Пророк Божий Ілля

Одного з найбільших пророків Старого Завіту, святого Іллю, вшановують 2 серпня. Ілля посідає особливе місце в православній традиції: він є співрозмовником Господа Іісуса Христа, адже спілкувався з Ним на горі Фавор під час Преображення разом з пророком Мойсеєм.
Народився Ілля у Палестині за 900 років до Різдва Христового. Його ім’я, яке означає “міць Божа”, визначило все його життя. Покликаний до служіння, пророк став ревним захисником віри в Єдиного Бога. У той час ізраїльський народ забув про віру своїх праотців у Всевишнього і поклонявся ідолам. Головною натхненницею ідолопоклонства була цариця Ієзавель.
Бачачи духовну загибель свого народу, Ілля переконував царя навернутися, пророкував нещастя для людей, якщо вони не схаменуться. Але марно. Тоді пророк оголосив, що як покарання три роки не буде ні дощу, ні роси на землі. Припиниться ж посуха тільки за його молитвою. І дійсно, все це стрімко почало збуватися, людей виснажував спричинений неврожаями голод.
Зустрівшись у духовному двобої з жерцями-ідолопоклонниками, Ілля поклав на свій жертовник дрова, полив їх водою й почав молитися. І раптом з неба впав вогонь і попалив не тільки дрова, а й воду та камені жертовника. Народ, побачивши це диво, прославив істинного Бога. А за молитвами святого пророка Іллі Господь “відчинив” небо, і на спраглу землю знову випав дощ.
Цар Ахав усвідомив свою помилку і оплакав гріхи, але його дружина погрожувала вбити пророка. Отож йому довелося втікати від розправи. Засмучений своїм безсиллям викорінити ідолопоклонство, він просив у Бога для себе смерті.
Сорок днів і ночей ішов пророк Ілля за велінням Ангела Господнього і, діставшись гори Хорив, оселився в печері. Тут після грізної бурі Господь явився йому “в тихому вітрі” (3 Цар. 19, 12). За відданість служінню Єдиному Богу пророк був узятий на Небо живим у вогненній колісниці. Свідком його сходження на небеса став пророк Єлисей.
За переданням Святої Церкви, пророк Ілля буде Предтечею Страшного Другого Пришестя Христа на землю і під час проповіді прийме тілесну смерть.
За давніми уявленнями нашого народу, пророк Ілля сердитий та суворий, роз’їжджає на своїй колісниці й карає неправедних: “Грім гримить – то Ілля на небесному мосту у вогненній колісниці їде”. Одночасно Ілля уособлює щедрість і родючість.
У день пам’яті пророка найчастіше йде дощ. Наші предки вважали його цілющим. На цю пору припадають також “горобині ночі” – нічні грози з блискавкою та громом. Після свята Іллі селяни переставали купатися аж до наступного теплого сезону. “До Іллі мужик купається, а з Іллі – з водою прощається”, – каже народна приказка.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.