“Енеїда” у візуальній українській культурі

– У  2018-му поемі “Енеїда” Івана Котляревського виповниться 220 років, і саме ілюстрації художника Анатолія Базилевича до цього твору залишаються неперевершеними. Свого часу Анатолій Дмитрович подарував десять із них полтавському музеєві, і вони є перлиною нашої колекції, – наголосила, вітаючи гостей, старший науковий співробітник літературно-меморіального музею І.П.Котляревського Валентина Скриль.
І відразу ж після вступного слова вона запросила до виступу перед поважною аудиторією сина художника – Олексія Базилевича, який прибув до Полтави уже не вперше. А цього разу – із особливою місією. В музеї зачинателя нової української літератури відбулася презентація книги “Енеїда Базилевича. Історія створення ілюстрацій і макета книги до поеми Івана Котляревського”, яка вийшла цього року в столичному видавництві “АртБук”.
Олексій Анатолійович згадував, як приїздив у цей музей разом із батьком, розповів про те, що організував вісім різнопланових виставок після його відходу в інші світи, але цей проект, щойно втілений командою однодумців, став для нього досить несподіваним. Як і те, що нинішні читачі, у першу чергу молоді, з такою цікавістю відкриватимуть для себе творчість батька – і саме батькову інтерпретацію образів “Енеїди”.
– Ми побачили, яку велетенську роботу провів художник. За дев’ять років Анатолій Базилевич буквально пропустив цей текст через світову культуру, і це в роки, коли не було ні комп’ютерів, ні сучасних технологій, – говорить, розповідаючи про роботу над книгою, мистецтвознавець, видавець Діана Клочко. І наголошує, що починається все із того, що саме Іван Котляревський “закодував українців, приєднав їх до великого античного світу…”
“Енеїда Базилевича…” започатковує новий жанр – це книга про книгу, це нова українська візуальна книга, так вважає ще один із її співупорядників, видавець і засновник видавництва “АртБук” Павло Гудімов. Він розповів про успішну презентацію видання на столичному “Книжковому Арсеналі-2017” у травні й пообіцяв, що під час святкування Дня Незалежності у Києві в Національному художньому музеї відбудеться виставка, організована спільно з Полтавським музеєм, присвячена візуалізаціям “Енеїди” у різних жанрах – живописі, театрі, мультиплікації. “Енеїду Базилевича …”, зазначив наш гість, видано за підтримки Фонду родини Загоріїв, і колектив дуже вдячний за це, як і за відродження традиції українського меценатства.
Про свою статтю в новій книзі, а також про власний проект “Як у Тіні” (дослідження про Георгія Якутовича як ілюстратора “Тіней забутих предків” Михайла Коцюбинського) розповіла полтавцям редактор Поліна Ліміна.
Ці видання й інші новинки “АртБука” можна було погортати й придбати після урочистостей, а колективу Полтавського літературно-меморіального музею І.П.Котляревського гості подарували видання.
Видавці зазначають, що “З усіх художників, які працювали над “Енеїдою” Котляревського, найпотужніші образи належать Анатолію Базилевичу. Починаючи з року першого видання “Енеїди” Базилевича (1968), книга з яскравими та дещо незвичними персонажами перевидавалася понад півтора десятка разів, зведений наклад склав більш ніж мільйон примірників, а самі ілюстрації здобули народну любов. Відкриття родинних архівів, порівняльний аналіз зі зразками світового мистецтва, розповідь сина художника, оригінальні ілюстрації до книги, авторські макети та ескізи – все це складає основу нового формату “книги про книгу”.

Марія ВІТРИЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.