Рапсодія любові Мусліма Магомаєва

Унікальний баритон цього виконавця слухачі впізнають з перших акордів. 17 серпня народному артисту СРСР, естрадному та оперному співаку і композитору Мусліму Магомаєву виповнилося б 75. Іще міг би жити, якби не хвороба серця, що забрала в інші світи на 67-му році життя.
На його концерти збиралися багатотисячні стадіони, а платівки й диски виходили мільйонними тиражами. У репертуарі Мусліма Магомаєва було понад 600 творів, чимало стали шлягерами: “Королева красоты”, “Свадьба”, “Герои спорта”, “Время”, “Луч солнца золотого” (остання звучить в мультфільмі “Слідами бременських музикантів”). На музику Магомаєва написані “Рапсодия любви”, “Элегия”, “Если в мире есть любовь”… Він – автор музики до спектаклів, фільмів і мюзиклів, ведучий телепередач про життя зірок світової оперної та естрадної сцени.
Майбутній співак народився 1942 року в Баку (Азербайджан). Батько – Магомет Магомаєв – театральний художник, загинув на фронті за 15 днів до Перемоги. Мама Айшет була драматичною актрисою. Дід Абдул Муслім Магомаєв – один з фундаторів національної класичної музики, його ім’я носить Азербайджанська державна філармонія. Після війни Айшет із сином поїхала в Мурманськ, де влаштувалася на роботу в місцевий драмтеатр. Хлопчика відправила на батьківщину здобувати професійну музичну освіту.
У Баку Муслім виховувався в домі дядька Джамала Магомаєва, навчався в музичній школі при консерваторії і музичному училищі. Вперше виступив у Палаці культури бакинських моряків у 15 років, хоча родина була проти, побоюючись підліткової мутації голосу. На професійному рівні юнак дебютував у 1961 році в ансамблі пісні і танцю військового округу. Через рік виконав пісню “Бухенвальдський набат” на Всесвітньому фестивалі молоді в Гельсінкі (Фінляндія). В Кремлівському палаці з’їздів у Москві молодий вокаліст завоював всесоюзну славу, виступивши на фестивалі азербайджанського мистецтва. У концертному залі імені П. І. Чайковського відбувся перший сольний концерт співака.
Магомаєв став солістом Азербайджанського театру опери і балету. Два роки стажувався в Італії, в знаменитому міланському театрі “Ла Скала”.
Гастролював з оперними музичними спектаклями й естрадними програмами по Радянському Союзу і за кордоном – у Франції, Болгарії, Польщі, Фінляндії, Німеччині. Директор паризького концертного залу “Олімпія” запропонував співаку контракт на рік, а Мінкультури СРСР нагадало, що він незамінний на батьківщині. Щодо співака навіть відкривали кримінальну справу за те, що за тригодинний концерт йому нарахували потрійну фінансову винагороду, запевнивши, що така оплата погоджена з інстанціями. Поки розбиралися, Магомаєву не рекомендували виступати за межами Азербайджану. Артист використав вимушену паузу з користю – закінчив Бакинську консерваторію по класу вокалу. Його опала завершилася після дзвінка голови КДБ СРСР Юрія Андропова міністру культури Катерині Фурцевій – співака хотіли бачити на концерті до ювілею відомства.
У 31 рік Муслім Магомаєв став народним артистом країни. На міжнародному пісенному фестивалі в Сопоті (Польща) він завоював першу премію, а в Каннах (Франція) на фестивалі звукозапису отримав приз “Золотий диск” за мільйонні тиражі грамплатівок. Він створив Азербайджанський естрадно-симфонічний оркестр, з яким багато гастролював.
“Кожному голосу, кожному таланту Бог визначив певний час, і переступати через нього не потрібно, – сказав Магомаєв, пояснюючи своє рішення закінчити концертну діяльність. Помер у 2008 році від ішемічної хвороби серця на руках у дружини, також співачки та народної артистки Тамари Синявської.
То була одна з найкрасивіших пар радянської естради. Познайомилися молоді люди, коли Тамара була заміжня, а Муслім – розлучений. Перший шлюб студентів музучилища – азербайджанця Мусліма і вірменки Офелії – був нетривалим, хоча в ньому народилася донька Марина. З дочкою і внуком Муслім Магомаєв спілкувався все життя. Із Тамарою Синявською щасливо прожив більше 30 років.
Поховали артиста за його заповітом у рідному Баку на Алеї почесних поховань поруч із могилою знаменитого діда. Одній із малих планет Сонячної системи дали назву Магомаєв, таким чином вшанувавши земну зірку вокального мистецтва.

Підготувала Ганна ЯЛОВЕГІНА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.