Урожай збирай і про наступний дбай

Про хід проведення комплексу осінньо-польових робіт та забезпечення посіву озимих культур йшлося зокрема на черговій щотижневій апаратній нараді в обласній державній адміністрації, яку провів перший заступник голови ОДА Андрій Пісоцький. У роботі зібрання взяв участь голова обласної ради Олександр Біленький.
Директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов поінформував, що нинішньої осені пізні зернові культури треба зібрати на площі 1 мільйон 243 тисячі гектарів (73 відсотки усіх посівних площ), підготувати під посів та зяб понад мільйон гектарів. Планується посіяти зернові культури на площі 275 тисяч гектарів, йде заготівля кормів для тваринництва. За розрахунками профільного департаменту, врожай зернових складе 4,8–4,9 мільйона тонн. В АПК Полтавщини завершується збирання гречки, розпочали копати цукровий буряк. Переробку цукристих здійснюватимуть п’ять заводів.
Доповідач запевнив, що гречкою і цукром область буде забезпечена повністю. Щодо посівів озимих культур, то площі під них, у тому числі під пшеницю, аграрії планують зменшити. Профільний департамент розглядає цю тенденцію як негативну. Запроваджено постійний моніторинг за всіма напрямками комплексу осінньо-польових робіт.
Андрій Пісоцький наголосив на необхідності забезпечити організаційний супровід та контроль за ходом осінньо-польових робіт, а також дотриманням нормативів на вагу зерновозів.
* * *
Проведення сівби озимих культур і повного комплексу осінньо-польових робіт, агрокліматичні умови, ситуацію з погодою та інші питання проаналізували на селекторній нараді, ініційованій Мінагрополітики України. Йшлося також про результати цьогорічного збирання врожаю.
Основне завдання аграріїв – засіяти заплановані площі озимих культур під урожай майбутнього року в аномально сухих погодних умовах, які встановились майже на всій території України, зазначив Максим Мартинюк.
– Для аграріїв зараз важливі рекомендації та поради науковців щодо агротехнічних заходів, а також прогнози від фахівців Укргідрометцентру, – зазначив посадовець.
Торік також були несприятливі погодні умови для сівби озимих культур. Однак це не позначилось на обсягах врожаю. За багатьма позиціями країна досягла рекордних результатів. Зокрема намолочено 26,6 мільйона тонн пшениці при урожайності 43,1 центнера з гектара. Нині намолочено 40,5 мільйона тонн зерна, що на 1,2 мільйона більше минулорічного показника на таку ж дату.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”
Віктор КОСТЯНТИНІВ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.