Поліцейський омбудсмен відстоює права громадян

Начальник головного управління Національної поліції в області Олег Бех на прес-конференції представив журналістам нового фахівця – поліцейського обмудсмена. Старшим інспектором з особливих доручень відділу уповноважених голови Національної поліції України з питань контролю за дотриманням прав людини у поліцейській діяльності в області призначена Наталія Мельничук. Вона розповіла, що поліцейські омбудсмени – незалежна структура, підпорядкована безпосередньо голові Національної поліції. Жоден інший керівник на діяльність омбудсмена впливати не може.
– Україна очолює рейтинг країн за кількістю заяв, що надходять до Європейського суду з прав людини проти нашої держави. Після нас – Росія і Туреччина. Серед заяв – найбільше скарг на дії працівників поліції. Наше управління створено, щоб ця тенденція зменшувалася, – розповіла Наталія Мельничук журналістам.
У разі виникнення ситуацій, що потребують втручання омбудсмена, Наталія Мельничук пропонує телефонувати за номером 51-76-58 у Полтаві, а також 098-079-33-10.
***
Наталія Мельничук зустрілася з представниками громадських та правозахисних організацій на засіданні Громадської ради при облдержадміністрації, яке провів голова ради Володимир Голуб.
– Дуже сподіваюсь на нашу подальшу співпрацю, розраховую на вашу допомогу у виявленні порушень або недотримань прав людини в поліцейській діяльності, – сказала вона.
Інститут уповноважених – новий для країни. Наталія Мельничук розповіла про напрямки своєї роботи, основні завдання із захисту прав людини. Зокрема зазначали, що  тісно співпрацює з центром надання безоплатної правової допомоги, вже перевіряла виправні установи.
– Сьогодні непроста криміногенна ситуація в країні і в області. Серед затримуваних у складі злочинних груп, на жаль, є правоохоронці, тому роботи у пані Наталії чимало. Ми, зі свого боку, будемо підтримувати всі ініціативи щодо захисту прав людини, – зазначив начальник відділу комунікації ГУ НП в області Юрій Сулаєв.
Відповідаючи на запитання, Наталія Мельничук розповіла, що за фахом вона – юрист, закінчила Харківський університет внутрішніх справ, працювала в патрульній поліції Києва. Уповноважених відбирали з числа працівників поліції, оскільки це – посади атестовані. Цікавило присутніх і те, як Наталія Мельничук – дружина начальника патрульної поліції Полтави – відстоюватиме права тих, у кого виникатимуть претензії до полтавських полісменів. Посадовець пояснила, що перебуває в прямому підпорядкуванні глави Нацполіції, в області нікому не підпорядковується, тому конфлікту інтересів тут немає. Також омбудсмен наголосила, що важливим завданням для себе вважає комунікації з населенням і превентивну, тобто профілактичну, роботу.

Ольга ЩЕГЛОВА
Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.