Вступна кампанія-2017: за ідеєю – зручно, за фактом – зі збоями

Сьогодні, 1 серпня, відкривши свої електронні кабінети, українські абітурієнти мають побачити, у який виш вони рекомендовані до вступу на бюджет, а навчальні заклади зможуть підбити попередні підсумки вступної кампанії. Про роботу з оновленою єдиною державною електронною базою з питань освіти (ЄДЕБО), про відкриті цьогоріч, а також популярні спеціальності, допомогу абітурієнтам розповідають представники приймальних комісій вишів Полтави. Загалом, кажуть, із прийомом документів заклади впоралися, аби тільки програма з першого серпня збою не дала. Тож слово їм.

Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка
– У нашому виші – найбільший обсяг держзамовлення серед ВНЗ Полтави. Максимальний обсяг по бакалаврату – 314 осіб за відкритою конкурсною пропозицією, 125 осіб – на прискорену форму навчання (це абітурієнти, які здобули рівень молодшого спеціаліста й хочуть здобувати вищу освіту) і 250 місць ліцензованого обсягу на магістратуру. Частково нова спеціальність в університеті – “фізична культура і спорт”. Цьогоріч за нею проводимо набір на бакалаврат і в магістратуру, – наводить статистику проректор із науково-педагогічної, соціальної роботи та міжнародного співробітництва Світлана Сівіцька.
– Загалом до нашого вишу від вступників надійшло близько п’яти тисяч заяв. Із них тисяча – в магістратуру й близько чотирьох тисяч – на бакалаврат. Найпопулярніші спеціальності, за кількістю поданих заяв, – “комп’ютерні науки”, “комп’ютерна інженерія”, “фінанси, банківська справа та страхування”, “менеджмент” і “туризм”, “нафтогазова інженерія та технології”, “будівництво та цивільна інженерія”. Це такі, як то кажуть, брендові спеціальності нашого університету, а загалом у нас 42 освітні програми по бакалаврату й магістратурі, – розповідає перший проректор – проректор із науково-педагогічної роботи Богдан Коробко. Про функціонування ЄДЕБО говорить: – Критичних моментів щодо роботи системи не було. Так, вона працює з перевантаженнями, іноді дає збої. Порівняно з минулим роком ніяких зривів і неочікуваних відхилень не було. Усі абітурієнти, які хотіли зареєструвати заяви до нашого університету, успішно з цим впоралися, зокрема й за допомогою членів приймальної комісії, консультаційних пунктів, створених відповідно до рекомендацій профільного міністерства.
Ми спрацювали організовано. Цьогоріч прийом на бюджетну форму навчання завершується сьомого серпня, а за контрактом – аж 30 вересня. Останнє для нас незвично, бо із вересня у виші починаються заняття. Але це право вступників, і ми маємо його реалізувати. Проте робимо все, щоб першого вересня основна маса зарахованих як за бюджетом, так і за контрактом студентів зайшли до аудиторій, лабораторій і почали здобувати вищу освіту за омріяними спеціальностями.
Полтавський юридичний інститут Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого
– У нас спеціалізований навчальний заклад, який на високому рівні здійснює підготовку за спеціальністю “право”. За денною формою навчання станом на 26 липня на перший курс подали заявки 465 абітурієнтів, із них 50 – ті, які мають 170 балів і вище, і наш навчальний заклад вони обрали як перший пріоритет. Це досить високий показник порівняно з минулим роком, оскільки у 2016-му прохідний бал за державним замовленням був 169. Цьогоріч, наскільки мені відомо, обсяги державного замовлення за спеціальністю “право” скорочені. Відповідно кількість місць на бюджет прогнозувати не можемо. 32 заявки на денну форму навчання отримали від абітурієнтів, які мають ступінь молодшого спеціаліста й вступатимуть на 3-й курс, одна заявка – молодший спеціаліст за неспорідненою спеціальністю на 2-й курс. У магістратурі за денною формою навчання у нас 134 заявки на 50 місць. На заочну форму навчання відповідно спостерігається в цілому зниження попиту, бо переважна більшість осіб приходять, щоб одержати знання. Тут є позитивні зрушення. Особисто спілкувалася із багатьма абітурієнтами, і вони пояснювали, що обрали цей навчальний заклад саме через те, що минулого року наша випускниця посіла перше місце в Україні у зовнішньому незалежному оцінюванні бакалаврів для вступу в магістратуру.
Вступники говорили: “Ми знаємо, що у вас можна одержати дійсно глибокі знання”. Мабуть, тому небагато людей нині подають заявки на заочну форму навчання. На перший курс – лише 25 осіб, на другий курс (на базі вищої освіти за рівнем бакалавра, спеціаліста чи магістра, але за неспорідненою спеціальністю) – 21 особа, на третій курс (на базі ступеня молодшого спеціаліста) – 37 осіб. На магістратуру на заочне відділення попит нині є, бо багато бакалаврів, які здобули цей ступінь за денною формою навчання, отримали базові знання, почали працювати й хотіли б продовжувати навчання за заочною формою. Ми одержали 137 заявок на 50 місць, – інформує директор Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Наталія Гуторова. – На жаль, у роботі з оновленою базою ЄДЕБО було досить багато недоопрацьованих моментів. Їх доводилося виправляти в “ручному” режимі.
