Вихід на пенсію багатодітної сільської трудівниці

“У  мене четверо дітей. Нещодавно мені виповнилося 55 років, народилася в 1962-му. Тридцять літ відпрацювала в польовій бригаді агропідприємства, загальний трудовий стаж – 32 роки. Коли я зможу вийти на пенсію?
Марія.
Глобинський район”.
Статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” визначено, що пенсійний вік жінок, які народилися після 1 квітня 1961 року, становить 60 років. При цьому пенсія за віком призначається за наявності 15 років страхового стажу.
При цьому, до запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди, пенсії за віком на пільгових умовах призначаються в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України “Про пенсійне забезпечення”. В статті 13 цього закону передбачено, що право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах мають жінки, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п’ятеро і більше дітей (у тому числі усиновлених).
Таким жінкам пенсія призначається в порядку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 1992 року № 244. Відповідно до цього жінкам, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п’ятеро або більше дітей до 14-річного віку, в тому числі усиновлених, пенсії на пільгових умовах призначаються незалежно від віку та наявного трудового стажу.
Пільгова пенсія жінкам призначається за таких умов:
— на час звернення за призначенням пенсії (на дату надання заяви та необхідних документів) жінка має бути зайнята на постійній роботі в сільськогосподарському виробництві в колгоспах, державних господарствах, міжгосподарських підприємствах, кооперативах, орендних колективах, а також у селянських (фермерських) та інших господарствах незалежно від форм власності та господарювання;
— жінка має виховувати п’ятеро чи більше дітей і на час звернення вік п’ятої дитини має бути не меншим 14 років.
Той факт, що жінка зайнята на постійній роботі в сільськогосподарському виробництві, підтверджується трудовою книжкою або відповідною довідкою господарства. Для визначення віку дітей надаються свідоцтва про їх народження.
У разі ж якщо жінка працює на постійній роботі в сільськогосподарському виробництві та має четверо дітей, то права на пенсію за віком на пільгових умовах вона не має.

Відповідь надана Пенсійним фондом України.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.