Реформа медицини, ремонт доріг, нові проекти

–Хочу поставити тверду п’ятірку по п’ятибальній шкалі Шишацькій об’єднаній територіальній громаді. Вона – взірець для всієї області у розвитку, – підбиває підсумки робочої поїздки голова облдержадміністрації Валерій Головко.
Він разом із першим заступником голови ОДА Андрієм Пісоцьким, керівниками обласних профільних департаментів й управлінь відвідав територіальну громаду, оглянув кілька об’єктів. Зокрема реконструкцію ФАПу в Гоголевому та Центру первинної медико-санітарної допомоги в Шишаках, будівництво єдиного в Україні кормового центру ТОВ “Агрофірма імені Довженка” й Національний музей-заповідник М. В. Гоголя. У райдержадміністрації провели нараду, на якій порушили питання підвищення якості освіти, створення сучасної пожежної частини, забезпечення населення якісною питною водою, ремонту доріг.
***
Реконструкція Будинку культури у Гоголевому, що знаходиться на території музею-заповідника, але не перебуває на його балансі, нарешті набуває конкретних обрисів. Уже готовий проект. За словами депутата обласної ради, генерального директора ТОВ “Агрофірма імені Довженка” Віктора Скочка, там планують створити картинну галерею, зал для урочистостей, розширити виставкові площі музею.
Валерій Головко ідею реконструкції Будинку культури підтримав. Запропонував розташувати там, а якщо потрібно, добудувати, і невеликий готель.
Розпочнуть роботи коштом обласного бюджету, допоможе й місцевий. Крім того, подадуть проект на фінансування з Державного фонду регіонального розвитку. Можливо, ініціативу підтримає Уряд. До 2019 року, коли відзначатимуть 210-ліття Миколи Гоголя, туристичний комплекс планують завершити.
Інше проблемне питання території музею-заповідника – меморіальні ставки, які розмивають берег. Вода вже забрала зо два метри берегової лінії. За словами заступника начальника обласного управління водних ресурсів Володимира Кириленка, чистили водойми й проводили невеликі роботи з укріплення берегів 35 років тому. Валерій Головко доручив розробити проектну документацію, щоб розпочати роботи на об’єкті.
***
У листопаді в Гоголевому заплановане відкриття ФАПу, а в грудні у Шишаках – Центру первинної медико-санітарної допомоги. Нині триває реконструкція будівель.
– Гоголівський ФАП входить у структуру Центру первинної медико-санітарної допомоги. Приміщення споруджується із перспективою відкриття в Гоголевому сімейної амбулаторії. Тут є спеціалізовані кабінети, денний стаціонар і маніпуляційна, – інформує головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Шишацької селищної ради Олександр Іващенко.
У Центрі ПМСД будівельники незабаром завершать покрівельні, фасадні роботи. Потім розпочнуть внутрішній ремонт. Особливу увагу Валерій Головко звернув на комфортність відвідування медичних закладів людьми з особливими потребами.
***
– В Україні подібних об’єктів немає. Тут зможемо виробляти високоякісний корм, який дозволить досягти світових показників якості продукції, – пояснює керівник інвестиційних проектів ТОВ “Агрофірма імені Довженка” Віталій Скочко. – Нині триває будівництво. Техніку для змішування замовили в Нідерландах. Цей об’єкт дасть змогу фермерам чи окремим домашнім господарствам забезпечити худобу якісними кормами.
– Виробництво розраховане на 20 тисяч голів ВРХ. Виготовлятимемо силос, сінаж, сіно, комбікорм, шроти, до того ж із власної сировини, – уточнює Віктор Скочко. – Цей проект вписується в інший: ми формуємо кооператив з виробництва молока. Готові підтримати господарів, купити холодильне обладнання. Надати в кредит племінних нетелей чи корів для членів кооперативу. Також у планах – консолідувати пункт прийому молока.
***
Шишацька громада працює над створенням сучасного полігона твердих побутових відходів на діючому сміттєзвалищі. У перспективі – реалізувати субрегіональний проект. Нині в об’єднаній територіальній громаді встановили 300 сміттєвих баків. Сміттєвози транспортують усі побутові відходи на одне звалище.
– Потрібно у прилеглих селах позбутися стихійних смітників, – пояснює начальник управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Едуард Рева. – Замовляємо проект для полігона з облаштуванням сортувальної лінії, для якої необхідно буде відвести додатково земельну ділянку.
Як зазначив під час наради в Шишацькій райдержадміністрації Валерій Головко, на Полтавщині проблемним залишається питання якісної питної води. Добута з горизонту 30–60 метрів вода нині непридатна для споживання. Відповідно до розробленої програми “Питна вода Полтавщини” обласна рада фінансує спорудження сучасних свердловин, а завдання громади – зробити водогони й довести якісну воду до кожного мешканця громади.
– У Шишацькому районі реконструюють дві свердловини. Одну – в райцентрі, по вулиці Петлюри, іншу – в селі Самари. Понад мільйон спрямували на роботи, – поінформував Едуард Рева.
– Щоб привести до ладу всі свердловини, водогони й забезпечити громаду водою, нам потрібно приблизно 18 мільйонів гривень. Звісно, за рік роботу не завершимо, проте маємо чітко вибудувану стратегію, як працювати далі. Велика проблема в тому, що досі є села, в яких ще немає водогонів, як, наприклад, у Сагайдаку, – зауважив голова Шишацької ОТГ Олександр Тутка.
Валерій Головко дав завдання розробити до кінця року схему постачання води в Шишацькому районі. Наголосив на двох обов’язкових критеріях – якісна питна вода, оптимальні ціни на неї.
Учасники наради також розглянули перспективи створення сучасної школи, покращення якості освіти безпосередньо в Шишацькій об’єднаній територіальній громаді й на Полтавщині загалом. Порушили питання зведення сучасної пожежної частини в регіоні. Наступного року, наголосив Валерій Головко, проект пожежної безпеки реалізувати необхідно.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.