У пошуках консенсусу

Земельні проблеми дрібних і середніх агровиробників розглядали учасники розширеного засідання Координаційної ради з питань розвитку фермерства на Полтавщині, створеної при голові ОДА.
У рамках роботи зібрання працювали одразу дві кількаденні виставки: “АгроПром-Полтава” та ювілейна Міжрегіональна туристична виставка “Відпочивайте на Полтавщині”.

– Полтавщина була, є і завжди буде центром аграрного виробництва України. А ще наш край буде центром екологічного агровиробництва, – зазначив, відкриваючи експозицію, голова ОДА Валерій Головко. – Сьогодні головне для агросектора – це розвиток. І виконавча влада області постійно працює над тим, щоб забезпечити сталий розвиток агробізнесу, створити належні умови для роботи людей, які працюють на землі.
Сільськогосподарська техніка, міндобрива, посівний матеріал і саджанці різних культур, новітні технології – усе це представили 44 підприємства з Полтавської, Київської, Харківської, Дніпропетровської, Запорізької, Сумської та інших областей. Під час роботи агровиставки також можна було підписати взаємовигідні контракти чи отримати аграрні розписки про фінансову підтримку. Значний інтерес у відвідувачів викликали експозиції фірм – виробників димоходів та опалювальних печей, які працюють на твердому паливі. А таких було кілька, з різних регіонів країни. Власну продукцію демонстрували переробні підприємства, серед яких – Оржицький молокозавод і еко-господарство “Сенегал”. Ці переробники спеціалізуються на виготовленні корисної для здоров’я органічної кисломолочної продукції, масла, м’яких і твердих сирів.
Різноманіттям учасників, експонатів відзначалася туристична виставка. Слід додати, що до Полтави завітали й численні гості: свої туристичні принади пропонували Волинська, Закарпатська, Кіровоградська, Сумська, Харківська, Одеська та інші області.
* * *
Директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов зазначив, що проблемні питання, порушені під час та після липневої зустрічі фермерів із керівництвом області, проаналізовано й систематизовано. В усіх районах проведено зібрання за участю фермерів, представників влади та Держгеокадастру. А це – переоформлення договорів оренди земельних ділянок, приватизація паїв та інше. Обговорювалася на зустрічах і програма розвитку аграрного сектора, прийнята на сесії облради. Напрацьовані пропозиції буде доповнено й винесено на наступну сесію облради. Пропонують фермери й запровадження безвідсоткових кредитів для аграріїв із обласного та місцевих бюджетів на поворотній основі. До речі, згідно з програмою розвитку агросектора на 5 років, з обласного й місцевих бюджетів передбачено по 30 мільйонів гривень. Внесена фермерами й пропозиція про висвітлення на інтернет-сайті Держгеокадастру інформації щодо передачі в оренду земель державної власності. А саме перелік договорів.
– Найбільше непокоїть фермерів земельне питання. Нині часто трапляються факти рейдерського захоплення земель. На жаль, владні силові структури зазвичай підтримують не фермерів. Представники силових структур накладають арешт на комбайни. Тож нам усі ці та інші актуальні проблеми треба обговорити в сьогоднішньому діалозі, – констатував голова ПОГО “Асоціація фермерів та приватних землевласників “Відродження Полтавщини” Віктор Галич.
Учасники засідання затвердили положення про Координаційну раду.
* * *
Голова ОДА Валерій Головко наголосив:
– Останнім часом спостерігається така негативна тенденція, як передача в користування земель аграрного фонду учасникам АТО з інших областей. Ця проблема, на жаль, розпочалася з середовища фермерів. А саме: 96 учасників АТО з Дніпропетровської області звернулися до мене для вирішення питання з надання їм згідно із законом по 2 гектари землі в користування. Оскільки одноосібно це питання я вирішити не міг, ми провели зустріч із відповідними фахівцями, де з’ясувалося, що ще не всі учасники АТО з Полтавщини отримали земельні наділи. Що відбувається: деякі фермери, шукаючи можливість переоформити земельні ділянки, знаходять учасників АТО за межами області, щоб ті взяли землю і віддали їм в оренду. Таких заяв уже є на 20 тисяч гектарів. Тому, шановні фермери, ви маєте думати й про майбутнє. Бо, задовольнивши ці заяви, ми матимемо мінус 60 мільйонів із місцевих бюджетів. Поки що ці питання відкладено. Перш за все ми маємо думати про своїх учасників АТО, – зазначив керівник області.
Він також пообіцяв відстоювати інтереси і полтавських фермерів, і полтавців – учасників АТО.
* * *
Про стан вирішення проблемних питань у сфері земельних відносин інформував виконуючий обов’язки начальника головного управління Держгеокадастру в Полтавській області Вадим Чувпило. Він зазначив, що практично всі доручення, які були дані на попередньому засіданні координаційної ради, виконано, окрім розміщення переліку договорів на офіційному сайті Держгеокадастру, оскільки така інформація містить персональні дані фермерів. Вадим Чувпило зокрема наголосив на відпрацюванні фахівцями земельної служби системи письмового попередження фермерів за 3 місяці до закінчення терміну дії договорів оренди землі та відповів на конкретні запитання учасників засідання.
На запитання фермерів також відповідали представники силових структур.

Людмила ДАЦЕНКО
Микола БЕЗНОС (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.