Вищий державний навчальний заклад України “Українська медична стоматологічна академія”
– Подача документів пройшла загалом нормально. Терміни вступної кампанії виявилися дещо розтягнутими порівняно з минулим роком, бо розділили умови вступу для медичних коледжів і вишів ІІІ–IV рівнів акредитації. У нас в структурі є медичний коледж, там прийом документів триває аж до восьмого серпня. 26 липня був останній день прийому документів на спеціальності “Стоматологія”, “Медицина” і “Педіатрія” за ступенем магістр. Загалом цьогоріч одержали десь відсотків на сім менше заяв порівняно з 2016-м. Така статистика зумовлена піком демографічного провалу в Україні. Основний недолік прийому заяв від абітурієнтів – нестабільна робота ЄДЕБО в перший тиждень. База не працювала. Ми не могли повноцінно зареєструвати заяви. Були проблеми і з сільським коефіцієнтом, уведеним цьогоріч. Діти, які у 2017-му закінчили школу в селі й зареєстровані у сільській місцевості, могли користуватися правом врахування сільського коефіцієнта при вступі. Проте почасти вони надавали документи неналежної форми. Тому ми скасовували цей коефіцієнт. Крім того, через неадекватну роботу ЄДЕБО зникали перші заяви вступників або містили неповну інформацію, тож деякі з них ми відхиляли. Абітурієнти через неуважність завантажували не ті документи, а через зміну програмного забезпечення ми не могли вносити корективи до заяв. Після першого тижня база стала більш стабільно працювати. Особливість нинішньої вступної кампанії у медичних ВНЗ – участь у широкому конкурсі щодо зарахування на державну форму навчання. Тож чекаємо першого серпня на рекомендацію міністерства, – говорить відповідальний секретар приймальної комісії Валентин Дворник. – У нас конкурсна ситуація склалася на всіх спеціальностях як на бюджетній, так і на контрактній формах навчання. На магістратуру зокрема надійшло 4050 заяв. Найвища конкурсна ситуація на спеціальності “Стоматологія” – 213 осіб на місце – через те, що там обсяг державного замовлення – п’ять або сім місць. На контракт – майже чотири особи на місце. На “Медицині” – 7,5 особи на місце на держзамовлення і 7 осіб – на контрактну форму навчання. На “Педіатрії” відповідно: 12,4 – на місця державного замовлення і до п’яти осіб – на контракт. Із 12 липня почали роботу щодо зарахування на іноземне відділення. Прийом у нас триває аж до жовтня, тому говорити про результати зарано. Нині зараховано близько 40 іноземців.
Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка
– Загалом заяв ми отримали так само, як і минулого року, понад п’ять тисяч. Демографічні “ями” під час вступних кампаній 2016 і 2017 років відчуваються. У 2018-му, сподіваємося, потихеньку з них підніматимемося. Кількість заяв на тому ж рівні, бо нині люди активно пішли в магістратуру. Спостерігаємо стійкий попит до спеціальностей, які пропонує наш виш. Ми готові розвиватися й надалі збільшувати перелік спеціальностей, підтверджуючи кількість якістю. Нині політика Міністерства освіти спрямована на посилення цікавості вступників до природничих, фізико-математичних й інженерно-технічних спеціальностей. Державне замовлення за ними навіть дещо більше, ніж минулого року. Підвищення заробітної плати педагогів зумовило ріст зацікавленості щодо вступу на педагогічні спеціальності за напрямом підготовки “Середня освіта”. Ріст незначний, але він є. До початкової, дошкільної, спеціальної освіти, соціальної роботи зберігається стала цікавість. У цілому традиційно найпопулярніші спеціальності – “Психологія”, “Дошкільна освіта”, “Початкова освіта”, “Менеджмент”, а саме – “Управління навчальними закладами”, “Управління проектами”, “Управління інноваційною діяльністю”. Відкрилася магістратура з економіки, там дуже цікава спеціалізація, філософії, релігієзнавства, журналістики, – розповідає відповідальний секретар приймальної комісії Олексій Хорольський. – Наш виш під час цьогорічної вступної кампанії стикається з такими ж проблемами, як і інші вищі навчальні заклади країни. Це стосується певної недосконалості програмного забезпечення. Минулого року ми з цим боролися і якось побороли, а нині є певні недоопрацювання, що й визнає саме міністерство. Керівництво до дій видавалося у процесі вступної кампанії, а не до неї. Ми почали працювати, а не знаємо, як правильно, коректно зробити, щоб не помилитися. Шлях спроб і помилок у такій справі – це не добре. Якби відразу нам дозволили приймати заявки від вступників і в паперовому, й в електронному виглядах, що було дозволено згодом для певних категорій абітурієнтів, то, можливо, цей негативний присмак перших днів нівелювався. Багато абітурієнтів, стикаючись із труднощами реєстрації, переживають і не знають, вступлять чи ні. Деяким із них видалося простішим приїхати з сіл області у виш і зареєструватися в базі з нашою допомогою. Вони пояснювали: “Вдома є Інтернет, але ми боїмося самі реєструватися, бо раптом поставимо щось не те…”
