Друге пленарне одинадцятої позачергової: випробування більшістю

Відбулося друге пленарне засідання одинадцятої позачергової сесії обласної ради сьомого скликання, яке провів голова обласної ради Олександр Біленький (БПП). На момент відкриття сесії у залі було зареєстровано 75 депутатів, а до завершення засідання залишилося ледь більше чотирьох десятків.
У роботі сесії взяли участь народні депутати України Руслан Богдан, Ігор Мосійчук, Андрій Река.
Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять учасника АТО Петра Андрейка з Кременчука.
Представникам полтавської громади було вручено почесні відзнаки.
Дебати народних депутатів
У спадок другому пленарному засіданню залишалося нерозглянутим 21 питання, крім того, в міжсесійний період додалося чимало інших, у тім числі й невідкладних. Тому порядок денний доповнювали голосуванням у сесійній залі. Дебати розгорілися навколо доцільності звіту про роботу комунального підприємства “Полтавафарм”: профільна депутатська комісія напередодні, як сказав Валерій Калюжний (Радикальна партія Олега Ляшка), проголосувала за короткий звіт керівника цього підприємства на сесії. Сам же керівник, депутат обласної ради Валерій Прядко (СДП), попросив звіт перенести, оскільки, за його словами, ще не всі аптечні заклади “Полтавафарму” подали свою звітність, та й за такий стислий термін ґрунтовно підготуватися до виступу неможливо. З цього приводу попросив слова народний депутат України Ігор Мосійчук (Радикальна партія Олега Ляшка) і навів факти системної кризи (за його словами) на підприємстві. Інший народний депутат України, Руслан Богдан (ВО “Батьківщина”), висунув до колеги претензії щодо нещирості та прихованих мотивів виступу. Виникла дискусія. Народний депутат України  Андрій Река (Народний фронт) зокрема зазначив, що цю ситуацію повинні з’ясовувати фахівці. Полтавщина ж, на його думку, затримує виконання закону про об’єднання територіальних громад – 90 відсотків роботи виконано, але останній крок гальмується. Свою точку зору, в тім числі й про призначення керівників комунальних підприємств на конкурсних засадах, висловили Валерій Чечель (“Укроп”), Петро Ворона (БПП), Людмила Овчаренко (“Відродження”). Зрештою звіт керівника “Полтавафарму” до порядку денного депутати так і не внесли. На знак незгоди фракція Радикальної партії Олега Ляшка залишила  сесійну залу.
“Давайте дотиснемо”
Депутатський запит Наталії Макаруші (“Укроп”) про 800-метрову аварійну ділянку дороги у Кременчуцькому районі, де автобуси хиляться під кутом 40 градусів, а об’їзд тягнеться аж 13 кілометрів, депутати підтримали і направили за належністю. Так само підтримали й другий запит – депутата Володимира Куцовола (АПУ) про відновлення зручних рейсів залізничного сполучення Кременчука й Полтави з Києвом. Також було проголосовано кілька кадрових питань.
Затим депутати перейшли до розгляду питань “надрових”, щодо яких профільна комісія напередодні вкотре продемонструвала свою принципову позицію: погодити лише видобуток питних підземних вод. Стосовно інших багатств полтавських надр, то перший заступник голови обласної ради Євгеній Холод (“Батьківщина”) нагадав депутатам, що вже рік обласна рада дотримується обраного курсу – відмовляти надракористувачам з однією лише вимогою: лобіювати у Верховній Раді прийняття законопроекту
№ 3038. Цей закон дозволить спрямувати до бюджетів тих територій, де ведеться видобуток корисних копалин, частку рентної плати, яку наразі надракористувачі сплачують повністю до Державного бюджету. Якщо обласна рада не проголосує за відмову, набирає чинності принцип мовчазної згоди. І тоді, за його словами, ні приймати такий потрібний області закон, ні ділитися рентою вже не потрібно – можна розпочинати видобуток. Євгеній Холод звернув увагу на те, що частина депутатів із різних фракцій, не насмілюючись голосувати проти відмови, просто покинула сесійну залу. Підтримав колегу депутат Володимир Бобиль (“Батьківщина”): якщо не набрати зараз хоча б 43 голоси за відмову, “рахунок” автоматично спрацює на користь видобувників. А крім Сенчі Лохвицького району, в області є й інші потерпілі території, де, за його словами, конденсатом просякнута не лише земля: “він у наших колодязях і в печінках”. Заступник голови облради Анатолій Ханко (“Свобода”) наголосив: ті, хто покинув сесійну залу, хочуть провалити роботу депутатського корпусу впродовж року саме тоді, коли “дотиснути” залишилося зовсім трішки – довгоочікуваний закон уже пройшов перше читання. Людмила Овчаренко (“Відродження”) запропонувала витримувати цю ж позицію не лише до другого читання – аж доки закон не підпише Президент України. Підтримали пропозицію Валерій Прядко (СДП), Сергій Соловей (“Укроп”), Олег Діденко (“Відродження”). Зрештою присутні в залі депутати одностайно відмовили Державній службі геології та надр України 14 разів поспіль. “Рахунок” коливався від 54:0 до 59:0.
Попрацювали у стійкій більшості
Так назвав подальшу роботу в сесійній залі Сергій Соловей (“Укроп”). Попри те, що керівники п’яти фракцій запропонували закрити пленарне засідання, депутати відчули продуктивність роботи в режимі, доки є кворум. Тому пролунала зустрічна пропозиція – за півтори години впоратися з порядком денним, після чого й закрити сесію.
“Дружний колектив тих, що залишились” (за визначенням одного з депутатів), перейменував чотири сільські ради, прийняв кілька звернень, вніс зміни до ряду обласних програм. Серед поправок до регламенту роботи сесії – вимога під час таємного голосування класти бюлетень у закритий конверт, щоб унеможливити публічну демонстрацію свого волевиявлення. Цю поправку прийняли з другої спроби. Крім того, одним із рішень дозволили “Миргородтеплоенерго” отримати грант на 300 тисяч євро, іншим – створити комунальну установу “Полтавський симфонічний оркестр” – це питання відкладалося з технічних причин уже кілька разів.
Та все ж повністю порядок денний не розглянули – коли у залі залишилося близько чотирьох десятків депутатів (на початку сесії їх було зареєстровано 75), головуючий закрив засідання.
* * *
Ще до початку пленарного засідання Олександр Біленький, спілкуючись із журналістами, наголосив, що у проекті довгоочікуваного закону № 3038 є положення, неприйнятні для регіонів. “По-перше, ці кошти пропонується зараховувати у загальний, а не спеціальний, фонд, як ми пропонуємо, тобто у бюджет розвитку. По-друге, ця норма почне діяти аж із 1 січня 2018 року. Це нас категорично не влаштовує”, – зазначив голова обласної ради.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”
Микола БЕЗНОС (фото)

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.