Читання – родинне захоплення

Нині в Україні діють близько 40 тисяч бібліотек, половина з них – масові універсальні книгозбірні. Працюють в цій сфері близько 50 тисяч фахівців. Щороку книгосховища обслуговують понад 17,5 мільйона читачів.
Аналоги сучасних бібліотек з’явилися близько 2,5 тисячі років до нашої ери на Сході. Це були зібрані в одному з древніх вавилонських храмів глиняні таблички з інформацією. У Київській Русі перші книгозбірні з’явилися після прийняття християнства.
Всеукраїнський день бібліотек відзначається з 1998 року, професійне свято працівників галузі й любителів книги встановлене Указом Президента на вшанування значного внеску бібліотек України в розвиток вітчизняної освіти, науки і культури. У 1995 році створена Українська бібліотечна асоціація.
На Полтавщині працюють три обласні бібліотеки, 31 районна і міська центральна бібліотека та централізовані бібліотечні системи з філіями.
***
Упродовж літа у Полтавській міській бібліотеці-філії №6 тривав фотоконкурс серед сімей, які найбільше читають.
– Ми уважно придивлялися до наших родин, які активно читають, поціновувачів літератури: що саме читають, як часто приходять у бібліотеку разом, скільки книг беруть додому, – розповіла про цікаву ініціативу завідувачка бібліотеки Ірина Усова. – З’явилися нові читацькі родини, продовжують багато читати дідусі й бабусі нинішніх користувачів. Люди старшого покоління приходили сюди, згодом приводили своїх дітей, тепер – онуків.
Нещодавно в книгозбірні відкрили фотовиставку і нагородили найпалкіших любителів книг.
– Три перших призових місця посіли сім’ї, які майже щодня відвідують бібліотеку повним складом, – розповіли бібліотекарі. – Їм ми в урочистій обстановці вручили грамоти, а ще трьом сім’ям – подяки.
Перше місце в бібліотечному фотоконкурсі посіла родина Коваленків: мама Олена, тато Андрій і син Іван. Батько любить читати газети, син – журнали, книги за шкільною програмою і не тільки. Колектив бібліотеки вдячний Андрієві Коваленку ще й за постійну допомогу книгозбірні.
На другому місці – сім’я Бадул. Дідусь Іван Васильович Бадула ходить у заклад культури разом з онучками Настею та Альоною. Сам він – давній читач цієї бібліотеки, а онучки беруть активну участь в усіх тутешніх конкурсах. Третю сходинку посіли мама і дочка Булави – Ірина, яка  любить читати жіночі романи, і Марина, що цікавиться молодіжними журналами.
– Конкурс ми провели з метою привернення уваги громадськості нашого мікрорайону до книги і читання, відродження традицій сімейного читання і формування в родинах спільних інтересів, – підсумовує Ірина Усова. – Любов до книги передається від бібліотекаря до батьків, від батьків – до дітей… Для всіх завжди гостинно відчинені двері полтавських міських бібліотек сімейного читання.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”
Наталія ЖОВНІР
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.