Як в’ялена риба чи непросмажена яєчня призводять до лікарняного ліжка

Про це наша розмова із завідуючою шлунково-кишковим відділенням, інфекціоністом обласної клінічної інфекційної лікарні Наталією ПОЛТАВЕЦЬ.

– Наталіє Олександрівно, літо цьогоріч не надто спекотне, тож наскільки актуальна зараз проблема харчових отруєнь?
– Поки що сплеску немає, хоча влітку зазвичай кількість пацієнтів із гострими кишковими інфекціями збільшується. Для кишкових інфекцій бактеріальної етіології (сальмонельоз, дизентерія та інше) характерний літньо-осінній період зростання рівня захворюваності, для вірусних – осінньо-зимовий. Захворювання проявляється через кілька годин після вживання інфікованого продукту, а саме: високою температурою, нудотою, блюванням, дисфункцією кишківника (пронос), болями в животі.
– Що варто зробити вдома до госпіталізації?
– Треба промити і шлунок, і кишківник.
– Наче всі це знають, але поточніть, як зробити це правильно?
– Шлунок промивають звичайною водою. Якщо в людини блювотний рефлекс виражений, це зробити легко. Не обов’язково воду кип’ятити чи колотити марганець (його не всі добре сприймають). Звичайна вода кімнатної температури (холодна може викликати спазм) випивається за один раз. Промивання здійснюється до чистої води. Якщо промивні води містять залишки їжі, треба повторювати процедуру. Якщо ще й кишківник добре промити з допомогою клізми, вважайте, що на 50 відсотків ви собі вже допомогли. Ці процедури дієві як для дітей, так і для дорослих. Не роблять промивання шлунку людям, наприклад, із вираженою серцевою патологією, а клізма протипоказана вагітним, оскільки може спровокувати пологову діяльність.
Із числа сорбентів у аптеках є і активоване, і біле вугілля, і ентеросгель, атоксил тощо. Білі сорбенти  визнані більш активними  і швидше починають діяти.
– Чим найчастіше труяться ваші пацієнти?
– Найчастіше причиною харчових токсикоінфекцій стають багатокомпонентні салати, особливо з майонезом домашнього приготування із використанням крабових паличок, ковбас, яєць.  Є люди, що полюбляють сирі яйця на сніданок, навіть не миючи шкаралупу перед вживанням. А загроза може міститися як усередині, так і зовні.
– Тобто про яєчню з недосмаженим жовтком від “незнайомої курки” пора забувати?
– Так. Смажити яйця треба з обох боків.
– Яких продуктів варто остерігатися найбільше?
– Продуктів, які не проходять термічну обробку, а саме: салатів з майонезом, сметаною, кондитерських виробів з використанням білкових, масляних кремів. Улітку все це має дуже короткий термін придатності (6–8 годин). Першоджерелом інфекції часто бувають молочні продукти: сир, сметана, бринза, що готуються кустарним способом і продаються влітку на відкритому сонці. Такі речі навіть куштувати, тим більше немитими руками, буває небезпечно. Домашню кров’янку, що смажиться на сонці, лежить відкритою майже на землі, також хтось купує…
– То коли у вашому відділенні найбільше хворих?
– Це не дуже залежить від пори року. Гострі кишкові інфекції реєструються протягом року.
– Як дорого може обійтися пацієнту спроба доїсти позавчорашній холодець?
– Якщо це випадок середньої тяжкості, то
5–7-денний курс обійдеться від 200 гривень як мінімум. Якщо ж є супутня патологія, що на фоні отруєння може загостритись, знадобляться серйозні препарати. І витрати будуть відповідними.
– Наскільки “зачепив” нашу область ботулізм, про який говорять по всіх телеканалах?
– Наразі в Полтавській області зареєстровано два випадки захворювання на ботулізм. В обох причиною недуги була в’ялена риба.
Інкубаційний період може тривати від 1 до 10 діб, і чим коротший він буде, тим важчий перебіг хвороби. Основні прояви захворювання: загальна слабкість, сухість у роті, задуха, інколи блювання, розріджені випорожнення, частіше турбує здуття живота, затримка газів. З’являється відчуття клубка у горлі, порушується ковтання, погіршується гострота зору: двоїння, “сітка” перед очима. Тому під час появи вище-вказаних симптомів негайно треба звертатись до лікаря.
– У засобах масової інформації йшлося про те, що в Україні ліків від ботулізму немає взагалі.
– На даний час є проблема з проведенням специфічної терапії. В Україні зареєстрований антитоксин ботуліновий виробництва Польщі, але він є дорогим препаратом.
– Чим загрожує полтавцям початок пляжного сезону?
– Щоб він був безпечним, треба уникати потрапляння річкової чи ставкової води в рот. Бо іноді, з’ясовуючи причину отруєння, єдиним можливим джерелом інфекції виявляється купання у водоймі, пірнання. Вода, особливо стояча, з теплими мілинами, може кишіти різними загрозами. Оздоровлювати дітей на міських пляжах доволі небезпечно, краще виїжджати подалі за місто і бажано – вгору по течії річки.
Всі ми любимо пікніки. Якщо м’ясо свіже, якісне, правильно замариноване, зі свіжими овочами, але без додавання майонезів, то свіжоприготовлений шашлик звичайній людині не зашкодить.
Загалом правила безпеки доволі прості. Досить дотримуватися елементарної особистої гігієни; вживати в їжу мясні, рибні та інші продукти після термічної обробки, уникати вживання продуктів, які довго зберігались (пиріжки, холодці, тістечка тощо), відмовитись від вживання в’яленої, копченої риби домашнього приготування.
Пам’ятайте про це і будьте здорові!

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.