Олександр КОБІЗЬКИЙ: “Поліція завжди готова до відвертого спілкування”

21  вересня у редакції Всеукраїнської громадсько-політичної газети “Зоря Полтавщини” відбулася “гаряча” лінія. На прямому телефонному зв’язку з читачами був начальник відділення поліції №2 Полтавського відділу поліції ГУ НП в області підполковник поліції Олександр Олександрович КОБІЗЬКИЙ. Свої запитання мешканці міста та області могли також поставити заздалегідь. Подаємо звіт про роботу зорянської “гарячої” лінії.

Ходіння по вікна, за вікнами чи по муках
Напередодні до редакції із зверненням до Олександра Кобізького зателефонувала Валерія Іванівна Зайцева з Миргорода. Як розповіла додзвонювачка, її донька у Лубнах замовила у жовтні минулого року у приватного підприємця з Полтави вікна і заплатила наперед за їх установку 5300 гривень. Підприємець дав розписку й пообіцяв встановити вікна протягом 10 днів.
Наразі минув рік. За цей час потерпілі зверталися по захист своїх прав як споживачів, було порушено кримінальну справу, у Лубнах призначили слідчого. Слідчому підприємець пообіцяв встановити вікна вже до 1 січня 2016 року. Враховуючи обіцянку, кримінальне провадження закрили. За словами заявниці, потерпілим пояснили, що підприємець – не шахрай, бо гроші йому були віддані добровільно. Час минав, вікон не було. Потерпілі звернулися до суду, виграли позов: суд постановив стягнути з підприємця не лише 5300, а й тисячу гривень судових витрат. Але виконавча служба колишнього Ленінського району в Полтаві так нічим і не допомогла.
Вже у липні 2016 року прокуратура Лубен змусила місцеву поліцію відкрити другу кримінальну справу. Валерія Іванівна побувала на прийомі у заступника начальника ГУ НП в Полтавській області – начальника слідчого управління Сергія Чижа, який пообіцяв сприяння. Але все повторилося: мовляв, підприємець – не шахрай, у вас із ним цивільно-правові відносини, вирішуйте справу в суді. Оскільки один суд уже виграно без жодних результатів, коло замкнулося. Жінка у розпачі: “Підприємець вікнами як торгував, так і торгує, ходить та з нас підсміюється. Не можна простій людині жити в цій країні!”
З приводу звернення Олександр Кобізький пояснив, що у відділенні поліції №2, яке обслуговує територію Подільського району Полтави, наразі зареєстровано три кримінальних провадження щодо подібних шахрайських дій. У людей брали завдаток – кошти на встановлення вікон, – і робота не виконувалася. Це – злочин, за вчинення якого кримінальне провадження щодо одного фігуранта вже направлене до суду, щодо іншого – вирішується питання про оголошення про підозру, по третьому провадженню триває досудове розслідування.
– Така “схема”, на жаль, працює. У Полтаві потерпілими найчастіше стають літні люди, які платять наперед по 10–12 тисяч гривень. І ні вікон, ні грошей. Тільки по трьох оцих фізичних особах-підприємцях уже набралося більше сотні потерпілих. Напрацьована практика розслідування таких кримінальних проваджень, якими ми, думаю, поділимося з підрозділом поліції у Лубнах. 5300 гривень – це немалі гроші, тим більше – рік тому.
– Виконавча служба відповідає за повернення лише цих 5 тисяч 300 гривень чи й за тисячу, витрачену на суди?
– За всю суму. По конкретно цьому підприємцю, виходячи з прізвища, у нашому підрозділі провадження немає. Якщо ж підприємець проживає на території Подільського району Полтави, поліцейські обов’язково перевірять, чи не займається він подібною “діяльністю” в обласному центрі.
– Чим конкретно Ви зможете допомогти Валерії Іванівні?
