“Найдавніші християнські реліквії нашого краю”

На державному рівні cвято Хрещення Київської Русі в Україні відзначається у день пам`яті святого рівноапостольного князя Володимира, починаючи із 28 липня 2008 року. Його черговій річниці присвячено урочисті заходи, які відбулися минулого тижня у Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського.
Щоб показати віхи утвердження християнства в нашому краї, науковці музею вирішили репрезентувати найцікавіші старожитності, які “родом” із епохи Київської Русі й наступних століть, представивши їх на виставці “Найдавніші християнські реліквії Полтавщини”. Це надзвичайно цікаві предмети, що були знайдені, розповідає директор закладу Олександр Супруненко, під час розкопок у Полтаві біля Свято-Успенського кафедрального собору, а також на території Посулля, Поворскля, басейну Псла. Багато речей виявлено за останні п’ять – сім років, є серед них унікальні у всеукраїнському масштабі. На виставці представлено також речі з колекції Катерини Скаржинської і предмети, подаровані музеєві його шанувальниками.
Учасники урочистостей побували на екскурсії в кількох залах, оглянули експозиції найцінніших пам’яток із колекції музею, де представлені і східні, зокрема давньоєгипетські, старожитності, привезені свого часу на Полтавщину, і зброя з різних кінців світу, а також меморіальні речі, археологічні знахідки, християнські та язичницькі культові предмети (амулети, обереги, церковні реліквії) Х–ХІІ століть, пізніших часів.
* * *
Після презентації виставки в музеї відбулося розширене засідання Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при управлінні культури облдержадміністрації. В ньому взяли участь працівники управлінь і відділів культури міськвиконкомів, районних держадміністрацій, музейні працівники області. В рамках заходу проведено науково-практичний семінар “Формування Державного реєстру та першочергові завдання щодо збереження та презентації пам’яток місцевого і державного значення”.

Марія ВІТРИЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.