Новий друг полтавців – Ходжа Насреддін

Зазвичай такі уже міжнародного масштабу зібрання проходять у великій залі Полтавського художнього музею (Галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка першого квітня, у день народження Миколи Гоголя. Цього разу організатори фестивалю “Карлюка” зустрічали нових гостей уже в осінню пору.
Наприкінці минулого тижня у прес-залі Галереї мистецтв відкрилася виставка “Нащадки Ходжі Насреддіна в гостях у нащадків Гоголя”. На урочистості прибула делегація провідних художників-карикатуристів із Туреччини. Вони представляють Асоціацію турецьких карикатуристів, що об’єднує більш як вісімсот митців. Уже впродовж 36 років ця організація проводить конкурс карикатур імені Ходжі Насреддіна, і в ньому беруть участь кращі художники багатьох країн світу. Зрозуміло, що головним героєм їхніх творів є саме дуже популярний у країнах Сходу фольклорний персонаж Ходжа Насреддін, жартівник і дотепник, якого можна порівняти із нашим козаком Мамаєм. У Туреччині його настільки люблять, що вважають цілком реальною людиною, і розкажуть кожному, що Насреддін народився у місті Акшехір, і там є навіть його могила.
До Полтави наші гості привезли 110 кращих карикатур із архіву своєї творчої організації, авторами яких є художники багатьох країн світу, а присвячені їхні роботи легендарному Ходжі Насреддіну. Про це розповіли гостям директор Художнього музею Ольга Курчакова та давній друг полтавців, який і цього разу став співорганізатором виставки, відомий художник-карикатурист Володимир Казаневський, запросивши до слова голову Асоціації турецьких карикатуристів. Метин Пекер подякував полтавцям за запрошення і наголосив, як важливо жити всім народам у мирі, бо війна несе нам лише біль, кров і сльози.
Гостей і всіх учасників урочистостей вітали голова обласної організації НСХУ Юрій Самойленко, журналіст Віталій Скобельський, співорганізатор виставки, голова ТО “Карлюка”, відомий полтавський художник-карикатурист Михайло Шлафер разом із артистом Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М.В. Гоголя Богданом Чернявським у ролі Миколи Гоголя та маленьким “Карлюкою”. Завершувався захід однією з історій про Ходжу Насреддіна, яку розповіли артисти обласного академічного театру ляльок разом із її режисером Миколою Шустовим. Для гостей із Туреччини то був справжній сюрприз, і вони фільмували яскраву виставу своїми мобілками, все розуміючи без тлумачів.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.