– Викличемо підприємця, з’ясуємо, чи він взагалі зареєстрований як підприємець. Я намагатимуся зробити все від мене залежне для того, щоб він був притягнутий до відповідальності. Стосовно ж бездіяльності виконавчої служби – це не в компетенції поліції, змусити їх ми ні до чого не можемо. Хіба якщо Валерія Іванівна звернеться до нас із заявою притягнути до відповідальності співробітників виконавчої служби за неналежне виконання або зловживання службовим становищем: якщо вони стають на бік цього підприємця чи навіть вимагають хабара. Якщо ж підприємець подавав апеляцію, потерпілих мали про це повідомити. Валерія Іванівна може звернутися за телефоном (095) 917-00-73 – це чергова частина, де можна домовитися про зустріч зі мною (вул. Стрітення, 16, колишня Комсомольська). Поспілкуємося, думаю, допомогти в межах своїх повноважень зможу.
“Перше кредитне товариство” обібрало полтавців на 11 мільйонів гривень”
Полтавець Юрій Васильович Лебідь зателефонував напередодні, а потім і безпосередньо на “гарячу” лінію, щоб поспілкуватися з очільником відділення поліції особисто. Юрій Васильович – громадський захисник, який представляє інтереси мешканців області, потерпілих від шахрайської діяльності кредитних спілок. Тільки “Перше кредитне товариство”, за словами Юрія Лебідя, завдало мешканцям Полтави та Кременчука збитків на 11 мільйонів гривень. Від імені всіх ошуканих вкладників чоловік висловив недовіру правоохоронцям. Це – перша підстава для звернення.
Як пояснює Юрій Васильович, правозахисною діяльністю він займається офіційно, мітинги проводив із усіма дозволами. Але нажив у такий спосіб немало недругів, у тім числі й серед правоохоронців. У 2011 році отримував чимало погроз. Переконаний, що по телефону йому погрожували саме працівники тоді ще міліції. А 9 жовтня 2013 року з-під його вікон було викрадено автомобіль, який досі не знайдено. 28 квітня 2016 року, за словами заявника, його викликали до поліції у межах кримінального провадження по справі, порушеній 18 квітня 2016 року. Як говорить Юрій Васильович, там йому нагрубили, йому стало зле, швидку викликати відмовилися. Усе закінчилося інфарктом, лікування обійшлося в кілька тисяч гривень. Ставлення правоохоронців – друга підстава звернення на “гарячу” лінію.
Щодо шахрайських дій “Першого кредитного товариства” звернувся також полтавець Іван Сергійович Дідик. Ще у 2009-му потерпілі повигравали суди: хто – у Полтаві, хто – в Одесі, де знаходиться центральний офіс установи. Але кримінальні провадження проти керівників товариства гальмувалися. І нікому ніхто не відшкодував ні копійки. Полтава киває на Одесу, Одеса – на Полтаву. Потерпілі мають солідну доказову базу. В жовтні буде вже друге судове слухання щодо бездіяльності виконавчої служби, яка, за словами заявника, ще й знищила виконавче провадження.
Юрій Лебідь із Олександром Кобізьким у ході “гарячої” лінії поспілкувався особисто, розповів про трирічні телефонні погрози, переслідування, крадіжку автомобіля і бездіяльність правоохоронців у розшуку, про близько 60 отриманих відписок.
– Прокуратура після розслідування дала відповідь, що мені погрожували з контрактних телефонів, доступ до яких мають кілька чоловік, – розповів заявник. – Тому хто саме погрожував, встановити не вдалося. А вузли від свого автомобіля я знайшов сам – титанові диски і гуму, яких у Полтаві ні в кого не було. На ринку дали мені певну інформацію. Повідомив міліцію. Але все “заглохло”. Так тягнеться протягом 3 років. Сказали б уже чесно, що машину ніхто не знайде.
