Як отримати одноразову грошову допомогу постраждалим та внутрішньо переміщеним особам?

На запитання читачів “Зорі Полтавщини” відповідає міністр юстиції України Павло Петренко

“Доброго дня! Через проведення бойових дій у нашому рідному місті нам з родиною довелося виїхати з Луганської області. Чоловік знайшов роботу, однак зарплата невелика. Я через хворобу не можу допомогти йому забезпечити сім’ю. Ми чули, що переселенці можуть отримати одноразову грошову допомогу. Скажіть, будь ласка, чи це правда, і що нам потрібно, аби отримати таку допомогу?”
Уряд дійсно ще 2014 року затвердив Порядок використання коштів для надання одноразової грошової допомоги постраждалим особам та внутрішньо переміщеним громадянам. Для цих цілей використовуються кошти, які Міністерство соціальної політики України отримує у вигляді благодійних внесків.
Право на отримання такої грошової допомоги мають громадяни у складних життєвих обставинах, які частково або повністю втратили можливість самостійно піклуватися про особисте чи сімейне життя і брати участь у суспільному житті.
Для отримання допомоги Вам необхідно звернутися до місцевого структурного підрозділу з питань соціального захисту населення. При цьому неважливо, зареєстровані Ви за місцем проживання чи ні. З собою слід мати:
1) заяву, в якій зазначаються причини необхідності надання грошової допомоги та реквізити рахунку, відкритого в банківській установі;
2) копію документа, що посвідчує особу;
3) копію ідентифікаційного коду платника податків;
4) копії документів, які підтверджують родинні стосунки;
5) для внутрішньо переміщених осіб – копію довідки про взяття на облік;
6) медичну довідку про стан здоров’я (у разі необхідності).
Заява пишеться у довільній формі. При написанні заяви варто не забути зазначити всі факти, які підтверджують наявність складних життєвих обставин, та додати підтверджуючі документи. Такими документами можуть бути, наприклад, медичні висновки лікарів, направлення на лікування, документи, які підтверджують статус пільгових категорій, розрахунки, рецепти та інші.
Даний пакет документів працівники соцзахисту передадуть до місцевої комісії з призначення одноразової грошової допомоги, яка має бути утворена місцевою державною адміністрацією або виконкомом міської ради.
Комісія приймає рішення про доцільність надання такої допомоги та її розмір. Обсяг допомоги залежить від наявності коштів та характеру життєвих складнощів конкретного заявника.
Строки розгляду питання про надання грошової допомоги, на жаль, законодавством не визначені.
Варто зазначити, що комісіям рекомендовано насамперед надавати допомогу сім’ям загиблих в антитерористичній операції, сім’ям внутрішньо переміщених осіб, сім’ям учасників АТО, які отримали тяжкі поранення та потребують тривалого лікування.
Наші юристи залюбки допоможуть Вам із оформленням усіх паперів. Дізнатися, де розташований найближчий центр чи бюро правової допомоги, можна, зателефонувавши на “гарячу” лінію за телефоном 0-800-213-103 або ж на сайті Мін’юсту (https://minjust.gov.ua) в рубриці “Новини”.
Павло ПЕТРЕНКО,
міністр юстиції України.
(Читачі “Зорі Полтавщини” можуть надіслати свої запитання міністру юстиції України на адресу редакції (36000, м. Полтава,
вул. Пушкіна, 115) або на електронну адресу: zoria@poltava.ukrtel.net).

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.