“Життя в коричневому колориті”

Полтавський художник, заслужений діяч мистецтв України Володимир Дерябін укотре підтвердив своє вміння дивувати колег і друзів, щедро даруючи їм справжні сюрпризи. Так і цього разу: запросив не до звичних виставкових залів, а наче оживив давню традицію квартирних, домашніх виставок. Ну, каже, майже домашніх, бо розмістив свою ювілейну експозицію у невеличкій кімнаті товариства “Україна-Світ”. Розмістив досить оригінально. Тож кожен, хто заходив у приміщення, спершу висловлював свій подив, а по тому розглядав роботи.
Однак до свого 70-річчя Володимир Іванович і сам отримав особливий подарунок: 20 його робіт приймає до своєї колекції Національний музей-заповідник М.В.Гоголя. Так, він їх дарує музеєві, де колись працював над однією із експозицій, але той факт, що його твори там приймають, сприймає як нагороду. Бо ж його любов і шана до нашого видатного земляка безмежні, вже багато років у його творчості домінує гоголівська тематика. Одну із персональних виставок він так і назвав – “Мій Гоголь”. У цих роботах – враження і від творів письменника, і від прочитаного про нього. Тож привітати художника приїхала і директор музею із Гоголевого Лідія Єнко, котра зокрема сказала, звертаючись до митця:
– В сузір’ї геніїв найяскравішою зірочкою світить для нас зоря Миколи Васильовича Гоголя, думаю, що саме вона відкрила й Вас для нас усіх… Нас єднає спільне бажання вшанувати творчу спадщину геніального письменника, ще важливо, що ми з Вами бачили Рим, який він так любив, і це допомагає нам розуміти й відкривати Гоголя… А в нашому музеї, на садибі письменника, Ви доторкнулися до його землі, до джерел, вдихнули повітря, яким дихав Гоголь, – мабуть, усе це й надихнуло Вас розкривати далі гоголівську тематику. І дарувати свято іншим… А ми підготуємо і в музеї виставку до Вашого ювілею.
Художник Григорій Волков так відгукнувся про творчість колеги:
– Володимир серед наших художників стоїть осібно, в його роботах є театралізація: життя наше – то гра, як хтось сказав, і він усе подає через гру, феєрію, що досить несподівано. Він – художник-концептуаліст, і цим цікавий.
Але то й не випадково, адже Володимир Дерябін – художник театру, живописець, графік. Свого часу він працював зокрема й головним художником Полтавського театру імені М. В. Гоголя. Персональні виставки проходили не лише в Полтаві, де він живе із 1962 року, а й у Києві, Польщі, Франції, Німеччині.
А ще він, як зазначила голова обласного відділення товариства “Україна-Світ” Віра Кошова, проілюстрував більше десяти книжок науковців, письменників, композиторів Полтавщини, написаних в еміграції і перевиданих на Батьківщині.
А що його цікавить історія Полтавського краю, який став рідним для художника (народився Володимир Дерябін у Росії, в Горькому, нині – Нижній Новгород), свідчать і роботи нової експозиції, серед яких – “Провина князя Кочубея”, “Полтавський ранок”, “Гоголь в Італії”, “Останні дні Гоголя в Росії”, “Ворскла”, “Чи доїде колесо?”. Загалом вона має назву “Життя в коричневому колориті”. Мабуть, однією з розгадок до неї є автопортрет художника, власне, збірний образ митця. А вже розгадувати завжди загадкового, трохи містичного, феєричного Володимира Дерябіна – то справа шанувальників його таланту.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.