Стосовно ж “Першої кредитної спілки”, за словами Юрія Лебідя, в Одесу жодне майно з її полтавської філії не перевозили – ні комп’ютерів, ні меблів… Все розтяглося тут. Але тоді на рахунках ще були гроші і щось можна було повернути людям. Кредитні спілки прирівнювалися до банків, і держава видавала їм ліцензії. Правозахисник підключив народних депутатів України – наразі Сергій Каплін і Юрій Бублик роблять запити щодо цієї справи.
Олександр Кобізький виявив бажання познайомитися із заявником особисто. Запросив на зустріч до управління.
– У цих зверненнях абсолютно правильно наголошується на тому, що свої гроші віддали кредитним спілкам найнезахищеніші. У когось для купівлі квартири є мільйон, не вистачає 10 тисяч. А у когось – навпаки, не вистачає мільйона, – зазначив Олександр Кобізький. – Саме такі люди і стають вкладниками подібних спілок. Як представник правоохоронних органів, я маю стосунок до розслідування  всіх справ і правопорушень, хоча конкретно це звернення – до Полтавського відділу поліції, що обслуговує Шевченківський район Полтави. Дуже добре, що 20 жовтня, як повідомив Юрій Васильович, відбудеться суд стосовно бездіяльності виконавчої служби, і ми дізнаємося, чому ж вона не виконала своїх функціональних обов’язків тоді, коли хоч якісь кошти на рахунках ще були. Очевидно, десь були зловживання службовим становищем, якісь корупційні схеми. На жаль, втрачено час. Бізнес, тим більше якщо він шахрайський, виводить свої кошти у безпечне місце негайно. Хтось дозволив це зробити і має бути притягнутий до відповідальності. Буде вирок, будуть засуджені (як представники кредитної спілки, які скоїли обман, так, можливо, і співробітники виконавчої служби, які не наклали вчасно арешт на майно), але повернути гроші, на жаль, із кожним днем шансів все меншає.
– Що з цього приводу можна порадити нашим читачам?
– Настільки відверті шахрайські схеми, на щастя, зараз уже не працюють. Але працюють інші. Людей продовжують заманювати вигідними процентами. Тому завжди потрібно детально вивчати умови договору. В оману вводять зазвичай дуже вигідні пропозиції. А людина потім потрапляє в халепу, бо десь у прикінцевих положеннях дрібним шрифтом вписано неочікуваний пункт, на який ніхто не звернув уваги. І клієнт товариства може випадково дізнатися, що у нього вже описане майно і хтось навіть зазіхає на квартиру. А мільйонерів у нас, як правильно зауважив Юрій Васильович, у тюрми поки що не саджають.
“Перше кредитне товариство” виникло ще на зорі всього цього кредитного бізнесу. Саме за таким макетом потім формувалася решта кредитних спілок, яким вдалося привласнити величезні гроші. Це було перше подібне кримінальне провадження, яке починалося в Одесі (хоча філії були по всій Україні) ще за старим КПК. Я готовий поспілкуватися з заявником і з’ясувати, чим конкретно вдасться йому допомогти.
Коли припинять “дуркувати” нічні мотоциклісти?
Валерій Савченко з Полтави звернувся із запитанням: коли по вулиці Небесної Сотні (колишня Леніна) посеред ночі перестануть гасати мотоциклісти? Цілісіньке літо вони “дуркували” від корпусного парку аж до кам’янки. Спати було неможливо.
– Хочу вас запевнити, що на всі повідомлення громадян про правопорушення реагують наряди патрульної поліції. На виклики направляється найближчий екіпаж, і, якщо є ознаки кримінального правопорушення, на місце події виїжджає слідчо-оперативна група відділу (відділення) поліції. До того ж вулицями міста здійснюється цілодобове патрулювання нарядами. Мотоциклістів-порушників зупиняють в установленому порядку та виносять постанови про порушення, якщо вони мали місце. Тому, якщо ви бачите або навіть чуєте мотоциклістів-порушників, які на високій швидкості їздять вулицями міста, негайно телефонуйте на безкоштовну цілодобову лінію “102”.
