Про субсидії у запитаннях і відповідях

Користуюся субсидією для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг з жовтня 2016 року. Чи необхідно звертатися до управління соціального захисту населення за перерахунком субсидії у зв’язку зі зміною тарифів на ЖКП, зокрема на електроенергію, та закінченням опалювального сезону?
Ні. Звертатися не потрібно, перерахунок субсидії у межах установленого терміну її призначення, у разі зміни цін і тарифів на послуги, на оплату яких призначено субсидію, здійснюється без звернення громадян. При цьому обов’язкова частка плати сім’ї за житлово-комунальні послуги залишається незмінною, змінюється лише розмір призначеної субсидії. За результатами проведених перерахунків територіальним управлінням соціального захисту населення направляється повідомлення про розмір призначеної субсидії.
Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону, але не більше, ніж на 12 місяців. Розмір субсидії розраховується окремо на неопалювальний (з 1 травня по 30 вересня) та опалювальний сезон (з 1 жовтня по 30 квітня). Тобто термін отримання субсидії для всіх сімей за загальним правилом закінчується 30 квітня.
У квітні органами соціального захисту населення з урахуванням встановленої рішенням органів місцевої влади дати закінчення опалювального періоду зроблено перерахунок розміру субсидії на послугу опалення.
Наприклад: опалювальний сезон закінчено 5 квітня, перерахунок розміру субсидії на опалення буде проведено з урахуванням дати його закінчення.
Субсидія призначена по квітень поточного року. Чи необхідно звертатися до управління соціального захисту населення для продовження отримання субсидії у неопалювальний сезон?
З 1 травня управліннями соціального захисту населення самостійно буде здійснено розрахунок субсидії на наступні 12 місяців без додаткового звернення для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді. Вже розпочато підготовчу роботу з проведення перепризначень субсидій на наступний період для таких домогосподарств.
Для цього органи соціального захисту населення направляють запити та отримують необхідну інформацію для призначення житлової субсидії на наступний період без звернення громадян про: склад зареєстрованих у житлових приміщеннях осіб; забезпеченість громадян житловою площею та комунальними послугами; доходи осіб з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків; суми пенсійних виплат.
Відповідно до норм діючого законодавства після закінчення терміну дії субсидії для її продовження необхідно звернутися до управлінь соціального захисту населення таким категоріям сімей: сім’ям, яким призначена субсидія на підставі договору оренди чи найму житла; сім’ям, яким у 2016 році була призначена субсидія на придбання твердого палива та скрапленого газу; сім’ям, яким в опалювальний період 2016/2017 років субсидія була призначена у “0” (нульовому) розмірі.
Іншим сім’ям для продовження терміну надання субсидії звертатися не потрібно.

Інформація надана департаментом інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю ОДА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.