“Театр – це така кафедра, з якої можна багато сказати світу добра”

У  день народження Миколи Гоголя, 1 квітня, на сцені Полтавського обласного академічного українського музично-драматичного театру, який носить ім’я нашого славетного земляка, урочисто стартував уже 9-й Відкритий регіональний фестиваль театрального мистецтва “В гостях у Гоголя”. У цей день, звичайно ж, класик світової літератури був у центрі уваги, і артист полтавського театру Богдан Чернявський уже звично в його образі говорив до зали словами письменника про те, яким важливим для кожного є театр як явище, “якщо взяти до уваги, що в ньому можуть зібратися декілька сотень людей, зовсім не схожих між собою, і раптом відчути одне потрясіння, заридати одними слізьми і засміятися одним всезагальним сміхом”. Бо “Театр – це така кафедра, з якої можна багато сказати світу добра”. Звісно ж, у такий день, та ще й день сміху, на сцену веселим гуртом вихопились і гоголівські герої – Афанасій Іванович, Оксана, Вакула, фантасмагоричні персонажі… Спішили привітати свого творця із днем народження. І – відкрити фестиваль, як запевнили!
Глядачі так само із гумором зустрічали артистів, а святкова атмосфера дуже швидко набула фестивально-родинного емоційного насичення, коли залунала пісня “Ой роду ж наш красний…” Адже фестиваль за ці дев’ять років згуртував і подружив багато театральних колективів України і навіть зарубіжжя. Всі вони з радістю чекають весни, щоб знову зустрітися у Полтаві.
Гостей фестивалю і його глядачів привітав заступник голови – керівник апарату Полтавської облдержадміністрації Микола Білокінь. Він також підтримав театральну гру і найперше – привітав із днем народження Миколу Васильовича Гоголя та, знову ж словами письменника, звелів “подати сюди”, на сцену тобто, Тетяну Любченко, якій вручив посвідчення про присвоєння їй напередодні Міжнародного дня театру звання заслуженої артистки України. А вона зізналася, що працює в улюбленому театрі, де має багато друзів, подякувала колегам, без яких не мала б такого визнання, і глядачам за талант любити, сприймати та відчувати театр, підкресливши, що полтавські глядачі – найкращі.
На цьому наголосив і генеральний директор – художній керівник Національної оперети України, народний артист України Богдан Струтинський. Він так само почав свій виступ із жартів, але вже не жартома підтвердив, що колектив його театру любить полтавських глядачів, а Полтава може пишатися з того, що має такий потужний і важливий для гуманітарної політики України фестиваль, який єднає.
Перший полтавський коровай вручено киянам, і фестиваль розпочався гала-концертом “Bravo, l’Operette!” Триватиме дійство упродовж семи днів і обіцяє незабутні зустрічі та враження.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.