Серпень: час згадати про школу

Літні канікули закінчуються. Природа все частіше нагадує про наближення осені, а отже, і навчального року.
Швидко перебудуватися з відпочинку на щоденне навчання складно, тому почати готуватися до школи бажано заздалегідь.
За кілька тижнів до першого вересня пора повертатися до буденного режиму дня. Укладати дітей спати раніше, всі цікаві справи планувати на ранок, щоб з’являлася мотивація вставати по будильнику.
Завчасно складений розклад тижня заново привчить дитину до чіткого розпорядку. В розклад треба включити не тільки розваги, а й домашні заняття.
Зараз є безліч підручників з повторення пройденого матеріалу. Приділіть заняттям і читанню всього півгодини в день, підтримуючи у свого школяра впевненість у тому, що все, чого його навчали, не вивітрилося за літо. Особливу увагу зверніть на ті предмети, з якими у вашої дитини виникали труднощі, допоможіть розібратися, поки на це є час. Тоді учень прийде в школу спокійним.
Як підготувати до школи першокласника
•Ваш малюк, який раптом так швидко підріс, тягне маму за руку на шкільний базар, із задоволенням приміряє яскравий рюкзачок і новеньку шкільну форму. Після придбання необхідного приладдя важливо приділити час формуванню у дитини необхідних у школі навичок.
Самообслуговування
•Першокласнику необхідні навички самообслуговування. Дитині потрібно вміти швидко переодягатися, акуратно їсти за столом, вчасно мити руки, ретельно і швидко збирати портфель, знати, що робити із зошитами, ручками, олівцями. Всі ці навички слід тренувати в ігровій формі.
•Пограйте в “літак відлітає через 15 хвилин”. За цей час малюк повинен, наприклад, одягнутися і зібрати портфель. Придумайте систему заохочень. За тижнів два до першого вересня повісьте на стіні розклад тижня і відзначайте зірочками дні, коли дитина сама прокинулася по будильнику, вмилася і зібралася.
Тренування з учителем
•Хлопчикам і дівчаткам, які ходили в дитсадок, неважко переключитися з вихователя на вчителя. Складніше “несадівським” дітям, особливо якщо вони не відвідували підготовчі заняття в школі.
•Пограйте вдома з дитиною в “педагога і учня”, міняйтеся ролями, пропонуйте різні ситуації на уроці і перервах.
•Сходіть з дитиною в школу “на екскурсію” – нехай запам’ятає дорогу, познайомиться з учителькою, навчиться чемно вітатися, відповідати на запитання.
Підготовка руки до письма
•З перших днів у школі малі учні будуть готувати руку до письма. Допоможіть своїй дитині вже зараз – розвивайте дрібну моторику. Для цього існує багато ігор: конструктори, збирання бус і бісеру, перекочування по столу дрібних предметів на швидкість, мозаїка, ліплення з пластиліну, штрихування і розфарбовування малюнків. Позаймайтеся з дитиною, покажіть приклад.
Як підготувати до школи учня середніх класів
•Наприкінці серпня школярі, як правило, вже нудьгують за своєю школою, друзями, поспішають поділитися літніми враженнями. Для того, щоб дитина мала достатній “запас тем” для розмов, у час, який залишився до першого вересня, додайте їй вражень.
•Крім списку творів “на літо”, корисно почитати книжки і журнали на улюблені теми, порозгадувати кросворди, пограти в настільні ігри замість комп’ютерних.
•Відвідайте з дитиною бібліотеку. Там часто проводяться інтерактивні вікторини, свята, знайомства з героями дитячих книжок.
•Уважно стежте за часом відходу до сну і поступово переводьте дітей на більш ранні ранкові підйоми. Використовуйте сонячні дні, влаштовуйте прогулянки пішки і на велосипедах, купайтеся в ще теплих водоймах.
Як підготувати до школи старшокласника
•Діти 14–16 років поступово починають обирати професії, вищі навчальні заклади. Крім цього, у підлітковому віці їм потрібно більше уваги батьків.
•Разом продумайте план профорієнтації. Оберіть курси чи гурток за профілем. Уважно придивіться до психологічного стану підлітка. Можливо, є потреба звернутися до психолога. Це необхідно як у разі емоційних проблем, так і для визначення профілю навчання і професії.
•Обговорюйте із старшокласником події в світі, вислухайте його точку зору на них. Подивіться разом фільми, а потім обговоріть. Вечорами разом з дитиною погляньте на зоряне небо, розповідайте про сузір’я, фантазуйте. Можливо, ваша дитина вже знає щось краще вас, і їй буде приємно здивувати вас своєю ерудицією.
•Запропонуйте підлітку вести щоденник. Осмислення особистих досягнень і поразок, планомірне записування подій допоможе розвинути навички формулювання власних думок в тексти, а тексти – в цілі і завдання.
•Вчіть підлітка планувати витрати. Підготуйте разом з дитиною список покупок, наприклад, товарів до школи. Допоможіть розрахувати бюджет на покупки, сплануйте походи по магазинах. Старшокласнику потрібно вчитися домашній економіці. Це додаткове тренування як у математиці, так і в плануванні.

Підготувала Анна ДОРОШЕНКО.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.