На всякий “капут” знайдеться своя ганьба Після побоїща поблизу “Газетного ряду” ФОП “Степаненко” зупинив забудову

“Залізним капутом” народ влучно охрестив споруду, схожу на тил броньовика, яку будівельники ФОП “Степаненко” звели в арці по вулиці Соборності, 27, у Полтаві 3 квітня (“Зоря Полтавщини” №№ 51–52 від 7 квітня). Простояло це диво інженерної фантазії з вузькими бійницями в корпусі дві доби. Що було далі, вже показали усі провідні телеканали України.
Увечері 5 квітня розпочався мирний протест, у ході якого мешканці намагалися довести загрозу своїй безпеці – за словами голови ОСББ, згідно з технічними вимогами, наскрізний прохід має бути через кожні 100 метрів будинку. Жителі вимагали відмінити рішення сесії, яка дозволила хазяйнувати тут стороннім господарям. Подія знову зібрала кілька сотень полтавців. Емоції наростали, люди почали гупати об залізо, але з бійниць споруди на них пустили речовину, схожу на сльозогінний газ. А потім хтозна-звідки взялися кремезні чоловіки в амуніції, які й перетворили захід на жорстоке побоїще. Пішли в хід фаєри, каміння, палиці й світлошумові гранати. Спочатку “тітушкам” вдалося відтиснути активістів від споруди, але зрештою народ таки погнав їх вулицею – лише завдяки правоохоронцям не сталося остаточної розправи. Тим часом із вікна над аркою хтось спустив переноску для “болгарки” і розправи вже над самим “капутом”.
Кров, сирени “швидкої”, потерпілі – активісти, поліцейські, “тітушки”. Забої, переломи і ножові поранення. Це – не зона АТО. Це наша мирна тиха Полтава. До якої межі відчаю треба довести людей, щоб почалася коліївщина?
Розповідає один із очевидців подій 5 квітня:
– Акція планувалася мирна, і максимум, що могло від неї постраждати, – це шматок залізяки. Але навіть її пошкодити було не так просто: метал – тридцятка, кути, блоковані зсередини двері на засувах. І саме коли люди спробували її дряпати “болгаркою”, у натовп зайшла група “спортсменів”. Половина з них була в чорній формі без розпізнавальних знаків, решта – просто у спортивному одязі. Відповідно екіпіровані. Хтось крикнув: “Тітушки” зліва”. А ті навіть облич не закривали, почали акцію залякування – з матюками, стрибаючи та демонструючи бойові пози, били на своєму шляху всіх підряд. Народ від несподіванки спочатку відхлинув геть. Я стояв на іншому боці бруківки, повз мою голову просвистіла каменюка. Усвідомив, що тим хлопцям все одно, кого калічити, а в мене – діти. Вразила немолода подружня пара: звичайні люди, які хтозна-звідки дістали зо два десятки яєць. Жінка подавала, а чоловік прицільно кидав у нападників. …Як їх гнали, не бачив. Бачив, як ті забарикадувалися в “Галушках”. Поножовщини також не бачив, лише закривавленого Олександра Кобу вже після поранення.
Наступного дня, 6 квітня, людний мітинг відбувся під міською радою. Вимоги – скликання сесії міськради, відміна дозволу на забудови у кількох “гарячих” точках Полтави та на розміщення МАФів у центральній частині міста, встановлення винних у масовому побитті 5 квітня. По закінченні мітингувальники рушили пішки до райвідділку поліції з’ясовувати, як просувається розслідування стосовно чотирьох затриманих “тітушок”. А вранці у п’ятницю, 7 квітня, на східцях міськради громадськість знову чекала на депутатів для проведення позачергової сесії міськради.
Коментує депутат Полтавської міськради Юліан Матвійчук:
– Для скликання сесії підписів вистачає, уже є чотирнадцять депутатів (третина ради), чекаємо ще. Але міський голова має 14 днів для скликання сесії, рішення якої потрібне зараз. Питання, які будемо ініціювати до розгляду, це мораторій на МАФи по всьому місту, а також скасування кількох дозволів на будівництво: арка на Соборності, 27, поблизу кінотеатру Котляревського та по вулиці 23 Вересня (біля універсаму “Полтава”). Є інформація, що сьогодні (7 квітня. – Авт.) ФОП “Степаненко” письмово відмовився від забудови арки. Це дає змогу усім депутатам голосувати за скасування дозволу.
– Що відомо про стан здоров’я Олександра Коби після ножових поранень?
– Переніс дві операції. Зараз (7 квітня. – Авт.) у реанімації. Стан стабільний, говорить з лікарями. Може навіть дати інтерв’ю, але не всіх до нього пускають.
* * *
О 8-й годині понеділка, 10 квітня, міськрада – заблокована. Співробітники гуртуються на підступах до приміщення та у підземному переході. За словами Юліана Матвійчука, останні новини такі: блокувальники очікують міського голову, депутатів, секретаря для проведення сесії, бо нагальних питань побільшало. Усі вихідні громадськість чергувала всередині. За цей час пережили “замінування по телефону”, отримали телевізійне повідомлення про прибуття місії ОБСЄ. Наскільки реально скликати сесію? Все залежить особисто від міського голови і від тиску на нього громадськості та позиції обласної влади. Представників місії блокувальники не бачили. Насамкінець додав:
– Уночі хтось кинув запальну суміш до помешкання моєї мами. Дякувати Богу, згорів тільки сарай, мама – в нормі.
На жаль, друковані ЗМІ змагатися в оперативності з інтернет-виданнями не можуть, але про найважливіші події ми обов’язково повідомлятимемо у наступних випусках.

Ольга ЩЕГЛОВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.