Потрійне свято і початок Успенського посту

Свято Винесення Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього, свято Всемилостивого Спасу і Пресвятої Богородиці та день пам’яті семи ветхозавітних мучеників за віру Маккавеїв відзначають 14 серпня. У народній традиції побутують спрощені назви – Перший Спас, Медовий Спас, Спас на Воді та Маковія.
Головною церковною подією, яку цього насиченого дня молитовно згадують у храмах, є Винесення Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього. Походить свято з Візантії і пов’язане з давньою традицією обходити зі Святим Хрестом вулиці Константинополя задля відвернення епідемій, які дуже часто поширювалися на початку серпня. За щирими молитвами віруючих Господь через Свою святиню багато разів зупиняв нашестя страшних хвороб.
Святкування на честь Всемилостивого Спаса та Пресвятої Богородиці започатковане у ХІІ столітті. У храмах духовенство й віряни згадують про дві битви, які відбулися 14 серпня 1164 року, – греків із сарацинами (узагальнена назва мусульман) та русичів із волзькими болгарами. В обох перемогу здобули християни, й обом воїнствам явилося чудесне знамення від образів Спасителя та Богородиці.
Шанований у Церкві подвиг семи мучеників Маккавеїв звершений у 166 році до Різдва Христового. Це був тяжкий час, коли єврейський народ захопився еллінським ідолопоклонством. Воно насаджувалося з волі тодішнього юдейського правителя Антіоха Єпіфана. Грішники настільки впали в прірву язичництва, що навіть дозволили встановити статую Зевса в Єрусалимському храмі.
Постати проти ідолопоклонства наважилася родина Маккавеїв: Авим, Антонін, Гурій, Єлеазар, Євсевон, Алим, Маркел, їхні матір Соломонія та вчитель Єлеазар. Мучеників не злякали ні катування, ні смерть. До останнього подиху вони залишалися вірними Єдиному Істинному Богові.
У звичаєвій культурі нашого народу свято Маковія – одне з найпоетичніших. У букетах (“маковійчиках”), з якими наші предки йшли цього дня
до храмів, поміж іншими квітами обов’язково були достиглі голівки маку. Після освячення букет клали вдома за образи й зберігали до весни. Потім мак розсіювали на городі, а засушені квіти вплітали дівчатам у волосся на Благовіщення.
Окрім маку, в церкві цього дня традиційно освячують мед та воду. Домашньою обрядовою стравою є “шулики”: пісні коржі, подрібнені на шматочки й залиті свіжим медом та перетертим маком.
У Перший Спас починається Успенський піст – Спасівка, який триває два тижні.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.