Вирушаємо за шкільним приладдям

Останній місяць літа нагадує батькам: пора подумати про 1 вересня, яке вже не за горами, і придбати необхідні доньці чи сину для занять у дитсадку, школі, позашкільному закладі, на студентській лаві речі.
УЖЕ час визначитися з тим, що потрібно купити, на яку суму розраховувати. Прийти прицінитися, поміряти, поки, як кажуть продавці, є великий вибір за цінами, розмірами, фасонами, моделями, кольорами. У середині серпня вируватимуть спеціалізовані ярмарки, сезонні розпродажі.
Аби зібрати школяра до нинішнього навчального року, потрібно запасти 2,5–3 тисячі гривень. Ось орієнтовні ціни. Костюм на хлопчика молодшого шкільного віку – 600–1000 гривень. Блузка на дівчинку – від 200. Сарафан – від 300. Рюкзак – 500–800. Туфлі – 250–600. Щоденники – 20–30. Зошити на 18 аркушів – 3 гривні, на 48 аркушів – 7, на 96–14 гривень. Олівці – 10 гривень за 6 штук. Великий набір – 30–40. Фарби та пластилін – 25–40 за коробочку.
Кілька порад – як зекономити на шкільних товарах – від досвідчених мам школярів.
•Треба привчати носити одяг акуратно, вчасно прати, чистити, зашивати, щоб не “скочувалося” і не зношувалося до часу.
•Брюки і спідниці купувати “із запасом”, аби можна було наприкінці літа трохи “випустити” знизу – тоді дитина проносить форму ще один рік.
•Не нехтувати комісійними магазинами, куди люди здають мало ношені речі. Шкільний костюм на хлопчика чи дівчинку зараз у “комісійках” можна придбати за ціною в межах 300 гривень. Ранець – до 200.
•Дуже зручні інтернет-магазини і сайти, де батьки пропонують дитячі речі, з яких їхні діти вже виросли. Ціни там демократичні і вибір великий.
•Щоб зекономити на пластиліні і фарбах, які потрібні в дитсадку і молодшій школі, мами рекомендують зробити їх самим у домашніх умовах. Детальні рецепти можна легко знайти в Інтернеті. Зазначимо лише, що для цього потрібні харчові барвники, борошно чи крохмаль, вода, дрібна сіль і олія. Є умільці, які виготовляють вдома фарби вітражні, об’ємні, пальчикові тощо. Тоді знадобиться ще трошки гелю для душу або дитячого шампуню.
•Досвідчені батьки підказують: не закуповуйте одразу багато зошитів, можливо, предметів у школі буде не стільки, як ви думаєте.
•Контурні карти і навчальні посібники не купуйте заздалегідь, вчителі у вересні порекомендують, видання яких авторів і видавництв будуть потрібні. Вибираючи їх самостійно, ви можете придбати непотрібні посібники.
•Мами-рукодільниці радять самостійно зшити сумку для доньки зі старих джинсів і прикрасити оригінальними аплікаціями. Щоправда, така сумка годиться тільки для теплого початку осені, а надалі треба буде купити ранець.
•Зверніть увагу – чим далі їхали товари до покупця, тим вони дорожчі, але не завжди якісніші. Скажімо, олівці дніпропетровського виробництва дешевші й кращі, ніж китайські; харківські зошити і блокноти, яких традиційно великий вибір у торговельній мережі Полтавщини, теж не поступаються виробам “мейд ін чіна”.
•Модельєри розробляють формений одяг для школярів на будь-який смак, найрізноманітніших фасонів, стилів і кольорових гам. Однак шкільна форма – це робочий одяг, в якому діти проводять половину дня чи й більше. Тому головним критерієм при виборі має бути не “демонстрація мод”, а комфортність.
•З гігієнічної точки зору для дівчаток найбільш зручними є спідниця та сарафан. На відміну від плаття, їх можна комбінувати з різними блузками чи светрами.
Хлопчикам рекомендується костюм-трійка: брюки, жилет і, коли похолоднішає, піджак. Тканина для форми має бути з натуральних волокон: бавовна, льон, вовна.
•Чимало батьків дивляться лише на те, чи гарно “сидять” костюмчик, сорочка, кофтинка, як підходять за розміром і ціною, чи не надто маркий колір, а тих, хто звертає увагу на склад тканини, не так уже й багато. Між тим, якість учнівського вбрання важливіша від привабливості. Наприклад, надлишок синтетичних добавок зробить одяг занадто жорстким, він швидко накопичуватиме статичну електрику та погано пропускатиме повітря.
•Вибираючи взуття, насторожують туфлі й черевики, в яких немає твердих задників, супінаторів, каблуків, де стопа не фіксується, це спричиняє різні порушення опорно-рухового апарату. Неякісне взуття швидко порветься, і батьки будуть змушені витрачати гроші на нове.
•Для виготовлення дитячого взуття використовуються полімерні матеріали або натуральні з додаванням хімічних волокон. Взуття для щоденного носіння на вулиці чи в школі повинно бути простим, зручної форми, на широкому низькому каблуці. Тоді ноги не втомлюватимуться.
•Якщо босоніжки або черевики не мають маркування, є кілька способів відрізнити натуральну шкіру від штучної. Зокрема, якщо на матеріалі секунд десять потримати руку, то натуральна шкіра нагріється й почне передавати долоні тепло, а штучна – буде віддавати холодком і на ній після зняття руки залишиться невелика спітнілість.
•Вимоги до шкарпеток та колготок залежать від того, як довго дитина буде носити їх, не знімаючи. Оскільки вони щільно прилягають до поверхні шкіри, найкраще обрати вироби, виготовлені з матеріалів, які мають достатню гігроскопічність, добре пропускають повітря. Кращими вважаються бавовна і вовняний трикотаж.
•Рюкзаки краще вибирати міцні, з ортопедичними спинками і світловідбивними вставками.
•Купуючи зошити, зверніть увагу на таке: деякі виготовляють на тонкому папері, що рветься під час письма. Занадто сірий чи жовтий колір сторінок змушує школярів низько нахилятися, а надто глянцеві білосніжні листки відбивають світло і подразнюють очі. Усі лінії мають бути чіткими й контрастними, блакитного, фіолетового, сірого (не чорного) кольорів. Тоді дитині не доведеться напружувати зір, щоб “потрапити” в лінійку чи клітинку.
У Полтаві шкільні базари розпочали роботу на майданчиках біля універсаму “Полтава” в мікрорайоні Алмазному по вулиці 23 Вересня і біля центрального універмагу по вулиці Соборності. Працюватимуть вони до 15 вересня з 9-ї до 18-ї години.

Ганна ЯЛОВЕГІНА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.