– Але ж не так багато у Полтаві крутих мотоциклів, що “ревуть” на все місто…
– На жаль, такі транспортні засоби не завжди реєструються, у розрахунку на абсолютну безкарність використовуються без номерів. Щоб наздогнати на прямій дорозі мотоцикл із таким потужним двигуном, потрібен відповідний транспорт, адже в деяких випадках це – швидкість більше 200 кілометрів на годину. Дуже знадобилася б допомога громадськості, мешканців міста, сусідів, які змогли б повідомити про особу порушника, номери мотоцикла (якщо вони є). Зовсім недавно загинув мотоцикліст на розі вулиць Пушкіна і Сінної в обласному центрі: сподівався, що на швидкості проскочить, і “влетів” у бік “Ланоса” серед білого дня. Поліцейські Полтави регулярно проводять профілактичні бесіди з водіями та пішоходами, попереджають про необхідність беззастережного дотримання вимог Правил дорожнього руху.
Кілька запитань від “Зорі Полтавщини”
– До цього призначення Ви були заступником начальника відділу по боротьбі зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми ГУ НП в області. Наскільки поширений цей вид злочинності на Полтавщині?
– Для нашого регіону, на щастя, він не характерний. Був випадок, коли мати продала новонароджену дитину за 5 тисяч доларів: лягла до пологового будинку з документами іншої жінки, якій потім і передала немовля.
– Яка доля тієї дитини?
– Малюк щасливий, усе добре. Мешкає в Австралії з прийомною матір’ю – тією, яка його купувала. Спілкувалися з родиною по скайпу. У сім’ї уже з’явилася ще одна дитина.
– То у нас продаж – злочин, а купівля – ні?
– Купівля також є злочином. Але притягнути до відповідальності громадянина іншої держави, тим більше Австралії, можливості немає. Жінка, що продала дитя, зробила це не від гарного життя і за злочин отримала реальний термін.
– За час Вашої роботи у відділі полтавських дівчат у сексуальне рабство не продавали?
– На щастя, ні. Такі схеми були популярні років 15 тому, зараз вони не працюють, бо торгівля людьми карається 12 роками позбавлення волі. Але треба розуміти, що все починається з банального шахрайства. Дівчатам розказують легенди про гарно оплачувану роботу і вивозять – найчастіше до Туреччини, Еміратів, Єгипту, Сирії, де ставлення до жінок зовсім інше. Зараз більш поширене трудове рабство, коли вербувальники обіцяють райдужні умови праці за кордоном або й в Україні. Років два тому розслідували справу: продавець привіз в Західну Україну два десятки людей, яких поселили у бараки і змушували збирати яблука безоплатно, – без паспортів, під наглядом. Визволяли також “рабів” із Вінниці, де їх тримали в пекельних умовах. У цьому напрямку роботи у Полтаві є фахівці, напрацьовано гарний досвід.
– Олександре Олександровичу, розкажіть про реформування поліції. Які є результати, та як довго триватиме процес змін?
– Сама реформа передбачає, що поліція – це, в першу чергу, сервісна служба, і одне з основних її завдань – якісні послуги населенню. Кожен, хто звертається за допомогою до поліцейського, повинен отримати допомогу, вичерпну відповідь або ж навіть просто підтримку та пораду. Відкритість та прозорість, а також взаємодія з населенням на засадах партнерства – нові принципи у діяльності поліції, яких ми дотримуємося повсякдень. Для кардинальних змін потрібен час. На Полтавщині вже пройшла переатестація правоохоронців, і наступний крок – перепідготовка співробітників, які залишилися працювати на посадах поліцейських. Тож сподіваюся на підтримку містян та злагоджену роботу усіх підрозділів поліції задля єдиної мети – протидії злочинності, а також охорони прав і свобод людини.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.