“Історія про історію”

Тривають урочисті заходи із нагоди відзначення 125-річчя від часу заснування Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського. В цьому унікальному закладі у невеликій кутовій залі на другому поверсі відбулося відкриття нової експозиції “Василь Кричевський і Полтавщина”, яку вже називають “кімнатою Кричевського”, де представлено живопис, графіку, меморії всієї мистецької родини Кричевських.
Адже цьогоріч виповнилося і 125 років творчої діяльності славетного, знаного у світі архітектора – як наголошує науковець музею Галина Галян, “унікально обдарованого автодидакта, живописця, архітектора, знавця народного мистецтва, автора проекту видатної пам’ятки української архітектури – будинку Полтавського губернського земства (нині – Полтавський краєзнавчий музей його імені), першого художника кіно, графіка-новатора, сценографа, педагога, дизайнера, автора малюнка Державного герба України – тризуба, розробленого на прохання Михайла Грушевського 1918 року та прийнятого в новій незалежній Україні, заслуженого діяча мистецтв України, академіка, Почесного члена Вільної української академії наук у США”.
Галина Галян презентувала також і свою книгу “Розповіді про мистецьку родину Кричевських” – науково-популярне видання, в якому авторка розповідає про життя і творчість мистецького роду Кричевських: братів Василя і Федора, синів Василя Григоровича – Миколу і Василя-молодшого, онуку Катерину Кричевську-Росандіч, дочку Галину Кричевську-Лінде із венесуельської гілки роду. Книга, яка вийшла у полтавському видавництві “АСМІ”, містить також нариси про музейну колекцію родини та про народно-мистецькі експозиції в музейному життєписі. Видання здійснене при підтримці Катерини Кричевської-Росандіч, яка мешкає у США і з якою авторка підтримує давні дружні стосунки.
* * *
День 24 листопада став ще однією важливою датою в житті Полтави і ще однією сторінкою в пошануванні пам’яті нашого видатного земляка – на вулиці Кричевського відбулося відкриття меморіальної дошки на честь архітектора, художника, педагога Василя Кричевського, чиє ім’я, як наголосив ведучий урочистостей, кандидат наук із соціальних комунікацій, доцент кафедри журналістики Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка Гліб Кудряшов, золотими літерами вписане в аннали нашої історії.
Привітав полтавців із цією неординарною подією гість із Києва – наш земляк, доктор сільськогосподарських наук, професор, член-кореспондент Національної академії аграрних наук України, член Національної спілки журналістів України, директор Національної наукової сільськогосподарської бібліотеки НААН Віктор Вергунов. Він зробив свій внесок у пошанування пам’яті В.Г.Кричевського не лише у Полтаві, а й на державному рівні в Україні. Віншував учасників зібрання і голова обласної організації НСХУ, заслужений діяч мистецтв України Юрій Самойленко – ця організація і стала ініціатором відкриття меморіальної дошки Василя Кричевського. А вже про історію її створення розповів автор – полтавський скульптор Микола Посполітак, зазначивши, що він вірить у те, що в Полтаві буде й пам’ятник В.Г.Кричевському, бо саме над його проектом він спочатку і почав працювати разом із колегами-художниками.
Почесне право відкрити меморіальну дошку було надане Миколі Посполітаку і Віктору Вергунову. Дійство відбувалося під звуки Державного гімну України.
* * *
Вітав полтавців із відкриттям дошки ще один із гостей – відомий в Україні видавець, харків’янин Олександр Савчук, а затим уже в приміщенні музею-ювіляра відбулася презентація представленого ним наукового видання “Василь Григорович Кричевський”. Хрестоматія, том 1 (1891–1943 рр.). Це солідне видання із серії “Слобожанський світ” спершу було презентоване на серпневому форумі видавців у Львові, затим – у Києві й Опішні. Олександр Савчук не лише цікаво розповідав про книгу, а й на відеоекрані показав чимало унікальних світлин, художніх робіт й архівних публікацій – вона налічує 532 сторінки, у ній вміщено 472 ілюстрації. До них долучив свої матеріали й полтавський мистецтвознавець-науковець Віталій Ханко, про що й розповів присутнім. Високо оцінив хрестоматійне видання і генеральний директор Музею українського гончарства в Опішні Олесь Пошивайло. Гостеві з Харкова щиро подякували за ґрунтовну роботу й подарунок заступник директора музею Володимир Мокляк і завідувач відділу Ганна Барська, яка провела презентацію.
* * *
Відбулася також урочиста академія “Історія про історію”, присвячена 125-річчю заснування Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського.

Марія ВІТРИЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.