Що робити у випадку незаконного звільнення з роботи?

“Доброго дня, Павле Дмитровичу. У моєму житті сталася дуже неприємна ситуація: в один день мене викликали до керівництва і примусили підписати наказ про звільнення. Це відбулося без попереджень і без будь-яких зрозумілих для мене причин. Єдине, що сказали, – так треба. Як мені бути в цій ситуації?”
– Схожі випадки, на жаль, не поодинокі в наших реаліях. Українське законодавство у випадку незаконного звільнення дає можливість у судовому порядку захистити свої інтереси та поновитися на попередньому місці роботи.
Звернутися з позовною заявою можна як за місцем розташування підприємства, так і за місцем Вашого проживання.
Кодекс законів про працю визначає, що зробити це необхідно впродовж 1 місяця з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки. Однак у разі пропуску місячного терміну з поважних причин суд може поновити цей строк.
Варто зазначити, що жодних витрат Ви не зазнаєте, оскільки громадяни, які звертаються з питань такого роду, звільняються від сплати судового збору.
Якщо суд визнає незаконність звільнення, одночасно з прийняттям рішення про поновлення на роботі він ухвалює рішення про виплату середнього заробітку за час вимушеного прогулу. Максимальний строк виплат – 1 рік, але якщо заява розглядається більше року не з вини працівника, суд виносить рішення про виплату за весь час вимушеного прогулу.
Прошу звернути увагу на те, що працівника мають поновити з дати звільнення, а не з дати винесення судом відповідного рішення. При цьому рішення суду вважається виконаним лише після видання відповідного наказу, в якому обов’язково повинні міститися пункти: 1) про скасування наказу про звільнення; 2) про поновлення працівника на посаді, яку він займав до звільнення; 3) про виплату працівнику середнього заробітку за час вимушеного прогулу.
Окрім цього, роботодавець має внести запис до трудової книжки, яким запис про звільнення визнається недійсним, і зробити запис про поновлення на попередній роботі. Або ж, на прохання особи, їй може бути видано “Дублікат” трудової книжки без внесення до неї запису про звільнення.
Важливий момент: час оплаченого вимушеного прогулу зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.
У разі затримки з виконанням рішення суд може винести ухвалу про виплату середнього заробітку за час затримки, виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, які передували звільненню. Ще одна важлива деталь: хочу застерегти роботодавців від спроб ігнорувати судове рішення. У такому разі їм загрожують штраф та попередження про кримінальну відповідальність.
Більш детальні роз’яснення та адвокатську допомогу під час супроводження справи можна отримати в одному з наших центрів чи бюро правової допомоги. Дізнатися, де розташований найближчий пункт допомоги, можна на сайті Мін’юсту або за телефоном “гарячої” лінії: 0 (800) 213-103.

Павло ПЕТРЕНКО,
міністр юстиції України.

(Читачі “Зорі Полтавщини” можуть надіслати свої запитання міністру юстиції України на адресу редакції (36000, м. Полтава,
вул. Пушкіна, 115) або на електронну адресу: zoria@poltava.ukrtel.net).

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.