Одинадцята позачергова

28  жовтня відбулося пленарне засідання позачергової одинадцятої сесії обласної ради сьомого скликання. Перед сесійною залою депутатів зустрічали протестувальники. На плакатах – заклики на зразок “Народу й депутату – однакову зарплату”.
Вів засідання голова обласної ради Олександр Біленький (БПП). У роботі сесії взяли участь голова облдержадміністрації Валерій Головко, народні депутати України Андрій Река та Руслан Богдан.
***
Перед початком сесійного засідання присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять земляків – загиблого на Донбасі гранатометника окремої штурмової роти “ДУК” В’ячеслава Литовченка з Машівського району, учасника бойових дій в АТО Олександра Ярмули з Кременчука.
Олександр Біленький, Валерій Головко вручили почесні відзнаки бійцям АТО – командиру лінійного відділу зв’язку 3-го батальйону 28-ї бригади ЗСУ старшому сержанту Олегу Петренку, військовослужбовцю 79-ї окремої аеромобільної бригади ЗСУ Ярославу Солов’ю; дипломи – лауреатам обласної премії імені Сидора Ковпака.
Голова окружної виборчої комісії Людмила Сердюк оголосила про дострокове припинення повноважень депутата оласної ради Юлії Костенко (“Свобода”) та про визнання обраним наступного за списком “Свободи” Віталія Бабака.
***
Депутати порушили низку соціально значущих питань, з якими до них звернулися виборці. Зокрема Володимир Литвин (“Батьківщина”) говорив про доцільність скликання цієї сесії; Микола Первак (СДП) – про земельні проблеми у Глобинському та Семенівському районах; Сергій Жук (СДП) – про ситуацію в Біликах Кобеляцького району; Василь Стасовський (БПП) звернувся з проханням підтримати молоду родину з Чорнух; Ігор Горжій (“Батьківщина”) – про те, що зрив тендерної процедури не дозволив закупити, сміттєвози, яких чекає ЖКГ області, а також про небезпечний, за його словами, гідророзрив пласта, який було проведено у Новосанжарському районі, та про виявлені факти зливання каналізаційних стоків у водойми, у тім числі й із маєтків деяких депутатів обласної ради.
Перший заступник голови обласної ради Євгеній Холод (“Батьківщина”) звернув увагу на кілька моментів, у тім числі й на факт непризначення виборів Центральною виборчою комісією в об’єднаній територіальній громаді сіл Бондарі та Нова Галещина. Наталія Макаруша (“Укроп”) наголосила на необхідності призначати керівників комунальних підприємств за конкурсом.
Виступили також народні депутати України. Руслан Богдан озвучив своє негативне ставлення до бюджетного процесу у Верховній Раді; Адрій Река запевнив, що Держбюджет-2017 буде затверджено вчасно, а вибори у новоствореній об’єднаній громаді обов’язково відбудуться, але оскільки Нова Галещина і Бондарі знаходяться у різних районах (Козельщинському та Кременчуцькому), потрібно внести зміни до законодавства.
Від громадськості слово мали Володимир Дащенко, Олександр Лещенко, Василь Ковальчук, Лідія Місюренко, Світлана Кейбало.
Нарешті приступили до порядку денного, який налічував понад двадцять питань. Розглянули два депутатських запити: Руслана Ляшка (Радикальна партія Олега Ляшка) – щодо необхідності придбання діагностичної апаратури для Лубенської ЦРЛ та Олега Сазонова (“Опозиційний блок”) – про недопустимість закриття стаціонару Ковалівської філії терапевтичного відділення Полтавської ЦРЛ.
***
Затим депутати приступили до розгляду питання щодо дострокового припинення повноважень першого заступника голови обласної ради сьомого скликання Євгенія Холода. Обговорення було емоційним. Точки зору різнилися кардинально. Депутат Андрій Пісоцький (БПП) оголосив, що припинення повноважень нині діючого першого заступника голови облради – це позиція очолюваної ним фракції. Натомість депутат Валерій Прядко (СДП) назвав події в сесійній залі “цирком”. Депутат Олександр Удовіченко (“Рідне місто”) закликав не руйнувати остаточно стосунки між фракціями і шукати шляхи для об’єднання, а не навпаки. Цей меседж представники громадськості підтримали оплесками.
Для припинення повноважень потрібні були, як мінімум, 43 голоси (50 відсотків плюс один голос від загальної чисельності депутатського корпусу). Із 84 депутатів у сесійній залі було зареєстровано 78. Із них бюлетені для голосування отримали 55.
Результати голосування були такими: за відставку Євгенія Холода проголосувало 38 депутатів, проти – 6, утримались – 4, зіпсованих бюлетенів – 7. Лічильна комісія визнала повноваження першого заступника голови обласної ради Євгенія Холода такими, що не припинені. Після цього голова обласної ради закрив перше пленарне засідання позачергової сесії.
***
Більше двох десятків питань порядку денного позачергової сесії залишилися нерозглянутими. Як зазначив Олександр Біленький, дату наступного пленарного засідання буде визначено з урахуванням думки депутатів. Водночас він наголосив, що кілька важливих питань стосовно розробки надр потрібно розглянути до кінця листопада, інакше буде задіяно принцип “мовчазної згоди”.

Ольга ЩЕГЛОВА
Микола БЕЗНОС (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.