Ціни на ринку нічого не витворяють

Вони, схоже, захолонули з переляку. Разом із продавцями. Бо балачки між людьми – винятково про жовтневі платіжки за комуналку. За товар ніхто не торгується: народ по обидва боки прилавків об’єднала спільна тривога.
Місяць тому “Зоря Полтавщини” промоніторила ціни на деякі основні продукти харчування, щоб відслідкувати, як вони поведуть себе під час тримісячного експерименту – запровадження мораторію на державне регулювання цін із 1 жовтня по 31 грудня 2016-го. (“Зоря Полтавщини”, № 161–162 від 25 жовтня 2016 року, “Що витворятимуть ціни “на волі”?”).
Минуло чотири тижні. Аналізуємо ситуацію на тих самісіньких прилавках, а по можливості – і в тих же продавців.
Свинина навіть подешевшала
Ситуацію у м’ясних рядах Центрального ринку Полтави коментує читачам “ЗП” знайомий із нашої попередньої публікації продавець:
– Наприкінці листопада завжди так – з початком сезону опалення люди починають рахувати кожну копійку. Тим більше, зараз. Тому за свинячий балик просимо, як і раніше, 80–85 гривень, звичайне м’ясо навіть дешевше проти минулого місяця – 65–70 гривень за кілограм. Сало коштує від 15 до 50, на всі смаки. Воно незначно здорожчало саме тому, що купують люди переважно сало.
Продавець переконаний: більшість людей купують м’ясо не на ринку, а в магазинах, повертаючись із роботи.
Сумніваюся
Вітрина “Нашої ряби” на території Центрального ринку аж спантеличує: курка коштує 39,90 (місяць тому було 46,95 !), філе – 72,90 (проти 75,95 у жовтні). Запитую, чому так? У відповідь: немає попиту, певно, в людей немає грошей.
Ще років 25–30 тому заморожений хек мав симпатичне інше прізвисько – “друг народу”, бо коштував копійки. Наразі споживачі у вороги його ще не записали, але й із переліку друзів уже давно повикреслювали, принаймні пенсіонери. Ціна на хек молочний практично незмінна – 68 гривень за кілограм, хоча коливання в межах 90 копійок у сусідніх кіосках є.
Яйця курячі на ринку майорять різноманіттям цінників, межі “цінового коридора” збереглися – від 22 до 27 гривень за десяток.
Капуста проти 3,50 (у жовтні) здорожчала на 50 копійок, але подекуди є й за старою ціною. Картопля, морква, крупна цибуля досі тримають політику “все по 5” – як і місяць тому.
Сердита тітонька, не зрозумівши, чому я так зацікавлено розпитую, відрізає: “Ну ви б отут хоч не чудили, усе вгору лізе, а наші ціни щоб на місці стояли?!” – і глянула так, що доречніше сказати “визвірилась”. Але цінники свідчать про зворотнє, картопля є навіть на 50 копійок дешевша.
Продавчиня яблук зітхає. Її товар не здорожчав (від 6 до 13 гривень), але пропонує зайти до найближчого супермаркета – перевірити вершкове масло: “Он де “космос”, більше 100 гривень за кілограм!”
У супермаркеті все по-старому до копійки: паляниця “Полтавська” вищого ґатунку вагою 0,5 кг – 7,50 гривні; чорний хліб “Поживний” житньо-пшеничний вагою 700 грамів – 4,55 гривні.
Пакет молока “Гармонія” (0,9 кг) жирністю 3,2 відсотка досі коштує 13,95 гривні. Олія “Олейна” традиційна соняшникова рафінована 0,5 літра – 17,80 гривні.
Тож робимо висновок, що загалом на ринку ціни протрималися чотири тижні майже без змін, деякі продукти навіть здешевшали.
***
На жаль, влада упродовж багатьох років змушувала нас настільки їй недовіряти, що опускаємо руки навіть там, де таки варто поборотися за своє право, скажімо, на субсидію. Інша справа, чи достатнім виявиться її розмір, оскільки поширюється цей вид державної допомоги лише на соціальну норму житла.
***
Про ціни поговоримо ще через чотири тижні, можливо, через п’ять, – поближче до новорічних і різдвяних свят.

Несподіваний діалог
Спілкуються дві продавчині яблук.
– У мене квартира двокімнатна. До оплати від тепловиків прийшов рахунок на 867 гривень. На секундочку! Це ж за півмісяця, за “хрущовку”! А що я тоді за місяць платитиму?!
– А у мене (друга продавчиня) – трикімнатна. Рахунок – 1300! За половину жовтня!
– І як ви думаєте, що буде з ринком, із цінами? – втручаюся у розмову.
– Та не буде базару, хто ж тут що купуватиме? Наші ціни “стоять” уже місяць-півтора, подорожчає хіба перед Новим роком. Ось подивіться, людина намагається купити не кілограм – якісь два яблука. Це вже не смішно – страшно!
Звертаюся до жінки, яка прискіпливо вибирає оті два яблука, хоча увесь товар на цьому прилавку – відмінної якості. Розповідає, що отримує пенсію 1000 гривень, а за газ уже треба заплатити 700.
– У вас приватний сектор?
– Так. І виходить, що за комунальні платитиму набагато більше, ніж моя пенсія.
– А субсидію не оформляли?
– Я вас умоляю, у мене син прописаний і не живе. Хто мені ту субсидію дасть?
– Все одно треба звертатися, дадуть, є механізм для багатьох ситуацій, у тім числі й для вашої!
– Ага, дадуть, а руки викрутять так, що й брать не захочеться! Хіба субсидія для таких, як ми?

 Коментар фахівця
Завідуюча сектором контролю за регульованими цінами головного управління Держпродспоживслужби в області Ірина Максимішина пояснює, що ціни моніторять також і Держстат, і облдержадміністрація, і Держпродспоживслужба. Досліджуються саме ті товари і продукти, ціни на які було “відпущено” з-під державного регулювання на час пілотного проекту. Результати можна побачити на офіційному сайті Держстату – саме туди стікаються офіційні дані з усіх регіонів України. Якщо порівняємо  першу декаду листопада з кінцем жовтня, то по окремих видах продуктів є навіть зниження. Це – макаронні вироби, рис, м’ясо свинини, яловичини, ковбаси варені, м’ясо птиці, яйця. Не може бути безкінечне здорожчання, ціну врегулює попит. Сталими залишаються ціни на сало, борошно вищого ґатунку, сир м’який кисломолочний. Але є і зростання. За даними Держкомстату, протягом першої декади листопада дорожчав хліб пшеничний із борошна першого ґатунку, хліб житньо-пшеничний, крупа гречана, молоко, сметана, масло вершкове, цукор та олія соняшникова – до 4,3 відсотка.
– За моїми спостереженнями, півлітрова пляшка “Олейни” не дорожчала.
– Це дані середні по області, напевно, подорожчала соняшникова олія інших торгових марок. Попередній прогноз цінової ситуації до кінця місяця такий: зростання не буде, усі, хто мав об’єктивні підстави для підвищення цін, це вже зробили. Були об’єктивні причини для здорожчання молочної продукції – за словами виробників, зростає закупівельна ціна на сировину. Думаю, що ціни протримаються і у першій половині грудня.
Пілотний проект запроваджувався для того, щоб прослідкувати за тенденціями, і Мінекономіки за результатами моніторингу по всій країні на початку наступного року має подати свої пропозиції щодо зміни, вдосконалення цього державного регулювання цін.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.