Свинокомплекс закрито, відстійники залишилися…

Свинокомплекс ТОВ «Сільські традиції», що в селищі Білики Кобеляцького району, зупинив роботу. Нині поголів’я там немає, надходжень до бюджетів – теж, робочі місця втрачено. Такий результат кількарічного протистояння керівництва підприємства й місцевої громади.

Яка подальша доля законсервованого нині потужного комплексу, в який вкладено мільйони інвестиційних коштів? Відповідь на це запитання намагалися знайти на нараді за участю голови облдержадміністрації Валерія Головка, фахівців контролюючих служб, профільних управлінь, керівників правоохоронних органів, представників Білицької громади, керівництва свинокомплексу.
– Порушення екологічних норм уже на початковому етапі функціонування свинокомплексу дає нам гіркий урок того, як не потрібно організовувати виробництво, – зазначив Валерій Головко. – Не можна починати з неправильних дій. Перш за все мають бути обговорення з місцевою громадою і відповідність проекту всім вимогам. На жаль, підприємство так і не виконало до кінця свої зобов’язання з будівництва очисних споруд, які повинні б були стати невід’ємною частиною виробничого процесу на свинокомплексі.
Варто нагадати, що на цьому підприємстві в середньому утримувалося приблизно 40 тисяч голів свиней та вироблялося 5,5 тисячі тонн м’яса.
На певному етапі виробничої діяльності свинокомплексу місцеве населення висловило занепокоєння з приводу порушень підприємством норм екологічної безпеки, а саме – відсутності належних очисних споруд, відведення рідкого гною на поля, що спричинило розповсюдження смороду, забруднення питної води. Фахівці відповідних служб перевіряли ТОВ “Сільські традиції” та виявили ряд порушень санітарно-екологічних норм. Проте у визначені терміни їх не було усунуто, що викликало збурення серед жителів селища та блокування роботи підприємства.
На кінець березня поточного року виробничі потужності ТОВ “Сільські традиції” законсервовано. Звільнено майже 240 працівників.
А що далі? За словами заступника директора ТОВ “Сільські традиції” Романа Колотура, у власників цього бізнесу навряд чи виникне бажання і далі працювати в таких умовах, тож можливо, що свинокомплекс буде продано. Більше того, підприємство намагається відсудити 11 мільйонів гривень у Білицької громади. Водночас представники громади, які прибули на нараду разом із селищним головою Біликів Юрієм Латишем, скаржаться, що хоча свинокомплекс і припинив роботу, однак відстійники зі смердючими рідкими відходами залишилися. Тож громада, за словами Юрія Латиша, категорично проти того, щоб у подальшому на цих потужностях відновлювалося виробництво.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.