “на вимогу” дитини вже у першу годину після народження. Пляшок або пустушок слід уникати. Грудне молоко дає немовлятам усі поживні речовини для здорового розвитку, містить антитіла, які допомагають протистояти хворобам. Діарея і пневмонія – основні причини дитячої смертності у світі.
Грудне молоко – натуральне, безпечне для дитини, завжди має потрібну температуру, легко засвоюється і повноцінно використовується організмом немовляти. Природне вигодовування забезпечує емоційний контакт із мамою, сприяє інтелектуальному та пізнавальному розвитку. Для материнського організму воно є найкращою профілактикою мастопатії, пухлин молочних залоз, матки та яєчників. І зрештою грудне молоко в сотні разів якісніше від найдорожчих молочних сумішей і при цьому безкоштовне.
Перше прикладання малюка до груді потрібно проводити ще в пологовому залі. Одразу після народження голеньке дитя вкладається на живіт мами, обсушується підігрітою пелюшкою, там же йому вдягають шапочку і шкарпетки. Маму й дитину вкривають підігрітою сухою пелюшкою і ковдрою. У контакті “шкіра до шкіри” в пологовій залі вони мають провести 2 години. Через 20–60 хвилин після пологів більшість новонароджених спроможні знайти і захопити сосок без допомоги.
Лактація може бути успішною і тривалою, навіть якщо раннє прикладання з якихось причин не відбулося і перше годування на деякий час відклалося. Матері треба регулярно зціджувати молозиво й віддавати дитині – якщо вона може отримувати їжу через рот.
Часте, активне годування дитини за її вимогою можливе лише тоді, коли мама й малюк постійно знаходяться поруч. Це важливо і для здоров’я дитини, і для становлення лактації в матері. Частота прикладання дитини до груді може бути і 10–12 разів на добу. Особливо важливі в підтримці лактації нічні прикладання до груді. Не треба штучно обмежувати тривалість годувань. Дитина сама відпустить грудь, коли насититься. Кожна мама вправі вимагати, щоб її дитину не догодовували з пляшечки.
У процесі годування дитина повинна бачити мамине обличчя, особливо очі. Найкраще годувати малюка оголеним. До 6-місячного віку йому не потрібно ніякої іншої їжі, води, чаїв, соків тощо. Із другого півріччя життя дитину починають знайомити з тим, що їдять дорослі: вводять пригодовування, але грудне годування не переривають і прикладають дитину до груді так часто, як вона попросить. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує продовжувати грудне вигодовування до двох років та більше. І навіть коли немовля доводиться догодовувати замінниками, хоча б невелика кількість материнського молока – це набагато краще, ніж його повна відсутність.

Підготувала Ольга ЩЕГЛОВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.