Полтавська державна аграрна академія
– Абітурієнти, звісно, подають заявки на ті спеціальності, де передбачається найбільша кількість державного замовлення, хоча деякі вступники цілеспрямовано обирали спеціальності, де передбачена тільки контрактна форма навчання. Останніх, звісно, менше. Найбільшим попитом цьогоріч користувалися спеціальності “Агрономія”, “Ветеринарна медицина”, “Менеджмент”, “Маркетинг”. На них найбільше подано заяв. Також у нас відкрилося багато нових спеціальностей. Серед них – “Філологія (германські мови та література)”, “Політологія”, “Право”, “Інформаційні системи та технології”, “Галузеве машинобудування,” “Харчові технології”, “Захист і карантин рослин”. Другий рік набираємо студентів на “Підприємництво, торгівля та біржова діяльність”, а також “Публічне управління та адміністрування”. Слідкуємо на ринку праці за попитом фахівців і відповідно розширюємо можливості для наших вступників. Наразі складно сказати, чи задоволені результатами вступної кампанії. Все покаже розподіл державного замовлення першого серпня. Спрогнозувати, скільки отримаємо бюджетних місць, доволі складно. Можна було б орієнтуватися на показники попередньої вступної кампанії, але принцип обрахунку конкурсного бала нині суттєво змінився. У цьому році порівняно з 2016-м маємо можливість збільшити свої максимальні обсяги державного замовлення. Тому сподіваємося, що по топовим спеціальностям, зокрема “Агрономії”, “Агроінженерії”, наберемо ще більше на бюджетні місця, ніж у 2016-му. Думаю, вступники на це теж розраховують, бо прохідні бали у нашому виші на згадані спеціальності порівняно з усією Україною високі. Наприклад, минулоріч по “Агрономії” у ПДАА прохідний бал був найвищим серед аграрних вишів по Україні, – інформує відповідальний секретар приймальної комісії Валерія Осташова. – Очікуємо, як система спрацює першого серпня і чи спрацює взагалі… Чому було не розробити більш просту інструкцію для вступників щодо формування електронних заяв? Десять листків пояснень молодь не читатиме. Крім того, ми могли б розтлумачити абітурієнтам правильність механізму, якби дізналися про ці особливості завчасно, а не воднораз зі вступниками буквально перед початком кампанії. Наприклад, під час проведення Дня відкритих дверей ми пояснювали б молоді, якої форми довідка із сільської ради має бути, щоб претендувати на сільський коефіцієнт. А так почалася приймальна кампанія, нам дали форму довідки, але треба було донести цю інформацію до кожного вступника в кожному куточку України.
Полтавський університет економіки і торгівлі
– Нове програмне забезпечення дуже слабке, бо не дає змоги автоматизувати роботу секретарів приймальної комісії. Спершу, коли ще вступники створювали електронні кабінети, до початку подачі заяв усе було добре. Так, слабо, бо якісний доступ до програми був у вечірні-нічні години, але можливий. З 12 липня, коли абітурієнти стали створювати кабінети і подавати заяви, ефективної роботи через велике одночасне втручання в систему не було. Після так званого екватора вступної кампанії система стала працювати. Як у нас кажуть, потихеньку база “літає”. Вона, як правило, нормально працювала ввечері. Ми залишалися після 18-ї години, приймали електронні заяви. Чому нинішня вступна кампанія складніша? Бо одночасно документи подавали й на основі молодшого спеціаліста, й на основі 11 класів, і в магістратуру. Траплялося, що ми виходили з роботи о першій годині ночі, бо вдень працювали з людьми, а ввечері обробляли інформацію в базі. Траплялося, що допомагали абітурієнтам створити не лише особистий кабінет, а й електронні скриньки. Без останніх у базі не зареєструватися. Минулоріч із системою було простіше працювати. Проте не можу сказати, що нині погано. Коли щось нове впроваджується, завжди бувають огріхи й виникають непорозуміння. Тож будьмо людяними, – говорить відповідальний секретар приймальної комісії Ольга Куцевол. – Нині до нас надійшли 2959 заяв, із них електронних – 1632. Завжди найпопулярніші спеціальності – “Готельно-ресторанна справа”, “Туризм”, “Філологія”, “Право”. Серед нових – “Міжнародний бізнес”, “Менеджмент інформаційних ресурсів”, “Бізнес та аналітика”, “Електронна комерція”. Завжди стараємося йти в ногу з часом, щоб молодь могла працевлаштуватися потім в Україні і за кордоном. Державного замовлення в університеті немає. Щороку спілкуємося з цього приводу з департаментом вищої освіти й нам відповідають: “Немає механізму розподілу місць державного замовлення між приватними навчальними закладами”. Минулоріч, вважаю, у нас був дуже хороший набір на контрактні місця. Ми нарівні змагалися з вишами Полтави.

Анна ВАСЕЦЬКА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.