Цивілізаційний вибір українців

“Україна – це територія гідності і свободи. Такими нас зробила не одна, а дві революції – наш Майдан 2004 року, який був Святом Свободи, і Революція 2013 року, Революція Гідності. Це був дуже важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свою європейськість, гідність, своє прагнення до свободи”, – зазначив Глава Держави Петро Порошенко у 2014 році.

13 листопада того ж року Президент підписав указ, згідно з яким в Україні 21 листопада відзначається День Гідності та Свободи, і він є наступником свята Дня Свободи, яке відзначалося на честь Помаранчевої революції з 2005-го по 2011 рік 22 листопада – поки не було скасоване Віктором Януковичем. Якщо повертатися до історії, треба додати, що Указом від 19 листопада 2005 року Президент України Віктор Ющенко встановив свято День Свободи – враховуючи історичне значення революційних настроїв і з метою затвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, виховання почуттів національної гідності.
Помаранчева революція (Майдан) – кампанія загальнонаціональних протестів, мітингів, пікетів, страйків, інших акцій громадянської непокори – організована і проведена прихильниками Віктора Ющенка, основного кандидата від опозиції на президентських виборах у листопаді-грудні 2004 року, після оголошення Центральною виборчою комісією фальсифікованих результатів, які приписували перемогу його супернику – Віктору Януковичу. Акція почалася 22 листопада 2004 року.
Після рішення Верховного Суду було проведено повторне голосування другого туру, в результаті якого Президентом України обрано Віктора Ющенка.
На жаль, тогочасна влада не змогла реалізувати більшості очікувань, покладених на неї українським суспільством.
Згодом наступним Президентом України став Віктор Янукович. День Свободи в Україні був скасований, об’єднаний із Днем Соборності України і відзначався з 2012 року – 22 січня.
Кінець 2013-го – початок 2014-го позначені в історії нашого народу Революцією Гідності – трагедією неоголошеної війни Росії проти України, окупацією кремлівською владою АР Крим, районів українського Донбасу…
Наш народ протиставив гібридній гідрі Кремля непідробну самопожертву, мужність справжніх синів і доньок України, гідність громадян тисячолітньої держави. Тож з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддаючи належне шанування патріотизму і мужності громадян, які восени 2004-го року і в листопаді 2013-го – лютому 2014-го стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів Української держави та її європейського вибору, святковий день отримав нове дихання.
І цьогоріч Президент доручив уряду утворити організаційний комітет із підготовки та відзначення Дня Гідності та Свободи, залучивши до його роботи представників центральних і місцевих органів виконавчої влади, територіальних громад, активних учасників революційних подій, представників ГО “Родина Героїв Небесної Сотні”, організацій громадянського суспільства, вітчизняних науковців.
21 листопада у Києві, в обласних центрах, інших населених пунктах відбудуться меморіальні, урочисті та культурно-мистецькі заходи за участю представників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, народних депутатів, учасників революційних подій в Україні у 2004, 2013–2014 роках, учасників АТО, представників громадських об’єднань, волонтерських рухів, молоді, духовенства.

Підготувала Марія ВІТРИЧ.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.