Юрій Горліс-Горський – «термінатор» з Холодного Яру

Юрій Горліс-Горський увійшов в українську історію як автор літературного бестселера «Холодний Яр». У своєму документальному романі він детально розповів про боротьбу чигиринських повстанців, які наводили жах на більшовиків. Із 1919-го по 1922 рік вони боронили рідну землю від московських орд. Одним із повстанців був і сам письменник. Юрій Горліс-Горський (Юрій Городянин) народився на Полтавщині. Нині колишню вулицю Мікерна в обласному центрі перейменовано на його честь.
Початок
Герой цієї оповіді розпочав бойовий шлях ще в роки Першої світової війни. Не сиділося у рідній Демидівці, що поблизу Полтави, юному Юрку Городянину. Хлопець уважно стежив за ходом боїв у Галичині та на Західному фронті. Врешті-решт вирішив, що піде воювати. Джерела стверджують, що на той момент Юрію було 18 років. Однак пізніше його дружина розповідала, що Горліс-Горський, записуючись добровольцем на фронт, додав собі 4 роки. Історик Роман Коваль, який бачив фото юного добровольця Юрія Городянина, запевняє: «на всіх фотографіях тієї епохи це дитина якась, підліток. Аж не віриться, що це воїн».
У вирі буремних подій формувалися світогляд, чітка життєва позиція Юрія Горліса-Горського. Він бере активну участь у національно-визвольному русі. Вже через рік після початку своєї “кар’єри” повстанця юнак командує відділом першого полку армії Української Народної Республіки. Горлісу-Горському присвоюють звання хорунжого Богданівського полку Запорізької дивізії, до якого вступив у віці 20 років. І навіть у Перший зимовий похід з армією УНР подався. Тоді українські вояки пройшли тилами червоної та білої армій, аби зберегти свою присутність на рідній території. Окрім ворожих куль, тіла захисників УНР шарпав лютий мороз. Герой нашої оповіді обморозив ноги. Довелося Юрію залишити військо, бо він потребував лікування. Це трапилося саме тоді, коли армія УНР проходила повз Холодний Яр. Там відбулися славнозвісні події, які майже через 15 років Юрій Горліс-Горський опише в однойменному романі, що стане справжнім літературним бестселером.
Воля України або смерть
Холодний Яр – одна з найгероїчніших сторінок визвольної боротьби в Україні початку ХХ століття. Це яскравий приклад його, як невеликі числом, але міцні духом загони можуть успішно боротися з незрівнянно сильнішим ворогом.
Юрій Горліс-Горський, аналізуючи мотиви повстанців Холодного Яру, наголошував на історичних аспектах боротьби. Він писав, що чигиринські селяни вважали навколишні землі своїми, пам’ятали, як Москва відібрала у їхніх прадідів свободу, розорила козацький устрій, і тому билися за відновлення історичної справедливості. Він наголошує на тому, що боротьба холодноярців була найбільш організованим прикладом боротьби за незалежність України у той час. Здавалося, повернулися давні козацькі часи, коли кожний хлібороб був озброєний і завжди готовий до бою з татарами. Села були поділені на сотні, які об’єднувалися в полки.
… Армія УНР відступала, більшовики грабували українців. Генерал Тютюнник оголосив мобілізацію козаків на Черкащині. І незабаром утворився полк справжніх «термінаторів» з Холодного Яру. Вони підносять прапор із лаконічним, але дуже промовистим гаслом «Воля України або смерть» і йдуть боронити волю України.
Головний штаб повстанців знаходився у Мотронинському монастирі. Саме там і гартувалася дисципліна холодноярців. Саме звідти почалося організоване повстання 1919 року, завдяки якому повстанці звільнили від більшовиків Черкаси.
У 1920-му кількість повстанців сягає 30 тисяч багнетів. На жаль, поступово активність повстанського руху спадає. Більшовики здобувають перемоги над військами УНР і просуваються майже до Варшави. Повстанці не мають нагоди організувати похід на Київ.
Однак отамани Холодного Яру мали дуже високий авторитет та значну підтримку місцевого населення. Більшовики у відкритому бою не могли їх перемогти. Тому в ЧК розробили підступний план з нейтралізації та захоплення холодноярських отаманів. І чекістам вдалося обманом, підкупом нейтралізувати ватажків холодноярського повстання. Селянська республіка була розтерзана більшовиками. Але Юрій Горліс-Горський не міг змиритися з цим. Він пообіцяв її воскресити. І вона повернулася сторінками історичного роману «Холодний Яр», відродилася в історичній пам’яті українців.
Реінкарнація
Після поразки Холодноярської Республіки Горліс-Горський веде підпільну боротьбу на території СРСР, в самому лігві червоного ворога. Він був настільки майстерним конспіратором, що зумів стати одним із чекістів і зіпсував їм не одну спецоперацію. Але все ж його викрили. Тюрми, психіатричні лікарні, душевні й фізичні тортури… Всього цього зазнав сповна. Та Бог змилостивився і допоміг Горлісу-Горському спершу втекти з ув’язнення, а потім емігрувати в Західну Україну, де він оселяється у Львові.
У цьому місті й воскресав Холодний Яр. Однойменний роман вперше вийшов у світ у 1937 році. Але й нині  книга захоплює всіх українців, які цікавляться літературою, правдивою історією свого народу. А тоді молодь в Західній Україні влаштовувала тематичні ігри за романом «Холодний Яр»… Це була справжня реінкарнація Холодноярської Республіки.
(Матеріал публікується в рамках проекту «Хто ці люди», який реалізовує видання «Трибуна» за підтримки департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації).

Роман ГРИЦУН
Історик

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.