“Крізь ілюзії”

21  листопада на Полтавщину прибуває XIII Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Відкриття відбудеться о 14.30 у Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці імені І.П. Котляревського.
Центральна тема цьогорічного фестивалю – “Крізь ілюзії”, адже сьогодні країни й народи прощаються з багатьма із них. Руйнується ілюзія про стабільність того світовлаштування, про яке разом домовилися сильні демократичні країни. Розвіялася ілюзія всього світу про слабкість України й нездатність українців до самоорганізації. Перед українцями своєю чергою постало фундаментальне питання: чи не час владі й суспільству позбавитися ілюзії, що країну можна реформувати без змін базових відносин в економічній, соціальній та культурній сферах?
Саме тому цьогоріч Мандрівний Docudays UA пропонує насичену програму фільмів, що порушують питання, спільні як для України, так і для всього світу. Це – історія про міграційні процеси (“Заробітчанський шлях” Олени Федюк), реабілітацію після війни (“Про чоловіків та війну” Лоран Бекю-Ренар), жіночий активізм за авторитарних режимів (“Задириста горобка” (Нанфу Вонг) та “Жіноча “Солідарність” Марти Дзідо й Пьотра Шлівовського) і багато інших. Загалом глядачі Мандрівного фестивалю на Полтавщині побачать більше двадцяти найкращих документальних фільмів України та світу.
Відкриють фестиваль Docudays
UA-2016 у Полтаві дві стрічки – “Крим SOS” та “Канцелярська сотня”. Це два документальних фільми із циклу “Енциклопедія Майдану” (режисер – Сергій Лисенко). Герої фільмів – правозахисники, волонтери, військові медики, журналісти, блогери, прості люди, які змінили реальність у сучасній Україні.
Стрічка “Крим SOS” розповідає про перші дні російської окупації півострова та активність кримських активістів, які створюють сторінку з такою назвою у Facebook, щоб надавати оперативну та перевірену інформацію про ситуацію в Криму. Нині “Крим SOS” надає екстрену гуманітарну, правову, психологічну допомогу внутрішньо переміщеним особам, бореться за повернення Криму Україні.
Інша стрічка – “Канцелярська сотня” – про те, як, втікаючи з країни, Віктор Янукович намагався знищити всі свідчення про корупційну діяльність – свою і свого оточення. Щоб врятувати утоплені, порізані, обгорілі документи й притягнути до відповідальності злочинців, журналісти та волонтери організували Канцелярську сотню, яка з найдрібніших клаптиків день у день складає повноцінні докази злочинів.
Як завжди, фестиваль на Полтавщині мандруватиме і в малі села та містечка. Цього разу це – Диканька, Пирятин, Зіньків, Гадяч, Лубни, Кибинці Миргородського району.
В Лубенській центральній районній бібліотеці імені В.Малика глядачі Docudays UA зможуть переглянути стрічку “Остап” (режисер – Тарас Дронь). Фільм про двох братів: один із них – у Львові вдома, інший – у полоні в Донецьку, лежить у лікарні після останніх боїв за Донецький аеропорт. Вони обидва вірять, що ще зустрінуться.
У Гадячі в кіноконцертному залі “Дружба” відбудеться показ відразу двох стрічок – “Хоттабич та його команда” і “Мова” (режисер – Сергій Лисенко, цикл “Енциклопедія Майдану”). Стрічка “Хоттабич та його команда” знайомить глядачів із учасником Майдану, успішним фінансовим директором на прізвисько Хоттабич, що зумів створити команду із п’яти екіпажів медиків, які під обстрілом вивозять поранених із найгарячіших ділянок фронту. Документальна стрічка “Мова” розповідає про активістів, які організовують безкоштовні курси для всіх охочих, а також привозять у міста та містечка сходу і півдня України книжкові ярмарки, музичні гурти, проводять зустрічі з письменниками.
Основні фестивальні локації у Полтаві – Полтавська філія Суспільної служби України, Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. І.П. Котляревського, Центральна міська бібліотека, Полтавська обласна бібліотека для юнацтва ім. Олеся Гончара, літературно-меморіальний музей В.Г. Короленка.
XIII Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA на Полтавщині триватиме з 21 листопада по 13 грудня. Відбудуться також спеціалізовані покази в інших локаціях для школярів, студентів, відвідувачів місцевих територіальних центрів.
Регіональний партнер фестивалю у Полтаві та Полтавській області: Полтавська філія Суспільної служби України. Партнер: Полтавська обласна організація Національної спілки письменників України. Детальніше з програмою регіональних показів можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Мандрівного фестивалю Docudays UA: www.traveling.docudays.org.ua
Фестиваль не політичний і не комерційний. Організатори: Українська Гельсінкська спілка з прав людини, ГО “Південь”, Херсонський обласний фонд милосердя і здоров’я, ГО “Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв”. Партнери: Державне агентство України з питань кіно, Міжнародна мережа кінофестивалів з прав людини.
Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить при підтримці Посольства Швеції в Україні.

Наталія КІРЯЧОК
Голова обласної організації Національної спілки письменників України

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.